Протягом останніх років НТУУ “КПІ” плідно співпрацює з університетами Франції. Серед наших партнерів Технічний університет м. Ман, Центральна школа Ліона, Політехнічна школа Парижа, університет Жан Мулєн Ліон 3. Реалізовуючи основні положення підписаних угод, в НТУУ “КПІ” щорічно проводиться презентація програм академічної мобільності та подвійних дипломів для всіх зацікавлених студентів та відбувається конкурсний відбір кандидатів за участю представників французьких університетів. За результатами відбору НТУУ “КПІ” щорічно направляє своїх студентів до французьких університетів-партнерів.

Керівництво НТУУ “КПІ” ретельно вивчає пропозиції французьких університетів щодо запровадження спільних програм та надає перевагу розвитку програм подвійних дипломів із вищими інженерними школами Франції, які займають перші місця в переліку найкращих технічних університетів світу. Одним із таких партнерів є Політехнічна школа Парижа. Заснована у 1974 році, вона вважається символом прогресу французької промисловості. Із її стін вийшло багато великих учених, відомих інженерів та підприємців.

У цьому навчальному році, спільно із французькою стороною, на конкурсній основі було відібрано три студенти НТУУ “КПІ” для проходження співбесіди в Парижі. Двоє з них, Роман Білявський (ІПСА) та Микола Козленко (ФПМ), успішно пройшли відбір та отримали запрошення на навчання. При цьому вони залишаються студентами НТУУ “КПІ”, а програма їх навчання узгоджується з керівництвом відповідних структурних підрозділів.

Одним із пріоритетних напрямів співпраці є розробка подвійного диплома із Політехнічним університетом м. Монпельє. Відповідно до досягнутих домовленостей  на факультеті електроніки вже створена робоча група для розробки спільної програми подвійного диплома. Слід зазначити, що Політехнічний університет м. Монпельє вважається одним з найбільших та найстаріших університетів у Європі. Окремі факультети було відкрито ще в 1676 році. Сьогодні університет м. Монпельє є одним із найкращих інженерних університетів Франції.

Зацікавленість французьких університетів у розвитку та поглибленні академічної співпраці продовжує зростати. На запрошення французької сторони відбувся візит першого проректора НТУУ “КПІ” проф. Ю.І. Якименка до Паризького технологічного інституту світового рівня ParisTech, який є консорціумом з 12 найкращих інженерних шкіл Франції та школи бізнесу.

Більшість шкіл, що входять до складу ParisTech, було засновано на початку ХІХ та ХХ століть, але чотири з них було відкрито ще у ХVІІІ столітті. Сьогодні у школах консорціуму навчається 19700 студентів, включаючи 30% іноземців, ведуться дослідження у 126 наукових лабораторіях, захищається близько 500 дисертацій щороку. Школа підготувала шість Нобелівських лауреатів.

На честь візиту першого проректора НТУУ “КПІ” до Паризького технологічного інституту було скликано спеціальну нараду дирекції. На нараді були присутні президент інституту пан Сіріль Ван Ефентер, голова департаменту міжнародних зв’язків пані Мін Фан Деле, директор департаменту міжнародних зв’язків Гірничої школи Парижа Жан дю Муза, директор департаменту міжнародних зв’язків Політехнічної школи Парижа Сесіль Вігуро та інші.

Під час зустрічі сторони зробили презентації своїх університетів, обговорили можливість співпраці у сфері академічних обмінів, наукових досліджень, розробки програм подвійних дипломів та підписали відповідну угоду.

Слід зазначити, що розвиток програм подвійних дипломів, як показав досвід, стає основою для розробки програм обміну викладачами та наукової співпраці. Так, з 5 по 11 лютого в НТУУ “КПІ” з візитом перебувала делегація нашого давнього партнера – Технічного університету м. Ман, у складі декана факультету науки та технології Мішеля Пезеріля, експертів з дистанційної освіти Ніколя Постека та Мейл Крос. У рамках візиту було організовано зустрічі з експертами в галузі інформаційних технологій та дистанційної освіти НТУУ “КПІ” з метою підготовки та подання на конкурс спільного проекту TEMPUS, у межах якого передбачається розробка програм та введення спільної сертифікації інженерів щодо володіння ними інформаційними технологіями для професійних та навчальних цілей.

О.Л.Огурцова, координатор з питань українсько-французьких програм НТУУ “КПІ”

Дата події