9 лютого 2023 року в Науково-технічній бібліотеці КПІ читачі зустрілися з Едуардом Івановичем Кузнєцовим – очільником Громадської ради Державного космічного агентства, першим віцепрезидентом Аерокосмічного товариства України, автором книги "Тридцять років на орбіті. До 30-річчя утворення Державного космічного агентства України". Про це науково-популярне видання, що змальовує історію розвитку космічної галузі України починаючи з 1992 року, "КП" вже розповідав (див. №3-4 від 26 січня 2023 р.). Автор подарував його НТБ і в паперовій, і в електронній версіях (доступна онлайн у локальній мережі бібліотеки).

Едуард Іванович стояв біля витоків формування космічної галузі незалежної України. Протягом 1995 – 2010 років він обіймав посаду заступника Генерального директора Державного космічного агентства та опікувався реалізацією багатьох завдань. Едуард Іванович поділився зі слухачами низкою цікавих фактів про українську космічну галузь. Зокрема, щодо розробки ракети "Циклон 4М", що використовуватиме безпечне і екологічне паливо; роботи вітчизняних військово-космічних сил (до речі, перших у своєму роді) та величезного потенціалу галузі, яка здатна забезпечувати значні надходження до державного бюджету за мінімальних витрат.
Спільне фото
Детально Едуард Іванович зупинився на одному з найемоційніших своїх завдань: підготовці польоту в космос першого космонавта незалежної України. Після складного та прискіпливого відбору ним став льотчик Леонід Каденюк. Його підготовка до польоту тривала в Україні та США понад рік, а сам політ відбувся з 19 листопада по 5 грудня 1997 р. "Бути причетним до цього проєкту – це для мене нагорода", – підсумовує Едуард Іванович.
Наприкінці зустрічі її учасники і Е.І.Кузнєцов зробили спільне фото на фоні прапора України (див. фото) – одного з тих, що побували в космосі разом із першим і поки що єдиним космонавтом незалежної України Леонідом Каденюком.

Олександра Родигіна, PR-менеджерка НТБ КПІ

Зустріч з автором космічних програм України

Едуард Кузнєцов — людина, яка творила вітчизняну аерокосмічну галузь. Очільник Громадської ради Державного космічного агентства, перший віцепрезидент Аерокосмічного товариства України, він брав участь у підготовці всіх державних космічних програм. 

До ювілею Державного космічного агентства Едуард Іванович написав книгу «Тридцять років на орбіті».

На зустрічі ви дізнаєтесь:

🔹 як формувалися військово-космічні сили України;
🔹 як готувався політ у космос першого астронавта незалежної України Леоніда Каденюка;
🔹 як створювали перший космічний апарат України «Січ-1». 

📝 Обов’язкова реєстрація — за посиланням.

http://bit.ly/3Y0YRd2

⏰ Коли: 9 лютого о 16:00

📌 Де: зал 4.2. Бібліотеки КПІ (можлива зміна місця проведення заходу, стежте за анонсами) або онлайн на КПІмедіа.

‼️ Для відвідування бібліотеки потрібно мати при собі студентський квиток, перепустку або паспорт. Чекаємо на вас!

Дата події