В опублікованих Transparency International Ukraine результатах дослідження Індексу сприйняття корупції-2022 Україна покращила свій показник на один бал і в результаті отримала 33 бали зі ста. Наразі посідає 116 місце зі 180 країн.

Результати дослідження свідчать, що попри російське вторгнення наша країна довела, що її прогрес в боротьбі з корупцією — це сталий процес, який продовжується навіть у найскладніший період існування держави.

🔹Україна увійшла до переліку 15 країн світу, які за 10 років демонструють найбільший прогрес в Індексі сприйняття корупції. Індекс нашої держави покращився на 8 балів.

Серед позитивних зрушень минулого року:

🔸ухвалення Антикорупційної стратегії;
🔸призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП);
🔸ефективна діяльність Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

🔎Що допоможе покращити рівень боротьби з корупцією в Україні?

За словами Голови НАЗК Олександра Новікова, попри не такий значний прогрес у балах, важливим досягненням України є ухвалення Антикорупційної стратегії до 2025 року. Крім того, в суспільстві суттєво зріс запит щодо неприпустимості корупції в умовах війни та під час відбудови, а також неготовність її толерувати.

«Ухвалення Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки, обов'язкове відновлення електронного декларування та перевірок звітів партій, завершення конкурсів на посади директора Національного антикорупційного бюро та голови Агентства з питань розшуку та менеджменту активів (АРМА) безумовно додадуть балів Україні для покращення результатів у цьому році», – підкреслив Олександр Новіков.

Transparency International Ukraine запропонувала 4 комплексні кроки, які допоможуть покращити рівень боротьби з корупцією та сприятимуть ефективному відновленню України у 2023 році.
🔸 завершення конкурсів до антикорупційних органів;
🔸 доступність відкритих даних;
🔸 судова реформа, зокрема реформа конституційного правосуддя з урахуванням висновків Венеційської комісії;
🔸 прозорість закупівель для відновлення.

🔎Які країни стали лідерами і аутсайдерами в боротьбі з корупцією?

Цьогоріч у трійці лідерів залишилися Данія, Фінляндія та Нова Зеландія. Аутсайдерами у боротьбі з корупцією стали Сомалі, Сирія та Південний Судан.

Нагадаємо, Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CPI – найвідоміший показник рівня сприйняття корупції у тій чи іншій країні світу. Його розраховують на основі досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів.

🔗Повне дослідження читайте тут.