Першу лекцію у рамках освітнього проєкту "Ukrainian Global Faculty", метою якого є залучення до читання лекцій для українських студентів найкращих науковців і викладачів з усього світу, прочитав у КПІ 16 листопада виконавчий директор Інституту управління стратегічними ризиками (Велика Британія) Девід Рубенс. Дослідження науковця стосуються вдосконалення систем контролю з метою прийняття виважених рішень за виникнення кризових ситуацій.

"В управлінні ризиками існує раціональність, – пояснює доктор Рубенс. – Стратегічний ризик і, як наслідок, кризове управління беруть свій початок 11 вересня 2001 року. Саме тоді в Нью-Йорку два хмарочоси-"близнюки" стали об'єктом терористичного акту, під час якого загинула величезна кількість людей. А протистояти розробленому злочинцями плану руйнування будівель з використанням двох пасажирських авіалайнерів на той час було нічим. З того дня у центрі уваги людства перебуває часто-густо непередбачуване у своїй природі поняття "криза". Як не є, а це досвід в історичній площині. Викликів достатньо: серпень 2005 р. – ураган "Катріна", 2008 р. – фінансовий колапс у світовій економіці, 20 квітня 2010 р. – розлив нафти з платформи "Deepwater Horizon" у Мексиканській затоці, 11 березня 2011 р. – вибух на АЕС "Фукусіма" (Японія)… Тому розробка стандартів з управління ризиками, які здійснює заснований у 2018 р. Інститут управління стратегічними ризиками, є актуальною як ніколи", – констатує Девід Рубенс.

Лектор вважає, що у сфері консалтингу в області розробки, впровадження та оцінки функціонування систем управління ризиками настав час довіряти думці фахівців-науковців. Мова про досвідчених учених, які узагальнюють практичний досвід та мають академічне бачення витоків проблемних ситуацій. Вони у своїй діяльності спираються на фундаментальний закон управління ризиками: "Аналізую минуле, можу створити сьогоднішню ситуативну модель, маю хист до проєктування майбутнього".
Учасники лекторію

Проте Девід Рубенс під час дослідження "ґрунту для виникнення проблеми" пропонує обмежити термін передбачення майбутнього для конкретного підприємства, галузі економіки, міста тощо періодом 2023-2025 рр. На порядку денному у сфері кризового консалтингу – вирі-шення проблем з кліматичних змін (зокрема, глобальне потепління), забруднення навколишнього середовища, лісові пожежі, бідність у багатьох країнах світу, гіперурбанізація, вразливість державних структур від дії зовнішніх факторів, викрадення надсекретних даних, збої в роботі комп'ютерних систем тощо. І це ще далеко не повний перелік сучасних викликів для людства. Тож доктор Рубенс переконаний, що сучасним студентам, зокрема тим, хто сьогодні навчається в КПІ, у подальшому буде куди докласти власних знань, якщо вони присвятять себе кризовому консалтингу.

Віктор Задворнов

Лекція виконавчого директора Інституту управління стратегічними ризиками Девіда Рубенса

Рубенс спеціалізується на управлінні надскладними системами, пов’язаними з управлінням містом і критичною національною інфраструктурою.

Він проводить семінари зі стратегічного ризику й управління кризами по всьому світові для керівників найвищої ланки в урядових міністерствах і відомствах, корпоративних організаціях і глобальних неурядових організаціях.

Надає консультації на державному рівневі в Південній Азії, Латинській Америці, Східній і Західній Африці, на Близькому Сході.

‼️ КПІшники, скористайтеся шансом — не проґавте лекцію!

⏰ Коли: 16 листопада о 14:00
📌 Де: відкрита лекція у 6-му корпусі (Музей КПІ)

💭 Є запитання? Пишіть ботові Відділу організаційно-виховної роботи зі студентами.

Дата події