У Міжнародний День дітей-винахідників, який щорічно відзначається 17 січня, Президент НАН України академік Анатолій Загородній зустрівся з вихованцями Київської Малої академії наук (МАН) і вручив кращим представникам учнівської молоді Подяки від Національної академії наук України та Київської Малої академії наук за високі результати у винахідницькій діяльності.

Серед нагороджених – учні та учениці Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ" Роман Здоровило, Володимир Руських, Вячеслав та Ілля Рибачики, Богдан Онопрієнко та випускниця цього ж ліцею Марія Деркач.

Президент НАН України відзначив високий рівень наукових досягнень учнів, важливість продовження ними винахідницької діяльності для майбутнього України та побажав їм нових успіхів на науковій ниві. Слід відзначити, що переважна більшість проєктів юних винахідників має оборонне або подвійне призначення – тут є, зокрема, додаток для виявлення вибухонебезпечних об'єктів, захисна система виявлення лазерного випромінювання, пристрій для захисту від вибухів мін. Збільшення кількості саме таких проєктів відбулося в останні два роки, після повномасштабного вторгнення російских загарбників в Україну.

Подяки від НАН України та Київської МАН за високі досягнення у підготовці юних винахідників міста Києва також отримали їхні наукові керівники, зокрема заслужений вчитель України, керівник секції "Технології виробництва" відділення інженерії та матеріалознавства Київської МАН Олег Козленко, вчителі Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ" Іван Комаров, Оксана Співак, Олександр Довженко.

Володимир Школьний
На фото ліцеїсти – Володимир Руських, Ілля Рибачик, Роман Здоровило, Марія Деркач, Вячеслав Рибачик. Вчителі – Іван Комаров, Олександр Довженко, Оксана Співак, Олег Козленко

Дата події