Упродовж двох днів, 9-10 листопада, в КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшла VIІI Міжнародна науково-практична конференція "Чиста вода. Фундаментальні, прикладні та промислові аспекти", присвячена 125-річчю університету.

Проблематика її є надзвичайно важливою для України, адже  через військову агресію з боку росії, коли внаслідок руйнувань енергооб'єктів, водозабірних і водоочисних споруд і, звісно, злочинного знищення Каховської ГЕС, не лише порушено роботу централізованих систем водопостачання, водовідведення та очищення природних і стічних вод, але й нанесено значної шкоди довкіллю та стану природних водойм нашої країни.

Конференцію було організовано за сприяння Представництва Польської АН у м. Києві, НАН України, Люблінської політехніки, Гданської політехніки (обидві – Польща),  кафедри ЮНЕСКО "Вища технічна освіта, прикладний системний аналіз та інформатика" та Українсько-Польського центру КПІ ім. Ігоря Сікорського. Проходила вона в онлайн-режимі.

На віртуальній церемонії відкриття учасників привітали проректор з наукової роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Віталій Пасічник і директор Представництва Польської АН у м. Києві Матеуш Бялас.

На початку наукового форуму його організатори вшанували пам'ять видатного вченого в галузі очищення води, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, д.т.н., професора Петра Гвоздяка. 

У представленні колегам своїх наукових здобутків, їхньому розгляді та обговоренні взяли участь провідні вчені КПІ та представники ряду науково-дослідних інститутів НАН України, Національної академії аграрних наук України, Польської академії наук, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та провідних вишів України й Польщі, а також Університету прикладних наук Хоф (Німеччина) та Університету Британської Колумбії (Канада). Серед учасників були представники промислових підприємств, компаній, фірм – ТОВ "Світ шкіри" (м. Болехів, Івано-Франківської обл.), ТОВ "ПРОМТЕХВОД" (м. Київ), "MARCOR Company Ltd" (Польща),  ТОВ  "ІВІК Формула води" (м. Київ), ТОВ "Інститут комунальної інфраструктури" (м. Київ).

kpi images - МНПК Чиста вода

Загалом конференція зібрала понад 100 учасників з 5 країн світу (Україна, Польща, Німеччина, Франція, Канада). Напрями їхньої роботи було визначено тематикою цього наукового зібрання: "Технології очищення природних вод. Технічні аспекти водопостачання", "Моніторинг та прогнозування стану природних водойм в умовах інтенсивного водоспоживання", "Технології очищення стічних вод, знешкодження осадів. Біологічні та біохімічні аспекти. Технічні аспекти водовідведення", "Водопостачання та водовідведення в умовах військової агресії. Відновлення пошкоджених об'єктів водопостачання та водовідведення" та "Отримання з відходів енергії та енергоносіїв".

Пленарне засідання відкрилося доповіддю професорки кафедри біоенергетики, біоінформатики та екобіотехнології ФБТ Лариси Саблій "Сучасні ефективні технології очищення промислових стічних вод в Україні".  Також учасникам було представлено доповіді "Технологічні та технічні рішення для швидкого відновлення водопостачання в населеному пункті" (автор – завідувач кафедри водопостачання та водовідведення Київського національного університету будівництва i архітектури професор Віктор Хоружий); "Strategies for improving process water recycling technology in the dairy industry" ("Стратегія вдосконалення процесу відновлення технологічної води в молочній промисловості") – її підготували Ян Марьяновські та Якуб Дрєвновскі з компанії "MARCOR Company Ltd" і Гданського університету технологій (Польща); "Проєкт з впровадження cтанцій (установок) очищення/доочищення та знезараження питної води як частина гуманітарних програм з відновлення питного водопостачання населення України" (директор компанії "ІВІК Формула води" (Україна) Олег Бакуновський); "Combination of near-natural and innovative wastewater treatment as an effective component of sustainable water resource protection in rural areas" ("Поєднання наближеного до природного  та інноваційного очищення стічних вод як ефективна складова сталої охорони водних ресурсів у сільській місцевості" (автор – науковий співробітник відділу водної інфраструктури та цифровізації Інституту сталих водних систем Університету Хоф Андреас Айхер (Німеччина) та інші.

Ґрунтовні доповіді та повідомлення за тематикою конференції було розглянуто і на секційних засіданнях.

Отож у КПІ відбулося наукове обговорення важливих аспектів водопостачання, водовідведення та водоочищення в національних та транснаціональних вимірах, раціонального використання водних ресурсів в Україні, Польщі, Німеччині, Франції, Канаді, проблем забезпечення належної якості води та її безпеки для здоров'я людини, методів і технологій її очищення, а також шляхів вдосконалення роботи існуючих очисних споруд та модернізації устаткування з врахуванням економії матеріальних і енергетичних ресурсів.

У підсумках роботи конференції було відзначено, що на ній:

– запропоновано розробки нових методів і технологій для очищення природних поверхневих і підземних вод, стічних вод різного походження як фізико-хімічними, так і біологічними методами з використанням активних мулів, іммобілізованих мікроорганізмів, асоціацій мікроорганізмів-деструкторів, анаммокс-бактерій;

– розглянуто методи повторного використання, знешкодження осадів міських та промислових стічних вод, що формують раціональний та збалансований підхід до їх утилізації;

– визначено пріоритетні напрями в галузі очищення природних і стічних вод з найменшими економічними і матеріальними витратами при забезпеченні нормативних вимог до якості очищеної води, переробки відходів з метою одержання енергоносіїв, збереження та охорони навколишнього середовища.

За результатами конференції видано збірку матеріалів, з якою можна ознайомитися на сайті http://purewater.net.ua.

Вероніка Жукова,
секретар конференції, доцентка ФБТ

Дата події