"Чи буде цього року дитяча поїздка до Польщі?"  Це запитання було серед п'ятірки найчастіших звернень до профкому КПІ перед початком оздоровчого сезону. І це дуже тішило, бо свідчить про вдалий досвід попередніх поїздок. Водночас це покладає на профком велику відповідальність, адже необхідно "тримати планку", попри виклики і проблеми сьогодення.

Поїздки до Польщі, що так припали до душі юним політехівцям та їхнім батькам, є результатом реалізації міжнародного соціального проєкту в рамках співпраці Варшавської політехніки і КПІ ім. Ігоря Сікорського. Починаючи з 2014 року наші польські друзі організовують змістовний відпочинок для групи дітей віком від 10 до 15 років. Протягом десяти днів діти проживають на базах  Варшавської політехніки, мають насичену екскурсійну програму, набувають безцінного досвіду перебування в країні Європейського Союзу без батьківської опіки.

Польські колеги з великою емпатією поставилися до обставин, в яких опинились наші діти внаслідок повномасштабної військової агресії рф. Якщо до 2022 року польська сторона організовувала прийом однієї групи дітей чисельністю 22 особи, то торік і цьогоріч запрошення отримали дві групи.

Отож 18 серпня 47 дітей у супроводі семи дорослих вирушили до Польщі,  а 29 серпня повернулись до Києва. Це було десять яскравих незабутніх днів, які пролетіли як одна мить. Цього року проєкт було реалізовано на терені навчально-відпочинкової бази Варшавської  політехніки в містечку Грибів (Grybоw) Малопольського воєводства. Діти мешкали у затишних кімнатах, різноманітне меню в їдальні давало можливість кожному обрати страву на свій смак.

На території бази створено всі умови для активного відпочинку. Ми провели і визначили переможців турнірів з настільного тенісу, волейболу, настільного хокею. Кожний день починався рухавкою. Ввечері була дискотека. Наші діти отримали те, що у них нещадно відняли спочатку епідемія коронавірусу, а потім війна. Живі емоції, щире спілкування, перші закоханості і перші в житті "медляки" – відбувалося все те, що має відбуватися у 13-15 років, і що залишається в пам'яті назавжди.

Гарно розроблена і організована екскурсійна програма дала можливість ознайомитись з архітектурою Малопольського воєводства, побутом і звичками пересічних поляків.

Ми відвідали місто Криниця-Здруй – курортну перлину Польщі, яка славиться своїми лікувальними джерелами, казковою архітектурою, різноманітними розвагами. Винагородою за підйом на гору Паркову було катання по крутих сталевих жолобах. Затамувавши подих, з'їхали всі – і малеча, і дорослі діти, і навіть дехто із супроводжувачів!

Не залишила байдужими й екскурсія до осередку, створеного як центр соціальної реабілітації людей із вадами руху. Гостинні господарі провели екскурсію на стайню, надали можливість кожному дебютувати в ролі наїзника, почастували смачним барбекю. На згадку про відвідини цього місця, просякнутого позитивом і людяністю, кожна дитина за допомогою фахівця створила дизайн чашки з кіньми.

Цікавою була екскурсія до природного парку "Скам’яніле містечко" в Ценжковіце. Година в басейні міста Струже була сповнена драйвом і релаксом одночасно. Підйом на гору Хелм змусив напружитись і трохи попотіти.

Вінцем екскурсійної програми завжди був і залишиться Краків – столиця Малопольського воєводства. Декількох годин у цьому місті безумовно мало, щоб зануритися з головою у його магію. Проте їх цілком достатньо, щоб воно назавжди закохало в себе. Ми помахали сурмачеві на ратуші, послухали "Гаудеамус ігітур" у дворику Ягеллонського університету, дочекались вогню з пащі Вавельського дракона (персонаж польських легенд, увічнений в пам'ятнику на Червенському бульварі в Кракові, який щоп'ять хвилин вивергає полум'я), зробили селфі на Вавелі. Де тільки можна було, загадували бажання. Воно в нас єдине – перемога і мир в Україні.

Зі щирою вірою у подальший розвиток нашої співпраці із Варшавською політехнікою хотілось би висловити велику подяку її ректору Криштофу Зарембі, а також Беаті Янковській, Юстині Анджейкевич, Катажині Будзік, всім співробітникам навчально-відпочинкової бази в Грибові. Велику підготовчу й організаційну роботу з української сторони було проведено заступником голови профкому КПІ ім. Ігоря Сікорського Юрієм Веремійчуком. У поїздці 24/7 були з дітьми супроводжувачі Оксана Захарченко, Олена Тарасюк, Наталія Нікітіна, Валерія Безугла, Тетяна Лисенко, Вікторія Коломієць.

Маємо сподівання, що  добрі традиції співпраці Варшавської політехніки і КПІ ім. Ігоря Сікорського стануть гарним фундаментом подальшого розвитку наших відносин.

Ольга Кожемяченко, голова дитячої комісії профкому КПІ

Дата події