Важлива подія для КПІ ім. Ігоря Сікорського й усієї вітчизняної молодіжної науки – Х ювілейний Фестиваль інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2021: Україна і Світ" назвав переможців і успішно завершився (див. "КП" № 26, 2021). Упродовж трьох серпневих днів в університеті побували сотні відвідувачів – гостей і талановитих винахідників, які презентували свої розробки. Багато людей працювало над організацією та проведенням фестивалю. Велику багатопланову роботу виконав оргкомітет Sikorsky Challenge, невтомно й високопрофесійно працювали департаменти та підрозділи університету.

Директорка  департаменту міжнародного співробітництва А.В.Ковтун розповіла про перебіг подій: "Під час підготовки фестивалю працювали майже з шістдесятьма дипломатичними представництвами зарубіжних країн і міжнародних організацій в Україні. Безпосередню участь у фестивалі взяли делегації з 23 країн (Польщі, Ізраїлю, Узбекистану, США, Швейцарії, Китаю, Азербайджану, Об'єднаних Арабських Еміратів, Бразилії, Великої Британії, Грузії, Італії, Канади, Литви, Німеччини, Словаччини, Саудівської Аравії, Туреччини, Пакистану, Франції, Чехії, Австралії, інформаційного центру НАТО), включаючи дипломатів 20 посольств. Дві делегації (Пакистану та Об'єднаних Арабських Еміратів) очолювали посли цих країн. У режимі онлайн участь узяли посольства та інші структури США, Японії й Китаю.

Проведено перемовини із зарубіжними компаніями США, Європи, Ізраїлю, Китаю та інших країн, з міжнародними представництвами Інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine" та міжнародними інвестиційними фондами. Дані про всі зазначені контакти зафіксовано. На цій основі буде сформовано план дій департаменту щодо розширення міжнародної співпраці Інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine" і відповідного холдингу. Особливу увагу буде приділено продовженню роботи з делегацією Міністерства інноваційного розвитку Узбекистану, з яким укладено протокол про співпрацю".

Та є ще й ті, хто весь час залишалися поза кадром і кому хочеться висловити особливу подяку. Це студенти-волонтери КПІ (на фото) з різних факультетів/інститутів: ІЕЕ, ІСЗЗІ, ІПСА, ФЛ, ФІОТ, ММІ та багато інших. Вони виконували дуже важливу місію: допомагали відвідувачам Sikorsky Challenge, супроводжували і перекладали іноземним гостям всі дійства фестивалю. "Було цікаво, пізнавально, інколи важко, але вони впоралися з кожним завданням, працювали як одна велика команда і вкотре довели, що КПІ ім. Ігоря Сікорського – це одна велика родина!" – зазначили в департаменті навчально-виховної роботи.

"У перший день фестивалю до університету завітало одночасно понад 400 гостей, вони долучилися як до конкурсу стартапів, так і до Міжнародного оборонного інвестиційного форуму. Здавалося б, скоординувати таку кількість людей поміж двома паралельними заходами на різних локаціях – то завдання з зірочкою, але не для нас! Наші помічники-волонтери тримали все під контролем. До того ж організація всіх локацій, стендів, виставок також лягла на їхні плечі, за що ми безмежно вдячні", – поінформували в департаменті міжнародного співробітництва.

Під час урочистого завершення та підбиття підсумків партнери фестивалю неодноразово відмічали, що з року в рік покращується якість проведення й організація, а масштаби – зростають, і саме завдяки студентам з року в рік організатори фестивалю здатні замахнутися на більше. "Ви – наша підтримка і наша мотивація, – звернулася до волонтерів Алла Ковтун. – Ваша плідна робота, щирі усмішки, неймовірний заряд енергії викликали у всіх суцільне захоплення. Дійсно, фестиваль з маленької ідеї поєднати бізнес і науку перетворився на потужну машину, яка приймає інноваційні ідеї та перетворює їх в успішні конкурентоспроможні розробки. І кожен елемент цього механізму вкрай важливий. Ми неймовірно щасливі, що вдалося зібрати однодумців, які діють настільки швидко і злагоджено".

Підсумовуючи, проректор з наукової роботи Віталій Пасічник зауважив: "Окрім рекордної кількості поданих на конкурс проєктів (320) і фіналістів (120) варто відзначити, що  фестиваль став одним із наймасштабніших і підтвердив спроможність команди, яка складалася з фахівців Інноваційного холдингу, ДІТТ, НДЧ, Медіалабораторії, ДМС, ДНВР, структур адміністративно-господарської частини, ІПОТ, злагоджено вирішувати комплекс питань з організації заходу".

Підготувала Надія Вдовенко

Sikorsky Challenge 2021

Х Фестиваль інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2021: Україна і світ» 12—14 серпня відбудеться в КПІ.

Щороку на конкурс Sikorsky Challenge надходить близько 200 інноваційних стартап-проєктів. Та цьогоріч ювілейний фестиваль відзначився рекордною кількістю заявок — 320 охочих взяти участь. З них експертна рада відібрала до фіналу 130 стартап-проєктів і науково-технічних розробок у шістьох напрямах: оборона й безпека; промисловий хайтек і космос; зелена енергетика, воднева економіка, екологія; біомедична інженерія і здоров’я людини; аграрна інженерія; інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека.

Упродовж трьох конкурсних днів міжнародне журі та інвестори обиратимуть переможців, які отримають фінансову підтримку й реалізацію.

На Х фестивалі «Sikorsky Challenge 2021: Україна і світ» значне місце відводитиметься темі оборонних розробок. Тому в перший день фестивалю, 12 серпня, відбудеться Міжнародний оборонний інвестиційний форум. На ньому обговорюватимуть стратегічно важливі проблеми й розвиток оборонної промисловості України до 2030 року. Головуватиме на заході віцепрем’єр-міністр, міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

Організатори фестивалю: Міністерство освіти і науки України, Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, Укроборонпром, Міністерство цифрової трансформації та КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Долучення Розмір
Каталог проєктів (5.91 МБ) 5.91 МБ
Програма фестивалю (1.92 МБ) 1.92 МБ
Дата події