26 квітня, у день 35-х роковин трагедії на Чорнобильській атомній електростанції, КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідав генеральний директор Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі. Він разом з ректором університету академіком НАН України Михайлом Згуровським та представниками кількох факультетів енергетичного профілю поклав квіти до пам'ятника ліквідатору наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, Герою України, випускнику Київської політехніки Олександрові Лелеченку, зустрівся зі співробітниками університету й прочитав лекцію для студентів теплоенергетичного факультету, які навчаються за освітніми магістерськими програмами "Атомні електростанції" та "Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів", відповів на запитання слухачів. Лекція проходила у форматі відеоконференції, була відкритою й транслювалася на офіційному університетському ютуб-каналі.

На початку лекції Рафаель Маріано Гроссі зауважив, що розповідатиме не про технічні чи наукові аспекти Чорнобильської катастрофи, а про її значення та її уроки для людства.  Він також говорив про критично важливі питання ядерної безпеки. Зміцнення міжнародної кооперації для їх вирішення має забезпечувати унеможливлення подібних катастроф сьогодні і в майбутньому, тому значну частину свого виступу він присвятив питанням налагодження такої співпраці й міжнародним конвенціям та іншим документам, які врегульовують ці питання.

"Забезпечення ядерної безпеки –  це щоденні зусилля, які не можна зупиняти на жодну хвилину", – підкреслив Рафаель Маріано Гроссі, звертаючись до слухачів. Серед іншого він наголосив, що ядерна енергетика відіграє значну роль і робить вагомий внесок у вирішення проблеми  декарбонізації світової економіки, тобто вирішення глобальних екологічних проблем людства завдяки заміщенню викопного палива іншими джерелами енергії. "В Європі саме ядерна енергетика є найбільшим постачальником "чистої" енергії, – сказав він. – А у світі вона генерує третину такої енергії". Тож і з цієї точки зору робота з удосконалення та підвищення безпеки технологій ядерної енергетики має величезне значення. 

Під час зустрічі керівництво університету звернулося до керівника МАГАТЕ з пропозицією відкрити на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського магістерську програму підготовки фахівців із виведення з експлуатації атомних електростанцій. Це особливо важливо з огляду на те, що кількість ядерних енергоблоків, які свій ресурс уже відпрацювали і мають бути зупинені без шкоди для галузі і довкілля, постійно зростає, а фахівців з цього напряму нині ніхто в нашій країні не готує. Тож проблему слід вирішувати, і вирішувати її повинні грамотні спеціалісти, яких можна готувати в КПІ.

Дата події