Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 12 грудня 2022 року

12 грудня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, О.А.Іщенко, ОМ.Бруй, М.О.Безуглий, Є.Малкіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Завершився прийом документів для участі в конкурсі на посади науково-педагогічних працівників.  Усього надійшло 128 заяв. З ними працюють експертно-кваліфікаційні комісії  (О.А.Жученко).

2. Завершується звірка в ЄДЕБО даних вступників 2022 року. Вона має закінчитися 23 грудня. МОН Україні надало 102 додаткових місця для переведення на бюджет студентів різних курсів, які належать до низки пільгових категорій (О.А.Жученко).

3. Акредитація. Минулого тижня було оприлюднено звіти галузевих експертних рад за 14 освітніми програмами КПІ, одну з яких (спеціальність 161 «Хімічні технології») рекомендувати акредитувати як зразкову. На поточному тижні університет має подати ще 6 ОП і завантажити інформацію про них до системи   (О.А.Жученко).

4. Попри періодичні відімкнення електроенергії освітній процес в університеті здійснюється у штатному режимі. Моніторинг засвідчує, що достатньо  значним залишається його проведення в асинхронному режимі. Процес постійно супроводжується працівниками Департаменту навчальної роботи, в разі потреби проблеми вирішуються. Підготовлено, видано і поширено наказ, яким врегульовано проведення як семестрового контролю, так і атестації студентів магістратури. Перебачено різні форми організації цієї роботи, які були запропоновані та обговорені на засіданні Методичної ради (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

5. «Електронний Кампус» («ЕК») перенесено в хмарне середовище, тож тепер цей ресурс працює практично безперебійно, незалежно від того, є в університеті світло чи ні. Робота над вирішенням проблеми забезпечення безперебійної діяльності платформи «Сікорський» триває – є певні складнощі, пов'язані з дуже великими обсягами інформації, у тому числі й відеоконтенту, на ній розміщеній. Вже налагоджено синхронізацію роботи у хмарі систем «Деканат», «ЕК» та інших (А.А.Мельниченко).

6. Проводиться підготовка щорічного звіту для МОН України про хід підготовки аспірантів. Окрім того, проводиться підготовка щодо  замовлення на наступний рік  бюджетних місць для прийому аспірантів (А.А.Мельниченко).

7. Представники КПІ взяли участь у семінарі щодо використання  онлайн-інструментарію  виконання віртуальних лабораторних робіт. Після роботи з МОН України університет отримав доступ до адміністрування цієї системи на своєму рівні, тож створюється відповідна платформа. Свої віртуальні лабораторні роботи і  доступ до них також КПІ надав Шеффілдський університет   (А.А.Мельниченко).

8. Триває співпраця з освітнім проєктом «Ukrainian Global Faculty», метою якого є залучення до читання лекцій для українських студентів найкращих науковців і викладачів з усього світу, в межах якого було проведено чергову лекцію (лектор – відомий норвезький економіст Ерік Райнерт) (А.А.Мельниченко).

9. Для забезпечення університету безперебійним інтернетом налагоджено роботу потужного генератора, який придбав для цієї мети об'єднаний Профком КПІ. Працюють й інші генератори. Головне завдання тепер – забезпечити безперебійне їхнє постачання пальним. Пальне закуплено, його по відповідним майданчикам будуть розвозити один раз на добу. Осіб, які цим займатимуться, визначено (А.А.Мельниченко, В.А.Кондратюк, М.О.Безуглий).

10. Триває календарний контроль. Дедлайн – 17 грудня включно (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк). 

11. Сформовано, підписано та завантажено до ЄДБО загальний наказ по університету про переведення студентів пільгових категорій на навчання за державним замовленням відповідно до листа МОН. Загалом з 31.11.2022 переведено на бюджет 101 студент (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).  

12. Проведено широке обговорення за участю представників Студради університету, факультетів/НН інститутів та Профкому студентів наказу щодо проведення семестрового контролю та ліквідації академічної заборгованості в зимову сесію (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).  

13. Розпочато збір даних для отримання студентами додаткових балів. З 7 по 25 грудня 2022 р. (включно) студенти можуть подати документи, які дають підстави для врахування додаткових балів у рейтингу успішності, відповідно до якого буде призначено академічну стипендію за результатами зимового семестрового контролю 2022/2023 н.р. У зв'язку зі складною енергетичною ситуацією в країні, період подання студентами документів, які дають підстави для призначення додаткових балів, цього року збільшено (Н.В.Семінська, Ю.Б.Квасневська).

14. На запрошення Національного Еразмус Офісу в Україні працівники ДНВР взяли  участь у кластерному вебінарі Cluster webinar «Strengthening the Capacity of Ukrainian Education for the European Integration». О.П, Демиденко виступила як спікер на засіданні робочої групи з міжнародної кредитної мобільності, представивши досвід КПІ у розробці нормативних документів супроводу мобільності під час війни (О.П.Демиденко). 

15. 9 грудня проведено першу зустріч студради ФЛ (гурток KPI BUDDY) зі студентським парламентом факультету англійської мови Університету імені Адама Міцкевича (Польща). Студенти обговорили напрями подальшої співпраці (О.П.Демиденко). 

16. Проведено відбір кандидатів на участь у академічній мобільності до Університету Лотарингії (Франція) та Університету Хоф (Німеччина) (О.П.Демиденко).

17. Проведено перший у цьому навчальному році День відкритих дверей КПІ (у режимі онлайн) з можливістю поставити питання під час ефіру. Надано сприяння у проведенні Дня відкритих дверей  ІСЗЗІ (Н.М.Пожарська).

18. Впродовж тижня погоджено договори з 3 компаніями:

- АО "БАРРІСТЕРС" (ФСП);

- Благодійним фондом «Асоціація батьків дітей з аутизмом» (ФСП);

- ДП "Фесто" (НН ММІ) (Н.М.Пожарська).

19. Проведено благодійний захід «Відкритий мікрофон», до якого долучилося понад 30 учасників та 100 слухачів (Т.В.Кочупалова).  

20. За запитом Солом'янської райдержадміністрації підготовлено та надіслано звіт про проведені за останнє півріччя в КПІ заходи національно-патріотичного спрямування. Всього було проведено 30 таких заходів (Т.В.Кочупалова).  

21. Підготовлено і завантажено в інформаційну систему конкурсу МОН 10 проєктів молодих вчених КПІ (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

22. На внутрішній конкурс (основний конкурс НДР) наукові групи КПІ підготували і  подали 41 проєкт. За результатами внутрішньої експертизи 1 проєкт відхилено; 3 проєкти рекомендовано за умови зміни форми або назви; 37 проєктів рекомендовано з урахуванням зауважень експертів. Дедлайн остаточного завантаження проєктів до інформаційної системи МОН 12 грудня 2022 (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

23. 12 грудня 2022 також дедлайн подачі проєктів на конкурс проєктів за держзамовленням. Від КПІ підготовлено 4 проєкти (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

24. Усього менше ніж за місяць наукові групи КПІ подали на конкурси 54 проєктні заявки (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

25. Від компанії «ISI Launch» отримано інформацію про перенесення строків запуску наносупутника PolyITAN-HP-30 на 22.12.2022 (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

26. 9 грудня відбулося чергове засідання координаційної ради Комплексної космічної програми університету, на якому обговорені питання виконання проєктів PolyITAN-12U та PolyITAN-3-PUT, звітування за договором базового фінансування за 2022 рік, підготовку проєкту договору на 2023 рік (Ю.М.Сидоренко).

27. Директор НН ІАТ взяв участь у нараді МОН-ДКАУ з питання  участі у проекті NASA «Artemis» (І.В.Коробко).

28. 9 грудня організовано і проведено засідання Науково-технічної ради КПІ, на якому  було розглянуто анотовані звіти робіт, що фінансувалися за державним замовленням (НН ІЕЕ, НН ІАТ, ФБМІ,  НДІ телекомунікацій) та звіти перехідних білатеральних міжнародних проєктів (ХТФ, НН ІМЗ, НН ММІ), а також затверджено результати конкурсного відбору проєктів МОН, що в 2023 році виконуватимуться за рахунок видатків загального фонду Державного бюджету (В.А.Пасічник).

29. Розроблено нові форми річної звітності з наукової роботи для підрозділів. Вони  містять відомості, які може надати лише підрозділ. Решту показників НДЧ може отримати із загальноуніверситетських підрозділів. Термін подачі звітів – 30.12.2022. Окремо видано розпорядження про заповнення звітності щодо надходжень до спеціального фонду за 2022 рік, термін заповнення –  20.12.2022 (Ю.М.Сидоренко).

30. Відділ кадрів сформував список наукових працівників, що мають пройти атестацію на відповідність займаним посадам у 2023 році (28 осіб, 9 підрозділів). Перелік розглянуто на комісії Вченої ради 09.12.2022 і передано до затвердження на Вченій раді 12.12.2022) (В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, Ю.М.Сидоренко).

31. Для розгляду на засідання Вченої ради підготовлено питання щодо активізації патентно-ліцензійної діяльності в університеті, сутність якого полягає у підвищенні мотивації науковців до такої діяльності (О.Я.Юрчишин).

32. На запит МОН сформовано і надано до Міністерства перелік наукових конференції з проблем вищої освіти і науки на 2023 р. Пропозиції надали 7 підрозділів (НН ІМЗ, НН ММІ, ФЛ, ФБТ, ФІОТ, ФСП,  ФПМ).

33. Представники КПІ взяли участь у тренінговій сесії проєкту BOWI, де отримали фахові консультації та розпочали роботу щодо побудови  бізнес-плану взаємодії Центру 4.0 КПІ ім. Ігоря Сікорського та цифрового інноваційного хабу PIAP (Польща).

34. Минулого тижня до ДП «Укрпатент» подано 1 заявку на винахід (НН ММІ) та 1 заявку на корисну модель (НН ММІ) (О.Я.Юрчишин).

35. Продовжувалася робота над створенням ювілейної книги «КПІ. Друге століття, продовження традицій»:

  • з проректором Н.В.Семінською стосовно розділу 8 – Сучасність і орієнтири майбутнього (КПІ – сучасне молодіжне середовище);
  • з директоркою НТБ КПІ О.М Бруй. доопрацювано матеріали з діяльності бібліотеки та створення посилання на QR – коди;
  • з Д.Л. Стефановичем і В.В Татарчуком. – стосовно завершення розділу з історії та традицій КПІ, включаючи фото та відеоматеріали;
  • з Т.Г.Куліковою– стосовно аналізу змісту наданих усіма факультетами та інститутами інформаційними матеріалами (М.Ю.Ільченко).
  • з директором НН ВПІ П.О. Киричком – стосовно змісту ювілейних марок ( у тому числі й з зображенням професора О.С. Кудашева) (М.Ю.Ільченко).

36. Фахівці господарської служби спільно з особами, відповідальними у підрозділах за цивільний захист,  провели обладнання та інженерні мережі укриттів і можливість їхнього підключення до обладнання, яке має використовуватися в разі блекауту (генератори, теплові гармати, засоби зв'язку). На поточному тижні планується завезти 9 придбаних  генераторів. Крім того, проводяться перемовини з Солом'янською РДА, яка має відповідну програму, щодо постачання нею ще 1 генератора.  Також відповідного листа скеровано до КМДА, звідки також університет може отримати 2 генератори (В.А. Кондратюк).

37. Триває робота щодо облаштування Пунктів незламності в Студмістечку. Їх забезпечено технічною та питною водою, також планується встановити там і обладнання, перелічене в попередньому пункті (В.А. Кондратюк, О.А.Іщенко).

38. Минулого тижня розпочато підписання акту щодо атестації укриття в навчальному корпусі №30. Очікується, що акт буде остаточно оформлено на поточному тижні (В.А. Кондратюк, Ю.В.Нестеренко).

39. Завершено опосвідчення і перезарядку вогнегасників у навчальних корпусах. Усього опосвідчення пройшло 18 тисяч одиниць такого обладнання. Завершується робота над відеоінструкціями з питань пожежної безпеки (В.А.Кондратюк, М.М.Перестюк).

40. Минулого тижня теплоенергія від підприємств КП «Київтеплоенерго» постачалася безперебійно. Проте було виявлено проблему в навчальних корпусах і гуртожитках, де встановлено індивідуальні теплові пункти: під час знеструмлення спрацьовувала автоматика, закривалися клапани і припинялася передача теплоносія в тепломережу. Проблему розв'язано, тепер циркуляція теплоносія забезпечується у будь-якій ситуації   (В.А.Кондратюк).

41. Через обстріли минулого тижня було пошкоджено інфраструктуру електропостачання у Київській області, через що відключення електроенергії триватимуть і надалі. Після завершення ремонтних робіт, які проводять відповідні підприємства, очікується, що ближчим часом відключення триватимуть по 4 години (В.А.Кондратюк).

42. Сформовано річний план проведення відновлювально-ремонтних робіт у навчальних корпусах, у структурних підрозділах і на об'єктах господарського призначення на 2023 рік (В.А.Кондратюк).

43. Працівники відділу екологічного контролю спільно з працівниками компанії «Еcosoft» працювали над проєктом очищення води у бюветному комплексі. Проводяться перемовини щодо того, що підприємство всі роботи в КПІ проведе безкоштовно, тож університет повинен буде заплатити лише за матеріали та обладнання (В.А.Кондратюк).

44. Минулого тижня проведено інвентаризацію небезпечних хімічних відходів, які утворюються в університеті, – їхня маса склала 1 тонну. Також було вивезено 15 тисяч ртутомісних ламп  (В.А.Кондратюк).

45. Триває складання річного плану закупівель на 2023 рік (В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, керівники структурних підрозділів).

46. Завершено навчання всіх осіб, відповідальних у підрозділах за цивільний захист. На прохання Головного управління держпраці в м. Києві фахівців відділу охорони праці  КПІ залучено до розробки нової методики атестації виробничих травм на підприємствах  (В.А.Кондратюк).  

47. Внесено зміни до Положення про Департамент безпеки в частині роботи відділу контролю та управління доступу і  безпеки інформації. Тепер там працюватимуть і фахівці з налаштування і ремонту власними силами відповідного обладнання в начальних корпусах і в Студмістечку (В.А.Кондратюк).  

48. Повторно проведене спільне з представниками поліції навчання з відпрацювання території університету під час вимкнення електроенергії та вжито необхідних заходів щодо посилення охорони порядку в такі періоди (В.А.Кондратюк).  

49.  Доуніверситетська підготовка проводиться відповідно до графіка. Завершується  перший семестр осіннього потоку, після чого буде проведено рубіжний контроль (атестацію).

Розпочали роботу адаптаційні курси. Крім того, сформовано групу слухачів інтенсивного короткострокового курсу, навчання за яким пройде в грудні. Розпочато рекламно-інформаційну кампанію з набору на такий само курс на лютий наступного року.

Завершується вхідне тестування  першокурсників. Його пройшли близько 4000 осіб, залишилося приблизно 800 студентів. Через відключення електроенергії та інтернету розпочато роботу з підготовки до перенесення системи тестування до хмарного середовища (М.М.Перестюк). 

50. Бюджетне фінансування за грудень університет отримав у повному обсязі за всіма програмами. Розпочато роботу щодо виплати працівникам авансу і проведення розрахунків за комунальні послуги.

Запит по спецкоштах Казначейству надано. Виконання надходжень університету по надходженнях складає приблизно 86%. Швидше всього, через пов'язані з війною об'єктивні причини, план по надходженнях у повному обсязі не буде виконано.

Проплати проходять, але не в повному обсязі. Водночас зростає кредиторська заборгованість, оскільки  підрозділи проводять закупівлі обладнання та іншого. 

Завершуються захисти бюджетів підрозділів, останні – 13 і 14 листопада. Після цього розпочнеться робота з визначення обсягів фінансування програм і верстки бюджету університету (Л.Г.Субботіна).

51. У гуртожитках Студмістечка проживають 4000 осіб. Ремонтні роботи проводяться на 4 об'єктах. Крім того, здійснюється облаштування в укриттях Студмістечка пунктів обігріву на випадок блекауту.  

Відбулися торги на генератори, в тому числі й для гуртожитків. Однак  на теплові гармати  торги не відбулися, тому організовуватиметься  повторна процедура.

Соціальні працівники проводять обходи студентських кімнат для контролю виконання пожильцями санітарних вимог, а також для нагадування всім про необхідність дотримуватися правил пожежної безпеки під час різдвяних і новорічних свят.

Працівники Студмістечка разом з небайдужими студентами готують традиційне новорічне свято з солодкими подарунками для дітей-вихованців школи-інтернату, розташованого неподалік університету   (О.А.Іщенко).   

52. Науково-технічна бібліотека надає послуги у двох режимах – очному і онлайн. Після 6 жовтня світло в Бібліотеці є практично цілими днями, тому студенти і працівники деяких підрозділів приходять працювати до читальних залів.

Університетську конференцію «Інженерія програмного забезпечення і передові інформаційні технології» зареєстpовано на «Open Conference Systems».

В НТБ продовжує працювати Французькій розмовний клуб.

У Міжнародний день волонтера до Бібліотеки завітало майже 40 студентів і працівників університету, щоби разом з її співробітниками взяти участь у плетенні маскувальної сітки для ЗСУ. 

Минулого тижня в НТЮ відбулися заходи в межах Національного тижня цифрової освіти. Проводилося тестування з визначення рівня цифрової грамотності. Бібліотека запрошує перевірити рівень своєї цифрової грамотності працівників і інших підрозділів. 

На поточному тижні проходитиме другий Національний тиждень читання, до якого працівники НТБ підготували низку заходів. 14 грудня буде продовжено читання книжки «Українські основи».

15 грудня відбудеться традиційне прикрашання новорічної ялинки в фойє Бібліотеки, на яке запрошуються всі бажаючі (О.М.Бруй).

53.  Керівники підрозділів мають розпочати підготовку графіків відпусток на наступний рік.

Крім того, слід пам'ятати, що в зв'язку з воєнним станом вихідні дні, на які припадають свята, не переносяться. Також на свята скасовано вихідні. Наступний день після свята Різдва Христового, яке припадає 25 грудня, – робочий. Так само робочим днем буде і 2 січня, оскільки свято Нового року відзначатиметься в ніч з суботи на неділю (М.О.Мазур).

54. Об'єднаний Профком готує новорічні поздоровлення дітям працівників (М.А.Безуглий).

55. Студрада продовжує збір коштів на придбання приладу нічного бачення для студента КПІ, який воює в складі ЗСУ.

Також Студрада продовжує проведення тренінгів з домедичної підготовки та розмовних клубів з англійської та німецької мов.

Команда розмовних клубів написала чергову статтю, у якій розповіла про кращі методи і різні рівні вивчення іноземних мов (Є.Малкіна).

56.  Профком студентів долучився до організації чергового «квартирника», до якого також було залучено і студентське КБ.

У п'ятницю 9 грудня закрито (завершено) збір на придбання автомобіля для підрозділу, в якому служить студент ІЕЕ. До збору долучилися на лише студенти, але й працівники та випускники КПІ. Профком також активно співпрацює з Фондом підтримки ЗСУ «Київський політехнік» (І.Степанюк).

Дата події