Людина-легенда, уславлений українець, покровитель вітчизняної науки, унікальний управлінський талант, невичерпна енергія, безмежна жага до життя — усе це про нього. 27 листопада ми відзначаємо 102-гу річницю від дня народження Бориса Євгеновича Патона. На жаль, уперше без нього. Однак незримо він продовжує бути з нами.

Понад столітнє життя Бориса Євгеновича розпочалось у стінах Київської політехніки — він народився у сім’ї професора КПІ Євгена Оскаровича Патона. Знаний в усьому світі науковець мешкав на території інституту в будинку професорсько-викладацького складу.

Замолоду життя Бориса Патона тісно переплелося з наукою. Металург, інженер, науковець, викладач. Автор близько чотирьох сотень винаходів у сфері зварювальних технологій. Його роботи допомагають проводити зварювання під водою, в космосі й навіть у людському тілі. «Шов Патона» — так називається зварювання живих тканин лазером, під час якого крововтрати в кілька разів менші, ніж під час звичайної операції. Ідею академік розробив 1995 року, коли йому самому довелось лягти під скальпель хірургів.

З 1962 року й до останнього свого подиху Борис Патон — незмінний очільник НАН України. За час його керівництва українська наука вийшла на світовий рівень. Розпочалася співпраця академічних установ із підприємствами народного господарства та військово-оборонного комплексу. Це пришвидшило розвиток економіки, а отже — й науки. Українські вчені сміливо бралися за розв’язання проблем, які на той час гальмували розвиток цілих галузей. Завдяки їхнім дослідженням фахівці-практики отримували не просто практичні рекомендації, а принципово нові ідеї, винаходи й готові технології.

Будучи двічі Героєм Соціалістичної праці за Радянських часів, Борис Патон — як засновник українського наукового ренесансу — першим отримав звання Героя України. Ще за життя вченому поставили пам’ятник — за самовідданість й визначні досягнення.

Ми пишаємося тим, що Київська політехніка завжди посідала чільне місце в житті легендарної людини. З упевненістю можемо сказати, що і в історії нашого університету ім’я Бориса Патона викарбовано золотими літерами.

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський

Дата події