Команда вчених проєкту «ФОРСАЙТ COVID-19» Світового центру даних «Геоінформатика і сталий розвиток» при КПІ ім. Ігоря Сікорського виконала наступне прогнозне дослідження поширення пандемії COVID-19 в Україні після чотирьох-етапного послаблення карантинних заходів.

Вченими показано, що послідовне послаблення карантинних заходів без належної роз’яснювальної роботи про те, що хвороба нікуди не зникла, вплинуло на суттєву втрату безпечності громадян, зростання їх пішої і автомобільної мобільності, підвищення ризиків інфікування в громадському транспорті міського та міжміського сполучення, при відвідуванні торгових ринків, ресторанів, при проходженні пунктів перетину кордону з західними сусідами України інше. Статистичне зростання кількості нових випадків також корелює зі збільшенням кількості тестувань в регіонах, де ці показники зросли в 2-3 рази у порівнянні з початком травня.

В регіональному аспекті ситуація суттєво відрізняється між Західною і Південно-Східною частинами України. Критично зростає кількість хворих в Західних регіонах країни, що визначає значні ризики подальшого поширення пандемії в інші області. Ці диспропорції обумовлені особливостями комунікації населення в різних регіонах України, нерівномірністю міграційних потоків, регіональними особливостями протидії та боротьби з пандемією.

Вчені показали, що після суттєвого сплеску пандемії протягом перших двох декад червня 2020 року ймовірно буде спостерігатися повільне зниження кількості нових інфікованих до входження в довірчий інтервал прогнозу (600-750) нових інфікованих на день і знаходження в цьому інтервалі з суттєвими щоденними коливаннями до кінця червня 2020 року. Подальший перебіг подій буде залежати як від появи можливих непередбачуваних факторів, так і від добре організованої, злагодженої роботи органів державної влади, суспільства, усіх його інститутів і кожного громадянина.

Дата події