Урочисте засідання Вченої ради університету з нагоди вручення диплому та мантії Почесного доктора НТУУ “КПІ” Султану Брунею Хаджи Хассаналу Болкіяху відбулося 18 червня.

Його Величність Султан Брунею Хаджи Хассанал Болкіях є визначним державним і політичним діячем. З часу коронації (у жовтні 1967) монарх приділяє багато уваги розвитку освіти в своїй державі. З його ініціативи в країні була запроваджена освіта на безкоштовній основі. У 1985 р. в Брунеї було відкрито університет. Його Величність став Канцлером новоствореного навчального закладу. Затверджений Його Величністю VIII План національного розвитку Брунею (2001-2005 рр.) визнає розвиток людських ресурсів однією із найважливіших складових подальшого успішного розвитку країни та виділяє 4,1% валового національного продукту на потреби освіти.

Його Величність Хаджи Хассанал Болкіях є Почесним доктором Оксфордського університету, Пекінського університету, ряду інших вищих навчальних закладів.

Враховуючи видатну роль Його Величності Султана Хаджи Хассана-ла Болкіяха в процесах розбудови взаємовигідних відносин між Україною та Бруней Даруссаланом в економічній, науково-технічній, освітній та гуманітарній сферах, визнаючи незаперечні успіхи у практичній реалізації розроблених Його Величністю науково-концептуальних засад визначальної ролі освіти і наук для прогресу суспільства, Вчена рада НТУУ “КПІ” присвоїла Його Величності Султану Брунею Хаджи Хассаналу Болкіяху Муїззаддіну Ваддаулаху звання “Почесний доктор НТУУ “КПІ”.

У своїй промові Його Величність зокрема зазначив: “В академічному світі університет “КПІ” має високу репутацію, тому я з честю приймаю вручену мені нагороду. Я отримую це звання від імені мого народу та на відзнаку дружніх відносин і доброї волі, що були встановлені між нашими країнами. Ми беззастережно відданні міжнародним принципам проведення діалогу та переговорів, незалежно від того, наскільки складною є проблема.

Ми є доволі зрілою нацією, що усвідомлює, як і ваша, можливі зміни у політичній ситуації. Ми набули достатньо досвіду протягом нашої багатовікової історії, щоб високо цінувати стабільність і не вдаватися до ворожнечі по відношенню до сусідів. Саме з цих причин ми сьогодні у наших відносинах на національному та міжнародному рівнях намагаємося досягти консенсусу. Найкраще це можна зробити шляхом знайомства одного народу з іншим, взаєморозуміння та творчої співпраці”.

У ході візиту відбулася розмова ректора НТУУ “КПІ” академіка М.З.Згуровського з Його Величністю, де була виказана обопільна зацікавленість у подальшій співпраці між університетом “КПІ” та університетом Брунею. На пам’ять про візит до НТУУ “КПІ” гостеві подарували картину з видом головного корпусу Київської політехніки.

Дата події