Студенти кафедри телекомунікаційних систем НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» Олександр Яцишин, Артем Дикий (5-й курс) і Андрій Мальцев (4-й курс) розробили проєкт автоматизованого вимірювання температури на базі ІТС. Керував проєктом Сергій Осипчук, канд. техн. наук, доцент кафедри телекомунікаційних систем ІТС.

Пристрій вимірює температуру, збирає дані, передає їх та зберігає у хмарному сховищі. Отже, доступ до даних є в будь-якій точці світу.

«В основі – датчик, який під’єднується до плати з вбудованим Wi-Fi-пристроєм. Наш датчик вимірює температуру, можна використовувати й інший – наприклад диму чи світла. Усі частини пристрою ми придбали на радіоринку, тож вони доволі дешеві за собівартістю», – коментує процес створення Олександр Яцишин. У квітні Олександр виступив з теми розробки на міжнародній науково-технічній конференції «Перспективи телекомунікацій – 2020» з англомовною доповіддю.

Кілька таких пристроїв уже встановлені в різних корпусах КПІ. Усі вони під’єднуються до Wi-Fi, тож студенти можуть зайти на спеціально створений сайт і, перш ніж іти на пари, переглянути температуру в корпусі. Проте поки що сайт працює у тестовому режимі й на період карантину зупинив роботу.

КПІшники працювали над розробкою в рамках нових осучаснених дисциплін, упроваджених у навчальну програму кафедри ТС (як-от «Програмне управління засобами та системами телекомунікацій на основі ОС Linux») і студентських гуртків, які функціонують на базі кафедри: «Дослідники безпроводових технологій стандартів IEEE 802.11 для передавання інформації» наукового спрямування, «Дослідники безпроводових технологій передавання інформації для побудови систем Інтернету речей» інженерного спрямування. Так студенти здобувають найактуальніші знання й навички у сфері інфокомунікацій, які вже у стінах університету втілюють у власних дослідженнях і розробках.

Дата події