21 травня в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» відкрито Українсько-китайський центр інженерних інновацій.

У церемонії відкриття взяли участь з китайського боку Перший секретар Посольства Китайської Народної Республіки в Україні Джан Дзюй, генеральний директор компанії Zhejiang Golden Egg Science and Technology Лі Люмін, керівник Українсько-китайського центру інженерних інновацій, директор українського філіалу компанії Чан Ши Чао; з українського – ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, перший проректор академік НАН України Юрій Якименко, проректор з міжнародних зв’язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, проректор з перспективного розвитку Олексій Новіков та інші.

«У нас сьогодні дуже важлива подія: ми відкриваємо спільний центр інженерних інновацій. Засновано його завдяки ініціативі відомої компанії з Китайської Народної Республіки Golden Egg. Ми вдячні її керівнику панові Люміну. Менше року пройшло, як під час зустрічі з представниками компанії ми обговорювали цей проект, і ось вже сьогодні ми маємо приємність відкрити цей центр, – сказав Михайло Згуровський на церемонії відкриття. – Попереду в нас великі плани. Ми плануємо спільно проводити фестиваль «Sikorsky Challenge» не лише в Україні, але й в Китаї; ми плануємо попрацювати над відкриттям спільного Українсько-китайського міжнародного інституту; ми плануємо відкрити спільну лабораторію штучного інтелекту. В нас багато цікавої спільної роботи».

Учасники зустрічі обговорили напрями подальшої співпраці та проекти, які пропонується реалізовувати в Центрі, насамперед у галузі штучного інтелекту. І, звісно, умови їхнього впровадження. Зокрема, було підкреслено, що розробки київських політехніків залишатимуться інтелектуальною власністю університету та його партнерів.

«Компанія Golden Egg – не стільки інкубаційна платформа, скільки справжній великий науковий парк. Він має дуже значні обсяги співпраці не лише з Україною, а й з багатьма підприємствами в Китаї та в інших країнах. Відомо, що Київський політехнічний інститут є провідним технічним університетом України і нашим стратегічним партнером. Тому я вважаю, що цей центр може бути не тільки центром співпраці КПІ та Golden Egg, а й платформою для співробітництва Китаю та України», – наголосила у своєму вітальному слові до учасників відкриття Джан Дзюй.

Варто зауважити, що новий центр створено на виконання одного з пунктів укладеної торік угоди між КПІ ім. Ігоря Сікорського та компанією «Zhejiang Golden Egg Science and Technology», положення якої нині активно втілюються у життя обома сторонами.

На фото: Лі Люмін та Михайло Згуровський після відкриття Українсько-китайського центру інженерних інновацій

Дата події