2 грудня КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідала віцепрем'єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук і співробітники очолюваного нею органу державної виконавчої влади. Метою візиту було обговорення питань партнерства та співробітництва з університетом, а також визначення і закріплення у відповідному документі їх конкретних аспектів.

З гостями зустрілися ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректор з навчальної роботи Анатолій Мельниченко, декан факультету соціології і права Яна Цимбаленко, генеральний директор Наукового парку "Київська політехніка" Віктор Камаєв, директор Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Костянтин Єфремов та інші.

Представники Мінреінтеграції ознайомилися з Інформаційно-аналітичним ситуаційним центром, під час огляду якого, власне, і розпочалося обговорення певних питань розвитку партнерських відносин між Міністерством і КПІ. Учасники бесіди, яку було продовжено залі Адміністративної ради, розглянули низку конкретних напрямів, поглиблення співпраці за якими потрібно як університету, так і Міністерству. Варто зауважити, що мова йшла не про започаткування, а саме про розвиток співпраці, бо налагоджено її було ще 2017 року, коли на факультеті соціології і права КПІ було відкрито магістерську програму "Врегулювання конфліктів та медіація". Її розробили викладачі й науковці ФСП у співпраці з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України і партнерами з Великої Британії і Швейцарської Конфедерації. Програму спрямовано на підготовку фахівців з несилового залагодження конфліктів, тож студенти, які навчаються за цією спеціалізацією, опановують цикл дисциплін, пов'язаних з проблемами соціології, теорії управління, правознавства, психології тощо. Дипломи фахівців з питань врегулювання конфліктів і медіації з тієї пори здобули вже понад 60 осіб.

Отож під час зустрічі розглядалися питання організації та участі здобувачів вищої освіти в розробці проєктів і пропозицій, пов'язаних з діяльністю Мінреінтеграції та за його замовленнями; участі викладачів і студентів у науково-дослідних роботах, що проводяться Мінреінтеграції; виконання університетом науково-дослідних та інших видів робіт на замовлення Мінреінтеграції; організації заходів щодо працевлаштування випускників КПІ ім. Ігоря Сікорського та ін. Крім того, було домовлено про забезпечення участі фахівців Міністерства в розробці та оновленні освітніх програм КПІ ім. Ігоря Сікорського за всіма рівнями вищої освіти (за суміжною або суміжними з напрямом діяльності Мінреінтеграції спеціальностями), а також про впровадження дуальної форми здобуття вищої освіти за відповідними напрямами та надання з боку Мінреінтеграції сприяння університетові в організації i проведенні всix видів практики, стажувань здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників тощо.

Досягнуті домовленості були закріплені у Меморандумі про партнерство та співробітництво в освітній та науковій сфері, який підписали Михайло Згуровський та Ірина Верещук.

Під час спілкування з представниками університетських медіа Ірина Верещук підкреслила, що Міністерство разом з КПІ працюватиме над створенням і постійним оновленням великої бази даних про те, що відбувається на тимчасово окупованих територіях, яка допомагатиме ухвалювати правильні рішення. А ще зауважила, що під час зустрічі відбулося обговорення цікавих ідей стосовно проблеми з водопостачанням на Донбасі, які озвучили науковці Київської політехніки, і наголосила, що це теж є одним із конкретних напрямів співпраці. "Як міністр я дуже зацікавлена в тому, – також сказала вона, – щоби кадри, яких випускають за нашою з вами спільною програмою, приходили до нас на роботу, адже сьогодні в Міністерстві кадровий голод складає більше 20%".

Співпраця КПІ та Мінреінтеграції

КПІ відвідала міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Зустріч розпочалася з ознайомлення із Ситуаційним центром КПІ. Науковці запропонували шляхи розвʼязання проблем, якими опікується міністерство.

У ході зустрічі Мінреінтеграції та КПІ підписали Меморандум про партнерство та співпрацю в освітній і науковій галузях.

Дата події