У рамках фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge в Київській політехніці відбулася панельна дискусія на тему розвитку технологій у медичній інженерії.

Науковці КПІ, керівники медичних стартапів і лідери медичної галузі обговорювали сучасні тенденції медичної інженерії, кроки до створення цифрових лікарень, забезпечення закладів охорони здоров’я інженерними кадрами. Фахівців університету планують залучити до створення центрів телемедицини, які за допомогою гаджетів допомагатимуть хворим отримати консультації й детальні схеми лікування без відвідування лікарні, що особливо актуально в період пандемії.

Одним із важливих результатів дискусії став договір, який уклали Інститут серця, КПІ, Науковий парк «Київська політехніка», Інноваційний холдинг Sikorsky Challenge та компанія «Пандемік Респонс Юкрейн». КПІ створюватиме для Інституту серця елементи для штучних сердець, а також розробки для консервації та перевезення органів для трансплантації. Співпрацю планують розширювати і в інших напрямах медицини.

«КПІ може розробляти практично будь-яке обладнання – в цьому проблем немає. Проблема лише у нестачі коштів на придбання матеріалів, мікросхем тощо. Біомедична інженерія – напрям, в який держава має інвестувати, це напрям економічного і соціального розвитку Європи. Тут широкі можливості ринку й велика потреба населення», – зазначає декан факультету біомедичної інженерії професор Віталій Максименко.

«Сучасна медицина не може існувати без інновацій у діагностиці й методах лікування, без комп’ютерної графіки та радіоізотопів тощо. На жаль, лише руки хірургів уже не рятують. Тож усі ідеї, які з’являються в інженерів, технологів, ІТ-спеціалістів, намагаємося втілювати в медицину і досягати найкращих результатів у нашій сфері», – наголосив керівник Інституту серця Борис Тодуров.

Дата події