Таку назву мала ІІ Міжнародна науково-практична конференція, що пройшла онлайн 6-9 жовтня 2020 року на базі Науково-технічної бібліотеки ім. Г.І. Денисенка Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". Організаторами конференції виступили бібліотека КПІ та Всеукраїнська громадська організація "Українська бібліотечна асоціація" (УБА), спонсорами – видавництва "Ліра-К", "Самміт-книга", BookChef,  Видавничий дім "Кондор", партнерами – компанії "Unicheck Україна" та "Clarivate  Analytics".

Конференція об'єднала 170 унікальних учасників з України, Польщі, Казахстану, Литви, Білорусі. Вони представляли різні бібліотеки – національні, публічні, дитячі, шкільні, наукові, університетські, бібліотечно-інформаційні центри; різні організації – посольства, міністерства, благодійні фонди, видавництва.

Конференцію відкрила Оксана Бруй, директорка НТБ КПІ ім. Ігоря Сікорського, президентка УБА. У своєму вступному слові вона наголосила на унікальності тематики, змістовності та практичній спрямованості даного заходу.

Учасників конференції також привітали Віталій Пасічник, проректор з наукової роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського, Катерина Притула, т.в.о. керівника експертної групи книговидання та розвитку читання Директорату книговидання та креативних індустрій, та Ева Матушка-Заґата, керівник секції з питань науково-освітньої співпраці Посольства Республіки Польща в Україні.

Виступаючи на пленарному засіданні, засновник проєкту "Лабораторія" Антон Мартинов розповів про те, як необхідно залучати людей в команду. Важливим секретом успіху він назвав поєднання виготовлення якісного продукту та формування команди довкола спільних цінностей.

Доповідь Яцека Вілецького, старшого фахівця з проєктної діяльності бібліотеки Познанської політехніки, було присвячено джерелам фінансування проєктів польських університетських бібліотек. Єлизавета Камілова, фахівець бібліотеки Назарбаєв Університету, повідомила про надання віртуальних послуг у Казахстані. Нові моделі співпраці бібліотеки та видавництва охарактеризували Віталій Зарицький, директор видавництва "Ліра-К", та Ігор Степурін, засновник видавництва "Саміт-книга", голова Благодійного фонду "Бібліотечна країна". Юлія Корян, проєктний менеджер бібліотеки КПІ, висвітлила особливості комунікації, якої потребують бібліотечні проєкти.

Другий день конференції розпочався дискусією на актуальну тему – як бібліотеки допомагають реалізовувати екологічні Цілі сталого розвитку ООН. Модератором заходу виступила Марина Маслова, керівник програми Стратегії розвитку бібліотек, співзасновник освітньої платформи Sustainability Room, керуючий партнер консалтингової компанії UFV Consulting. Люсьєна Шум, виконавча директорка Благодійного фонду "Бібліотечна країна", розповіла про досвід закордонних та українських зелених бібліотек. Тетяна Маринич, директор бібліотеки Сумського державного університету, – про зелені проєкти своєї бібліотеки. Євгеній Олександров, керівник відділу корпоративних продажів видавництва "Ранок", зауважив про екологічний підхід до виробництва та співпрацю з бібліотеками в екологічних ініціативах.

Цього ж дня відбулася сесія, на якій активними спікерами були Ірина Журавльова, директор Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна, та Олег Сербін, директор Наукової бібліотеки імені М.Максимовича КНУ ім. Тараса Шевченка.

На конференції також пройшли практичні майстер-класи. Перший – від фахівця бібліотеки КПІ Любові Тарасюк про досягнення стандарту сервісу. Другий майстер-клас "Ефективна віртуальна взаємодія в управлінській практиці" провела Тамара Сухенко, соціальний психолог, співзасновник Благодійного фонду "Бібліотечна країна".

У межах конференції відбувся також круглий стіл "Якісна інформаційна підтримка освіти та досліджень: організувати та досягти успіху", на якому виступили керівниця служби інформаційного моніторингу Наукової бібліотеки ім. М.Максимовича КНУШ Марина Назаровець, комерційний директор "Unicheck Україна" Андрій Сідляренко, експерт з навчання та аналітичних ресурсів Clarivate Analytics Ірина Тихонкова, зав. відділу інформаційної підтримки освіти та досліджень бібліотеки КПІ Євгенія Кулик.

Завершилася конференція спеціальною сесією "Бібліотечні тренди і пандемічні виклики", на якій керівники різних напрямів діяльності бібліотеки КПІ розповіли про свою роботу в умовах карантину: інформаційну підтримку дослідників, довідково-консультаційне обслуговування, організацію заходів, зв'язки з громадськістю та розвиток персоналу бібліотеки КПІ.

Усі доповіді викликали жваві обговорення та дискусії. Тому після завершення конференції організаційний комітет почав обговорення перспектив продовження заходу.

Людмила Рабаданова, фахівець відділу перспективного розвитку НТБ

Дата події