25 лютого 2020 року на факультеті електроніки КПІ ім. Ігоря Сікорського за підтримки ІT-компанії GlobalLogic Ukraine відкрито навчально-наукову лабораторію «КПІ – GlobalLogic Україна». У новій обладнаній лабораторії студенти вивчатимуть технології проектування embedded systems (вбудованих систем) – одного із найскладніших ІТ-напрямків, який займається розробкою вбудованих рішень та програмного забезпечення для них, наприклад, медичних пристроїв, різноманітних автомобільних додатків, систем комп’ютерного зору, бортових комп’ютерів тощо.

«Ми отримали лабораторію з найсучаснішим обладнанням, наявність якого дозволить проводити комплексну підготовку фахівців, що зможуть розробляти програмне забезпечення для різноманітних спеціалізованих систем. Створення її на факультеті електроніки має подвійне значення. По-перше, більше половини випускників факультету працюють в ІТ-компаніях, а, по-друге, вони здебільшого розробляють не лише власне вбудовані системи, але й програмне забезпечення для них. Тому можливість комплексної підготовки майбутніх фахівців і набуття ними навичок розробки як «заліза», так і програмного забезпечення для нього, є в цьому плані надзвичайно корисною і перспективною», – розповів перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Юрій Якименко.

Для компанії GlobalLogic Ukraine створення такої лабораторії – це інвестиція у навчання своїх майбутніх працівників та розвиток індустрії в Україні в цілому.

За останні 5 років кількість embedded-інженерів в Україні збільшилась майже в 2 рази, проте їхня частка на ринку в 2019 році - всього 2,9% від загальної кількості технічних фахівців.

Незважаючи на те, що за останні 5 років індустрія зростала на 20-25% щорічно, кількість інженерів по галузях збільшується нерівномірно. Так, частка embedded-розробників серед усіх технічних фахівців ледь перевищувала 3%, в той час як більш активно розвивалася веб-розробка, а також розробка додатків та ігор.

Така ж тенденція спостерігається скрізь. В світі близько 315 тисяч профілів розробників вбудованих систем. При цьому більше половини з них (156 тис.) знаходяться в США, Індії та Німеччині. Для порівняння, в LinkedIn зареєстровано близько 2,5 тис. українських embedded-розробників (менше 1%). GlobalLogic співпрацює з понад 900 українськими інженерами з досвідом розробки вбудованих систем.

«Приємно, що наші випускники в найбільшій мірі відповідають тим вимогам, які висуває компанія Global Logic до embedded-фахівців. Щодо наших найближчих планів, ми збираємося провести конкурс студентських розробок GlobalLogic Embedded Students Challenge, а на наступний рік - вийти на організацію та проведення Всеукраїнської олімпіади з embedded-програмування», - коментує завідувач кафедри конструювання електронно-обчислювальної апаратури Олександр Лисенко.

На створення лабораторії у КПІ компанія GlobalLogic Ukraine виділила майже 700 тисяч гривень та необхідне обладнання. Простір поділений на дві частини: перша – спеціалізований комп’ютерний клас на 25 місць + 1 місце викладача. Тут студенти займатимуться програмуванням на операційній системі Linux. Друга частина – є зоною прототипування на 5 місць з сучасним контрольно-вимірювальним обладнанням (500 МГц-осцилографи, функціональні генератори, джерела живлення та паяльні станції), за допомогою якого можна буде провести налагодження embedded-розробки та втілити свій код в життя на базі Embedded Starter Kit – платформи, створеної у межах навчального проекту GlobalLogic Education. Це базовий електронний модуль, який доповнено периферією - сенсорами, дисплеєм та іншими компонентами, необхідними для розробки вбудованих рішень. З таким арсеналом обладнання студенти можуть створити повністю готовий продукт.

Наприклад, прототип системи розумного будинку з автоматичним поливанням квітів, датчиками терморегуляції і вимірювання рівня шкідливих газів або систему моніторингу стану водія, яка сигналізує, що водій відволікся на дзвінок телефону чи заснув за рулем. Ці системи створені саме на базі Embedded Starter Kit і саме таким розробкам навчатимуть КПІ-шників.

Зараз у створеній лабораторії впроваджуються два навчальні курси для студентів кафедри конструювання електронно-обчислювальної апаратури. Перший з них є створений спільно з інженерами компанії GlobalLogic Ukraine курс «Embedded Linux», а другий – присвячений вивченню технологій проектування вбудованих систем на основі платформи Embedded Starter Kit. Дещо пізніше обидва курси планують зробити вибірковими дисциплінами для усіх студентів факультету електроніки.

2020-02-25 7 2020-02-25 6 2020-02-25 5 2020-02-25 4
2020-02-25 3 2020-02-25 2 2020-02-25 1
Дата події