У світі наразі є популярним термін "третє місце". Тобто, там людина хоче побути замість дому і спішить після роботи. Чи є бібліотека  тим третім місцем? Тим, де кожен знаходить власну книгу, власну справу, власне дозвілля. Своїми думками напередодні Всеукраїнського дня бібліотек діляться ті, хто не раз переступав її поріг. Для когось це місце із далекого дитинства чи місце, де зібрані наукові журнали з усього світу, а для інших –  ковток свіжого повітря і справа усього життя, яка передавалася з покоління в покоління.

Євген Короткий – викладач факультету електроніки КПІ  ім. Ігоря Сікорського, засновник відкритої лабораторії електроніки Lampa:

Є. Короткий – Для мене бібліотека – це насамперед майданчик для розвитку. З дитинства обожнюю подібні місця. З малих років, коли ще не було Інтернету, засиджувався допізна в читальних залах за технічними журналами, кожного тижня брав нові художні книжки. Публічні бібліотеки сформували мій світогляд. Пам'ятаю, як малим мріяв працювати у бібліотеці. За моїми спостереженнями, зараз, зі збільшенням доступності літератури завдяки Інтернету, бібліотеки перетворюються на центри комунікації і креативної роботи над проектами.

  Бібліотека КПІ ім. Ігоря Сікорського – чудове місце, з прекрасним інтер'єром, що надихає і мотивує до навчання і творчості. За 14 років перебування в університеті бачив, як вона змінюється. Застав ще часи, коли до приміщення не пускали без читацьких квитків. Однак за останні п'ять років помітні значні позитивні зміни. Все почалося з відкритості. Зараз бібліотеку КПІ ім. Ігоря Сікорського можуть вільно відвідувати всі зацікавлені люди без жодних обмежень. Постійно впроваджуються інноваційні підходи і кращі світові практики: електронне замовлення літератури, автоматизація видачі і повернення книг, створення інформаційних сторінок у соціальних мережах і месенджерах для комунікації з цільовою аудиторією і оперативного донесення актуальної інформації. Якщо раніше у бібліотеці проводилися в основному науково-технічні конференції, то тепер спектр заходів значно розширився. Майже кожного дня проходять лекції представників бізнесу та провідних інженерів, IT-спеціалістів, проводяться школи, семінари і хакатони. Бібліотека університету активно співпрацює з проактивними студентами і викладачами. Наприклад, рік тому в 4-му читальному залі відкрився креативний простір Belka, який щодня відвідують більше двохсот людей. Підтримкою простору займаються студенти-волонтери в тісній співпраці з адміністрацією і персоналом бібліотеки. Насправді, Belka є лише першою ластівкою масштабних майбутніх змін. Зараз працюємо над тим, щоб створити у п'ятому читальному залі інноваційний центр для вивчення високих технологій і створення прототипів на 3D принтерах. Одночасно ведуться роботи зі створення в першому читальному залі сучасного навчального центру з відкритим доступом, що не має аналогів в Україні.

Подібні зміни стали можливими завдяки адміністрації бібліотеки, яка розуміє необхідність інновацій і позитивних змін, тому сприяє усім конструктивним ініціативам. Велику роботу виконує персонал бібліотеки – як досвідчені фахівці, так і молоді працівники. Хоча формально робочий день в бібліотеці закінчується о 19-й годині, багато хто не поспішає розходитися по домівках. З такими темпами натхненної креативної роботи навіть складно загадувати, яких висот у майбутньому може досягти бібліотека.  

Ігор Ситник – голова київського міського осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації  “Фундація регіональних ініціатив” (ФРІ).

Для нас бібліотека – це як ковток свіжого повітря. Тут завжди готові підтримати всі наші ініціативи і з розумінням ставляться до наших обговорень, які інколи тривають до пізнього вечора. Ми відчуваємо, що працівники бібліотеки поділяють цінності організації, а це найголовніше у будь-якій справі. Сподіваємося, що таких місць в Україні скоро стане більше!

У бібліотеці було організовано вже більше 10 заходів від Фундації регіональних ініціатив. І кожного разу все проходить на найвищому рівні завдяки чудовій комунікації з працівниками бібліотеки. Від імені організації хочемо висловити велику вдячність працівникам бібліотеки КПІ  ім. Ігоря Сікорського за підтримку та активну співпрацю!

Андрій СнарськийАндрій Снарський – професор  кафедри загальної та теоретичної фізики ФМФ і кафедри математичних методів системного аналізу ІПСА:

 – Наша бібліотека – одне з найкращих місць КПІ. Вона постійно розвивається і вдосконалюється. Я пам'ятаю час, коли бібліотека перебувала ще в першому корпусі. Вже тоді в її фондах знаходилося унікальне зібрання провідних наукових журналів світу. Згодом бібліотека отримала нову красиву будівлю. З'явилися нові відділи, в тому числі ті, які займаються Інтернет-базами наукової інформації. І як завжди, співробітники бібліотеки надають велику допомогу співробітникам інституту.

Ірина Шевченко – президент Української бібліотечної асоціації, фахівець у галузі безперервної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений працівник культури України

 Бібліотека – це моє все. У сільській бібліотеці працювала моя мама, тому бібліотека для мене – це моє життя. З дитинства  – місце для ігор, зустрічей з однолітками, змагань і перегонів – хто прочитає більше і швидше, ну і, звичайно, гордощів – адже я першою мала доступ до найновіших книжок, і мама моя, найкраща у світі, – бібліотекар, шанована і розумна! І впродовж життя бібліотека – місце для навчання і предмет навчання, місце роботи і предмет моїх зусиль, старань та мрій, аби громадяни України мали достойні їх бібліотеки.

Мій досвід взаємодії з бібліотекою КПІ ім. Ігоря Сікорського дає мені натхнення сподіватися, що мої мрії здійсняться. Швидкі інноваційні зміни, вир життя, цікавий простір, безліч ідей, комфортність для студентів – сьогодні це все можна побачити у бібліотеці КПІ! Шановні студенти, любіть свою бібліотеку, зростайте, творіть, живіть разом з нею, змінюйте її так, аби пишатися нею і все життя відчувати тепло і радість від бібліотеки!

Нікіта СолдаткінНікіта Солдаткін, архітектор:

– Для мене бібліотека – це громадський простір, і якщо ще двадцять років тому бібліотеку сприймали як основний шлях до отримання знань, адже не всі мали можливість купувати книжки, особливо рідкісні, то зараз, коли вся необхідна інформація перекочувала в наші смартфони, суспільний запит змінився і бібліотеки в усьому світі набувають нових функцій, стаючи більше схожими на "молодіжні клуби" в радянському сенсі цього виразу. Звісно, бібліотеками користуються і для читання книг, особливо ті, хто займається написанням наукових робіт, але, сучасні університетські бібліотеки стали місцем, куди люди приходять відпочити після пар, попрацювати над спільними проектами та просто поспілкуватись, але, на жаль, старі приміщення бібліотек не дуже пристосовані для таких цілей. Отже, якщо вам не хочеться приходити до бібліотеки і проводити там час, значить потрібно щось в них змінювати.

Працювати з керівництвом бібліотеки мені довелося під час розробки концепції одного із залів бібліотеки. Я допомагав зі створенням нового дизайну приміщення, і що мене дуже вразило, так це бажання наслідувати європейський досвід щодо створеня доступного і комфортного простору для всіх відвідувачів. Наразі наша країна знаходиться на такій стадії, коли будь-які зміни даються дуже важко через застарілі принципи регулювання, негнучкі нормативні бази та брак фінансування. Тому неможливо не відзначити наполегливість і цілеспрямованість директора бібліотеки Оксани Бруй та її команди. Наскільки я знаю, деякі з них стажувалися в європейських університетах і мали досвід праці в сучасних бібліотеках, тому нові ідеї сприймаються ними дуже відкрито. Я сподіваюсь на подальший спільний успіх у реновації будівлі бібліотеки.

Підготувала Інна Кобець, студентка КНУ ім Т.  Шевченка

Є. КороткийАндрій СнарськийІрина ШевченкоНікіта СолдаткінІгор Ситник
Дата події