Дорогі ветерани й нинішні захисники Вітчизни!
Дорогі київські політехніки!

1 жовтня український народ відзначає День захисників і захисниць України — день пам’яті про наших звитяжних предків, які ціною своїх життів виборювали право на незалежність і волю; день вшанування козацької доблесті; день вдячності ветеранам Другої світової війни, які захищали свою землю.

Це день вшанування героїв сьогодення, які захищають Батьківщину на суші, на морі, в повітрі, на передньому краї та в глибокому тилу ворога, звільняючи рідну землю.

Цей день є особливим для київських політехніків. У роки Другої світової війни КПІ поклав на вівтар Перемоги свої найкращі науково-технічні досягнення, свій найкращий кадровий потенціал, життя багатьох студентів і викладачів, пам’ять про яких зберігає постамент Вічної слави в парку університету.

Нині у лавах Збройних Сил України, добровільних формуваннях, волонтерській спільноті понад двохсот працівників, викладачів і студентів університету й тисячі випускників минулих років. Шістдесят один політехнік віддав своє життя за свободу і незалежність України в російсько-українській війні 2014–2023 років. Серед них пʼять Героїв України посмертно. Вічна слава героям-політехнікам, які своєю жертовністю, надали нам змогу навчати й навчатись, мирно працювати й творити. Глибока вдячність і шана їхнім родинам.

День захисників і захисниць України — це всенародне свято нескорених, свідомих громадян, які своєю професійною, викладацькою, науковою, громадською діяльністю, сумлінною працею і навчанням, волонтерською роботою забезпечують економічний, гуманітарний, освітній та інформаційний захист держави.

Політехніки надають всебічну допомогу Збройним Силам України. В університеті діє благодійна організація «Благодійний фонд підтримки Збройних Сил України “Київський політехнік”». Викладачі, науковці, працівники, студенти беруть участь у численних програмах із розроблення новітніх зразків озброєння та військової техніки, засобів захисту воїнів на полі бою.

Наш опір, нашу віру в Перемогу не зламати, адже за нами правда і наша земля! Історія свідчить: вільний народ непереможний! Низький уклін захисникам України усіх часів! Слава Україні!

З повагою і вдячністю
Михайло Згуровський, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події