13 березня в режимі онлайн відбулася зустріч представників Католицького університету Парах'янган (UNPAR, Індонезія) та КПІ ім. Ігоря Сікорського за участю Посла Республіки Індонезія в Україні Аріфа Мухаммеда Басалама.

UNPAR представляли проректорка з питань міжнародного співробітництва Катаріна Бадра Навангпалупі, директор з питань міжнародних зв'язків Рейнард Прімуландо, професор Сукаварсіні Джелантік, секретар UNPAR Сільвія Язид. З боку КПІ ім. Ігоря Сікорського в перемовинах узяли участь проректор з міжнародних зв'язків Сергій Сидоренко, декан факультету соціології і права Олена Акімова, заступник декана цього ж факультету Анна Іщенко, помічник ректора Богдан Дуда.

 Зустріч стала продовженням контактів київських політехніків з індонезійцями, які було започатковано торік після візиту до КПІ Посла Індонезії в Україні. Вже у грудні 2023 року відбулася ще одна зустріч представників КПІ з Послом Індонезії в Посольстві цієї країни в Україні, на якій була досягнута домовленість про підготовку меморандуму про співпрацю.

Після обговорення деяких організаційних питань сторони уклали Меморандум про взаєморозуміння. Документ передбачає такі напрями співпраці: збагачення освітнього потенціалу шляхом обміну та використання світового досвіду з метою підвищення професійної кваліфікації; сприяння підвищенню рівня вищої освіти відповідно до міжнародних стандартів якості освіти; організація участі Сторін в розробці освітніх проєктів, надання пропозицій, що становлять взаємний інтерес; сприяння обміну науковими знаннями та досягненнями, надання Сторонами допомоги одна одній в окремих напрямах науки, техніки та інноватики, сприяння участі та організації заходів у сфері інноваційного розвитку, зокрема щорічного Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge" та інше.

Як розповів "КП" Сергій Сидоренко, Католицький університет Парах'янган – це один із провідних університетів Індонезії, який має дуже сильні школи в галузі гуманітарних дисциплін. Це, зокрема, право, соціологія. Тому базовим підрозділом КПІ для розвитку співпраці з UNPAR визначено факультет соціології і права. "Ми обговорили, які і за якими напрямами будуть перші кроки в нашому співробітництві. Можливо, з урахуванням воєнних дій і великій географічній віддаленості наших країн, співпраця як в освітній, так і в науковій діяльності буде відбуватися в режимі онлайн, – пояснив проректор. – На теперішній зустрічі, як і під час попередніх перемовин з Послом Республіки Індонезія в Україні, також йшла мова про запрошення абітурієнтів з цієї країни на навчання в КПІ. Тут не можна не згадати, що таких освітніх програм, які є в КПІ, немає не тільки в багатьох університетах України, а й у світі". Сергій Сидоренко підкреслив, що особиста присутність Посла Індонезії на зустрічі і церемонії підписання меморандуму – це свідчення високої оцінки урядом цієї країни можливості побудувати співпрацю з найвідомішим українським технічним університетом.

   Володимир Школьний

Дата події