Зі звіту директора студмістечка Олександра Іщенка на засіданні Вченої ради 20 лютого 2023 року

Студмістечко є складним соціальним організмом, в якому компактно розташовано 21 студентський гуртожиток. Вони розраховані на проживання понад 12 тисяч студентів, тобто за чисельністю мешканців його можна порівнювати з містом районного значення. Такий масштаб обумовлює складність і відповідальність завдань із забезпечення нормальної життєдіяльності студмістечка. Основними напрямами діяльності адміністрації студмістечка  є соціально-виховна робота зі студентами, а також підтримання в належному стані його господарства, інженерних мереж і систем, місць загального користування тощо.

Площа майнового комплексу студмістечка становить 158 944 кв.м загальної та 77 040 кв.м житлової площі. Обслуговують це господарство і мешканців гуртожитків 445 штатних працівників і 154 сумісники.

Бюджет студмістечка формується здебільшого за рахунок оплати студентами послуг за проживання та комунальних послуг. У 2022 році вони склали  80 023 тис. грн.

Основну складову загальних витрат у 2022 році визначали:

– ремонтно-відновлювальні роботи – 3 852 тис. грн;

– комунальні витрати – 38 518 тис. грн;

– загальногосподарські та інші витрати  –  5 144 тис. грн.

Іншу частину витрат становили:

– позабюджетний фонд заробітної плати та нарахування –   15 850 тис. грн;

– сантехнічне і електротехнічне обладнання –  2 371 тис. грн.

Із загальної суми витрат вартість ремонтних робіт складала 5,9 %.

Повномасштабна воєнна агресія рф проти України внесла суттєві зміни в життєдіяльність студмістечка. Проте, незважаючи на складнощі, було організовано і виконано комплекс заходів, спрямованих на поліпшення умов проживання студентів та підвищення рівня їхньої безпеки в умовах воєнного часу.

Для забезпечення мешканців місцями для безпечного перебування під час повітряних атак в гуртожитках під тимчасове укриття відповідно до вимог ДСНС України було переобладнано 14 приміщень. Всі укриття обладнано стаціонарним телефонним зв'язком і бездротовим доступом до мережі Інтернет. У них постійно поповнюється запас свіжої води. На випадок виникнення завалів вони також укомплектовані необхідними ручними інструментами.

Внаслідок ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України мешканці гуртожитків не мали безперебійного енергопостачання. Тому на території студмістечка було створено чотири "Пункти незламності", де здобувачі освіти мають можливість виконувати навчальний план, а викладачі – працювати в онлайн-режимі.

Основні результати діяльності щодо підтримання приміщень гуртожитків та інженерних мереж студмістечка на належному рівні такі:

капітальні ремонти: чотири житлові кімнати в гуртожитку №3; дві житлові кімнати в  гуртожитку №4;  житлова кімната в гуртожитку №6; три житлові кімнати в гуртожитку №8; житлові кімнати і МЗК в гуртожитку №9; два світлових кармани і  чотирнадцять житлових кімнат в гуртожитку №12; шість житлових кімнат, кімната вахтера і хол в гуртожитку №14; дві житлові кімнати в гуртожитку №15; три житлові кімнати і МЗК в гуртожитку №16; житлова кімната в гуртожитку №17; два МЗК і  три житлові кімнати в гуртожитку №18; чотири житлових кімнати, сім холів і чотири МЗК в гуртожитку №19; житлова кімната в гуртожитку №20; ґанок  гуртожитку №22;

косметичні ремонти: коридор першого поверху, кабінет завідувача, робоча кімната, а також умивальна кімната третього поверху гуртожитку №3; приміщення ремонтно-будівельної дільниці в гуртожитку №6; підсобне приміщення в гуртожитку №8; гостьовий номер і сходова клітина філії гуртожитку №22.

kpi images

Одним із головних завдань адміністрації студмістечка є поліпшення стану гуртожитків. Тому з року в рік вона перерозподіляла кошти таким чином, щоб найбільша частка ресурсів спрямовувалась на виконання ремонтних робіт. На жаль, війна зупинила тенденцію збільшення видатків на розвиток матеріальної бази. Якщо з 2017 по 2021 роки фінансування ремонтно-відновлювальних робіт збільшилось з 5 378 тис. грн до 21 803 тис. грн, то у 2022 році на ремонтно-відновлювальні роботи вдалося скерувати лише 3 852 тис. грн. Зменшення видатків розвитку зумовлене і значним зменшенням кількості мешканців у 2022 році, яке призвело до скорочення надходжень студмістечка.

Окрім робіт у гуртожитках, постійної уваги й піклування вимагає й благоустрій території студмістечка. З цією метою було виконано упорядкування територій, прилеглих до гуртожитків, проводиться ремонт лавок, урн, альтанок. Виконано видалення і обрізку сухостійних аварійних дерев, а також продовжено роботи з упорядкування скверів "Сосновий" та "Поляна".

Задля підвищення рівня пожежної безпеки у 2022 році закуплено та доукомплектовано пожежний інвентар у всіх гуртожитках. На це пішло понад 200 тис. грн. Було придбано пожежні рукави, пожежні стволи, вогнегасники різних типів, світлові покажчики та інший необхідний інвентар.

З метою боротьби з коронавірусною інфекцією COVID-19 і запобіганню захворювань у студмістечку проводилися протиепідемічні заходи: забезпечення співробітників і мешканців гуртожитків засобами індивідуального захисту, забезпечення всіх об'єктів студмістечка дезінфікуючими засобами, проведення дезінфекції приміщень.

Значну увагу адміністрація студмістечка приділяє забезпеченню дбайливого ставлення студентів і співробітників до матеріальної бази. Крім того, тут виконується значний обсяг робіт з енергозбереження. Отож 2022 року під час ремонтів у гуртожитках було замінено понад 1 тис. звичайних світильників на світлодіодні; в коридорах встановлюються реле часу, датчики руху; старі змішувачі замінюються на одноважельні з аераторами. Систематичне запровадження заходів з енергозбереження дозволило досягти значної економії комунальних послуг. За шість років вдалося досягти економії теплової  енергії на 17%, електричної енергії на 17%, холодної води на 21%, природного газу на 30%.

Індекс розвитку – основний індикатор ефективності господарсько-фінансової діяльності підрозділу університету. Останніми роками індекс розвитку студмістечка становив: у 2017 р. – 0,695, у 2018 р. – 0,712, у 2019  р. – 0,906, у 2020 р. – 0,643, у 2021 р. – 0,272, у 2022 р. – 0,092. Зменшення індексу розвитку з 2020 року обумовлене поширенням пандемії коронавірусної хвороби, а у 2022 році – воєнною агресією росії проти України.

Другий, не менш значущий, напрямок роботи дирекції студмістечка – це соціально-виховна робота зі студентською молоддю. Фахівці з виховної роботи студмістечка займаються не тільки профілактикою правопорушень, а й, великою мірою, роботою зі створення здорового психологічного клімату в гуртожитках, пропагуванням здорового способу життя, гармонійним різностороннім розвитком особистості на засадах патріотизму, інтернаціоналізму і толерантності.

Перехід на дистанційну форму навчання докорінно змінив і звичний ритм життя студентів. Перебуваючи в умовах ізоляції, студенти не мали змоги долучатися до різноманітних заходів, тому на зміну  активним, масштабним заходам прийшли локальні зустрічі в онлайн-режимі, ігри, квартирники, поширення корисних статей та навчальних програм, які допомагали студентам адаптуватись до нових карантинних вимог, правильно розподіляти свій час, не втрачати активності та спілкування в  умовах карантину.

У 2022 році соціально-виховну роботу було зосереджено на психологічній підтримці здобувачів освіти, зменшенні рівня стресу та адаптації до нових умов життя і навчання під час воєнного стану; інформуванні студентів про правила евакуації під час сигналу "Повітряна тривога"; інформуванні студентів про правила та умови дотримання карантинних норм під час пандемії; проведенні роз'яснювальної роботи як зі студентами, так і з їх батьками; психологічній підтримці студентів; проведенні додаткових інструктажів з питань пожежної безпеки.

За напрямами було організовано і проведено:

соціально-профілактичні заходи, і серед них ознайомчі бесіди зі студентами-першокурсниками щодо Правил внутрішнього розпорядку, Правил пожежної безпеки, Правил особистої безпеки з показом місць укриття в кожному гуртожитку, Порядку дій під час повітряної тривоги; проводилися інструктажі "Порядок дій в умовах загрози надзвичайної ситуації"; бесіди, присвячені профілактиці негативних явищ –  тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотичних речовин.

культурно-розважальні заходи: святкування Дня Святого Валентина; музичні заходи, присвячені  українській патріотичній пісні; квест для першокурсників "Пізнай світ КПІ"; свято для дітей студентських родин до Дня захисту дітей;  свято до дня Святого Миколая для дітей зі студентських родин та дітей співробітників, а також свято до дня Святого Миколая для дітей зі школи-інтернату "Надія";  робота дитячої кімнати для дітей зі  студентських родин;  проведення творчих, розвиваючих занять і майстер-класів; вправи на зняття психологічної напруги та відновлення у дітей відчуття безпеки.

волонтерська і благодійна діяльність: майстер-клас з виготовлення янголів-оберегів для військовослужбовців ЗСУ; участь в акції "Допоможемо разом", збір одягу та продуктів харчування для гуманітарної допомоги постраждалим від  російської агресії; організація збирання металевих бляшанок для виготовлення окопних свічок для потреб ЗСУ; робота волонтерів у  притулку для тварин "Хатуль Мадан"; участь у благодійній акції з підтримки Збройних сил України "Київський політехнік".

kpi images

спортивні та інтелектуальні змагання: турніри з  настільного тенісу; турніри з шахів; численні вечори інтелектуальних і настільних ігор тощо. 

виховні заходи присвячувалися: проблемам особистої гігієні; збереженню енергоресурсів; дотриманню санітарного стану в кімнатах та місцях загального користування; дотриманню Правил внутрішнього розпорядку.

психологічні бесіди та тренінги: надання психологічної допомоги студентам, які повернулися з окупованих територій; напрацювання навичок ефективної комунікації; запобігання конфліктам і способи їхнього уникнення; робота зі складними емоційними станами, зменшення психологічної напруги та роздуми про суїцид; конструктивне спілкування та зменшення проявів агресії.

Досвід провідних країн та загальносвітові тенденції свідчать, що майбутнє експлуатації комплексів з житловими приміщеннями визначається впровадженням основних положень концепції сталого розвитку. Тому частина наших майбутніх зусиль безумовно має бути спрямована на налагодження процесів подальшого впровадження енергозберігаючих технологій, підвищення рівня безпеки, впровадження роздільного збору сміття, зменшення кількості відходів, формування у студентів здорового способу життя, зменшення екологічного сліду студмістечка загалом.

Що ж до основних позицій плану розвитку студмістечка на 2023 рік, вони такі.

Загальні видатки розвитку на 2023 рік заплановані на суму 13 550 200 грн, з них:

–  на закупівлю обладнання, інвентарю (сюди входять будівельні, електротехнічні, санітарно-технічні матеріали, твердий та м'який інвентар, господарський інвентар, інструменти, газові та електричні плити, миючі та дезінфікуючі засоби тощо) – 10 190 000 грн;

проведення поточного та капітального ремонту (ремонт житлового фонду, місць загального користування, заміна вікон) – 2 816 200 грн;

на заходи з пожежної безпеки (придбання пожежних кранів, вогнегасників, вогнезахист покрівлі гуртожитків, переобладнання поверхових дверей у гуртожитках, навчання працівників ППБУ тощо) – 544 000 грн.

Дата події