Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 26 грудня 2022 року

26 грудня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, О.А.Іщенко, Є.В.Кулик, О.І.Шейко, В.Галятін, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Завершилася основна сесія захистів дисертацій студентів магістратури, що навчаються за освітньо-професійними програмами. У визначений термін захисту вклалися 97% з тих, хто був запланований на захист.  Ті студенти, які мали захищатися, але через об'єктивні причини (відсутність електроенергії і таке інше) не змогли в цей термін вкластися, мають змогу захистити свої дисертації до 30 грудня (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

2. Факультети та інститути завершують замовляти для випускників документи про вищу освіту: дипломи та додатки до них. Дедлайн – 29 грудня  (О.А.Жученко, Н.В.Семінська).

3. Триває громадське обговорення оприлюдненого МОН України проєкту порядку прийому на навчання до вишів в 2023 році. Свої пропозиції до документу готує і КПІ імені Ігоря Сікорського, зокрема в частині проведення іспиту з іноземної мови для вступників з усіх без винятку спеціальностей за єдиною програмою. Позиція КПІ – тести для іспиту з іноземної мови для представників технічних, гуманітарних та інших напрямів підготовки мають бути різними. Термін подання пропозицій – до 27 грудня (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко).

4. 20 грудня відбулося засідання конкурсної комісії МОН, на якому було розглянуто питання щодо виділення за поданням університетів додаткових бюджетних місць для вступників 2022 року з окупованих та особливо небезпечних територій, дітей загиблих військовослужбовців і деяких інших категорій. Для КПІ додатково виділено 177 таких місць. З них – 130 для першокурсників бакалаврату, 47 – магістратури. Готуються відповідні накази  (О.А.Жученко, декани факультетів і директори навчально-наукових інститутів).

5. Відбулося засідання експертно-кваліфікаційної комісії університету. Розглянуто 15 конкурсних справ на посади професорів. Встановлено терміни укладання контрактів від 1 до 5 років залежно від показників діяльності  працівника, виконання  ним попереднього контракту (в тому числі з урахуванням думки студентів у межах опитування «Викладач очима студентів»). Такі ж засідання проходять нині й на рівні факультетів та інститутів (О.А.Жученко).

6. Акредитація освітніх програм (ОП). Усі програми, які представив на акредитацію КПІ, минулого тижня завершили проходження обговорень галузевих експертних рад. 27 грудня – засідання Колегії НАЗЯВО. На нього винесено 22 справи по ОП КПІ, очікується, що їх буде акредитовано на 5 років. Минулого тижня на акредитацію було додатково подано 6 ОП, але  їхній розгляд проходитиме вже у січні наступного року – експертні групи працюватимуть в університеті з 10 до 19 січня (О.А.Жученко).

7. Продовжувалося планове здійснення освітнього процесу. При цьому відвідування електронних ресурсів університету найбільше зростало в дні обстрілів та найтриваліших перебоїв з подачею світла 19 і 20 грудня.  Цьому сприяло забезпечення практично безперебійної роботи «Електронного Кампусу» (ЕК) та інших ресурсів (А.А.Мельниченко).

8.  Забезпечення в робочий час роботи інтернету в корпусах університету поліпшилося. Для цього в корпусі №7 є генератор, який за потреби запускається. На інформаційному майданчику минулого тижня встановлено ще 2 генератори та акумуляторні батареї, що після відімкнення електроенергії можуть живити мережі до 4 годин – вони підтримують роботу підсистем інформаційної системи університету – «Мегаполісу», «Кадрів» та інших. Отож у робочий час забезпечена робота інтернету, навчальних систем, систем електронного документообігу, порталу і ключових сайтів університету тощо (А.А.Мельниченко, В.А.Кондратюк).  

9. Завершено збір пропозицій щодо замовлення місць до аспірантури за бюджетною формою. Упродовж кількох останніх років кількість бюджетних місць в аспірантурі та докторантурі університету зростає (А.А.Мельниченко).

10. МОН України оновив перелік спеціальностей. На жаль, це було зроблено без обговорення в професійному середовищі, тому деякі спеціальності за профілем підготовки фахівців у КПІ (наприклад, для енергетики,  телекомунікацій, кібербезпеки та деяких інших галузей) були не зовсім виправдано змінені. Але хай би там як, відповідно до нових нормативних документів, доведеться вносити зміни в освітні програми та спеціальності, що в свою чергу впливатиме й на питання акредитації та інші (А.А.Мельниченко).

11. Завершено проведення другого календарного контролю. Його результати є дещо гіршими за результатами попереднього. Суттєво зріс відсоток студентів, які мають 3 та більше незадовільних оцінки, особливо у магістрів 1 курсу. Причина – подовження термінів підведення результатів семестрового контролю. Студенти не виконують і не здають свої індивідуальні роботи і не завжди це, напевно, обумовлено лише проблемою електропостачання (Н.В.Семінська).

12. З 1 листопада по 23 грудня відраховано 65 студентів магістратури 2-го курсу, які не планували писати та захищати магістерську дисертацію у грудні 2022 року. З них 57 – це  студенти денної форма навчання, 8 – заочної (Н.В.Семінська).

13. Студентів, яких було переведено з контрактної форми навчання на бюджетну, та які належать до однієї з пільгових категорій поінформовано про можливість оформлення соціальної стипендії (Н.В.Семінська).

14. Завдяки співпраці з Благодійним фондом «Допомога Народу України», за сприяння Благодійної організації «Благодійний фонд підтримки Збройних Сил України «Київський політехнік» і Профкому студентів КПІ отримано вантаж вагою 700 кг для передачі на фронт, пораненим воїнам та цивільним особам, які постраждали від військової агресії росії в Україні. Допомога включає 8 інвалідних візочків, медичні засоби, подарункові набори для дітей ВПО, одяг, засоби для молодих мам тощо (О.П.Демиденко).

15. Від партнерів з Центру Міжнародної Співпраці Варшавської Політехніки отримано повідомлення про позитивне рішення Польського національного агентства з питань академічного обміну (NAWA) щодо фінансування спільного з Варшавською та Львівською політехніками проєкту, спрямованого на підтримку українських ЗВО. Особливістю проекту є співпраця та організація програм академічної мобільності на рівні студентських гуртків за напрямами НН ІАТ, ХТФ, ІХФ та ФЛ. Це перший міжнародний проєкт саме для студентських гуртків. У його межах передбачені візити учасників і керівників гуртків до університетів-партнерів, практики, літні та зимові школи, конференції, мовні інтенсиви, організовані у Варшавській Політехніці, а також розробка та публікація спільних методичних матеріалів за участі науковців ЗВО-партнерів. Загальна сума фінансування для трьох університетів за цим проєктом, який планується до реалізації у 2023 році, становить 992 750 польських злотих, що за нинішнім курсом обміну становить приблизно 7 942 000,00 грн. (О.П.Демиденко).

16. Проведено онлайн зустріч з компанією «Штайнер Україна», обговорено питання подальшої співпраці (Н.М.Пожарська).

17. Спільно з КМЦ ДНВР  організував проведення в КПІ 2-х сесій тренінгу з військово-патріотичного вишколу. За стандартами НАТО тривалість кожного тренінгу склала майже 5 годин. У межах заходу проведено розширену зустріч керівників відділу ДНВР з організаторами і партнерами - Київським молодіжним центром (Н.М.Пожарська).

18. На базі Центру консолідації студентів 70 студентів та працівників університету тренувалися надавати першу домедичну допомогу у рамках алгоритмів протоколу M.A.R.C.H. Ініціатори заходу - Київський молодіжний центр та Департамент молоді та спорту спільно з КПІ. Також було підписано Меморандум про співпрацю між КПІ та Київським молодіжним центром (Н.М. Пожарська).

19. ДНВР разом зі студентами організовано та проведено вистави для дітей співробітників ЗВО, а також за запитом РДА Солом'янського району – 2 вистави для дітей ВПО (Н.М.Пожарська).

20. ДНВР спільно з СМ та ДООП взяв участь в облаштуванні пунктів підзарядки та доступу до інтернету у гуртожитках №№13, 14, 22, 9 та в 31-у корпусі. Студенти та працівники мають змогу попрацювати та провести заняття, захисті дипломних проєктів. За 3 дні пункти відвідало понад 100 осіб (Н.М.Пожарська).

21. Відбулося засідання Президії ради проректорів з наукової роботи, на якому обговорено низку питань:

  • створення робочих груп за напрямами із членів Ради проректорів, до складу трьох з яких увійшли представники КПІ;  
  • про фінансування Національних контактних пунктів, які повинні фінансуватися централізовано;
  • підбиття підсумків роботи в 2022 році;
  • проведення конкурсів МОН та, зокрема, про діяльність комісії з етики експертів (В.А.Пасічник).

22. НФДУ оголосив новий конкурс проєктів з виконання наукових досліджень і розробок «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди». Прийом заявок на участь у конкурсі – до 31 січня 2023 року (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

23. Розпочалася організація інформаційних заходів щодо запуску наносупутника PolyITAN-HP-30  (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

24. Проведено нараду з питань перспективних науково-технічних проєктів з потенційним замовником. Готується відвідування потенційного замовника та уточнення змісту ТЗ (НН ІАТ).

25. З МОН України отримано листа про погодження Положення про конкурс наукових працівників КПІ. За наявності списку виконавців, погодженого з замовником, університет  має право на госпдоговірні НДР зараховувати наукових працівників на весь період без конкурсу, а також визначати особливі умови для фахівців без наукового ступеня, які мають значний практичний стаж і досвід роботи за профілем підрозділу  (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

26. Проведено засідання колективів фахівців ФБМІ, ПБФ, ХТФ, НН ММІ, ФЕЛ щодо реалізації напрямів співпраці з Національним інститутом хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова. Підготовлено до підписання меморандум про співпрацю (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

27. Питання розвитку Центру 4.0 КПІ у 2023 році були розглянуті на підсумковому засіданні учасників програми фандрейзингу, ініційованому Українським кластерним альянсом за участі ДІТТ (О.Я.Юрчишин).

28. На пропозицію МОН Комісія з освітньої діяльності в порядку громадського обговорення розпочала розгляд Проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій у вищій освіті». З метою гармонізації структури української вищої освіти з Європейським освітнім простором передбачено приведення переліку галузей знань у відповідність до Міжнародної стандартної класифікації освіти (з додаванням окремої галузі «Безпека і оборона», що відповідає актуальним потребам країни) (В.І.Тимофєєв).

29. Завершено роботу над підготовкою листа до ректора Познанської політехніки проф. Теофіла Ясіновського з пропозиціями щодо співпраці з технічними університетами Польщі в галузях штучного інтелекту та цифрової безпеки (С.І.Сидоренко, Б.І.Дуда).

30. У журналі Альянсу CESAER, який отримують 1500 підписників керівного складу 56-ти університетів – членів Альянсу, надруковано статтю ректора М.З. Згуровського про роль Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» як основи створення спільного і цілісного інноваційного простору Європи для повоєнної інноваційної трансформації України (С.І.Сидоренко).

31. На пропозицію Альянсу CESAER ввести представників КПІ до 7-ми робочих груп Альянсу за ключовими напрямами діяльності (Benchmark, Human Resources, Innovation, Learning & Teaching, Openness of Science & Technology, Sustainability, Sustainable Funding) готуються пропозиції щодо кандидатур від КПІ (С.І.Сидоренко, О.А.Жученко, В.А.Пасічник, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

32. Формується англомовне викладення анотацій 68-и наукових шкіл університету з усіма координатами та науково-метричними характеристиками керівників. Матеріали будуть направлені до університетів-партнерів КПІ в Альянсах як пропозиції до спільного подання проектів до програм ЄС «Горизонт Європа», НАТО «Наука заради миру і безпеки», ERASMUS+ KA2 (розвиток потенціалу вищої школи) (С.І.Сидоренко, В.А.Пасічник).

33. За результатами зустрічі ректора М.З. Згуровського з президентом Університету Шеффілду (UoS) професором Коеном Ламбертсом і віце-президентом професором Малкольмом Батлером:

– направлено листа КПІ, яким UoS запрошується до участі в «Космічній програмі КПІ»;

– також направлені матеріали про платформу Інноваційної екосистеми «SCU»  (Ю.М.Сидоренко, І.Г.Малюкова).

34. Спільно з І.Г. Малюковою та віце-президентом UoS М. Батлером розпочато підготовку   спільного проєкту, присвяченого ролі Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine»  в повоєнній інноваційній трансформації України (на грант програми UK-Ukraine Research and Innovation twinning grants scheme). Від М. Батлера отримано підтвердження про рішення, прийняте UoS подавати проєкт на конкурс (С.І.Сидоренко, І.Г.Малюкова).

35. На виконання домовленостей, досягнутих під час зустрічі ректора М.З. Згуровського з президентом Гіссенського університету імені Юстуса Лібіха (Німеччина) професором Мукерджи (Prof. Dr. Joybrato Mukherjee) стосовно участі університету в пілотному проєкті КПІ повоєнної інноваційної трансформації України на платформі Інноваційної екосистеми  професорові Мукерджи направлено опис «Платформи ...» (С.І.Сидоренко, І.Г.Малюкова).

36. Розпочалася робота над 4-ма проєктними пропозиціями до конкурсів програми «Горизонт Європа», дедлайн яких припадає на лютий-березень 2023 року (НН ІМЗ, ФМФ, ФПМ, ФММ, НН ММІ, НН ІПСА), а також над пропозицією до програми ERASMUS+ KA2 «Розвиток потенціалу вищої школи» – дедлайн у лютому 2023 року (ФПМ) та  пропозицією до програми Балтійського сусідства Шведського інституту – дедлайн у березні 2023 року (ІПО) (С.М.Шукаєв).

37. На минулому тижні університет додатково отримав 2 генератори. Їх було встановлено на інформаційному майданчику і до 24 грудня налаштовано роботу всіх інформаційних мереж (В.А.Кондратюк).

38. Минулого тижня університет отримав акти про атестацію укриття в навчальному корпусі №30. Тож тепер університет має атестовані укриття, де одночасно можуть перебувати, навчатися і працювати 6800 людей (В.А. Кондратюк,  Ю.В.Нестеренко).

39. В Пунктах незламності, що функціонують на території Студмістечка та усього університету загалом, проведено перерозподіл питної води (В.А. Кондратюк,  Ю.В.Нестеренко, О.А.Іщенко).

40. Пункт незламності буде облаштовано і в корпусі №1 – в ньому співробітники зможуть працювати, здійснювати службове листування, за потреби проводити відеоконференції тощо. Необхідним обладнанням його приміщення вже облаштовується. Минулого тижня також уже працював Пункт незламності в Науково-технічній бібліотеці (В.А.Кондратюк).

41. Головна проблема організації повноцінної роботи Пунктів незламності – забезпечення їх постійним автономним електроживленням. Тому 23 грудня було проведено торги на придбання 9 генераторів. Участь у них взяв один учасник, з яким тепер проводяться перемовини щодо постачання цього обладнання. 26 грудня відбулося засідання ради з питань закупівель, і за вчасного виконання усіх необхідних формальностей до кінця року можна буде отримати ці генератори і розпочати їхнє встановлення  (В.А.Кондратюк).

42. Напередодні новорічних свят проводяться додаткові інструктажі щодо дотримання правил пожежної безпеки осіб, відповідальних за стан пожежної безпеки в підрозділах університету та в Студмістечку. Також проводиться перевірка виконання пунктів припису  за результатами перевірки фахівцями відділу пожежної безпеки пожежної безпеки в навчальних корпусах (В.А. Кондратюк).

43. Минулого тижня були деякі перебої теплопостачання в навчальних корпусах, але працівники господарських служб їх вчасно усунули. Також міськими службами було стабілізовано і водо- та електропостачання (В.А.Кондратюк).

44. У Центрі фізичної виховання і спорту «Політехнік» минулого тижня завершено капітальний ремонт коридору, де на прохання співробітників Центру було реконструйовано і зменшено віконні отвори і вставлені нові вікна. Лише завдяки цьому температура в приміщення піднялася на 4 градуси (В.А. Кондратюк).

45. Бригада працівників департаменту господарської роботи проводить капітальні ремонтні роботи з укріплення фундаменту 12-го навчального корпусу. Цю роботу планується завершити до кінця зими (В.А. Кондратюк).

46. Минулого тижня відремонтовано покрівлі в корпусах №№1 і 4. Підтікання над Великою фізичної та Великою хімічною аудиторіями вчасно виявлено і усунуто (В.А. Кондратюк).

47. Працівники департаменту господарської роботи та відділу екологічного контролю проводять з працівниками компанії «Еcosoft» підготовчі роботи щодо встановлення фільтрувального обладнання для очищення води у бюветному комплексі. Підприємство всі роботи в КПІ проведе безкоштовно, тож університет муситиме заплатити лише за матеріали та обладнання (В.А.Кондратюк).

48. Центр студентського харчування у повному обсязі заготовив продовольчі  продукти для харчування курсантів ІСЗЗІ в будь-яких умовах (В.А. Кондратюк).

49. Розпочато роботу щодо складення загальноуніверситетського річного плану закупівель на 2023 рік з урахуванням річних планів закупівель факультетів і навчально-наукових інститутів  (В.А. Кондратюк, Л.Г.Субботіна).

50. Напередодні свят збільшено кількість піших патрулів, до складу яких входять окрім  працівників департаменту безпеки також представники поліції та Національної гвардії. Крім того, проведено оновлення блоків живлення центрального пульту охоронної сигналізації, що дозволило забезпечити роботу сигналізації навіть у періоди знеструмлень (В.А. Кондратюк).

51. Передбачене на грудень фінансування за загальним фондом бюджету за усіма програмами університет отримав. Триває робота над завершенням фінансового року.

Зарплата нараховується, щоб виплатити її до закриття року. Стипендію нараховано і відправлено до Держказначейства. Залишається провести платіж за теплопостачання, зараз йде її обрахування.

Спецкошти. Збільшується кредиторська заборгованість, оскільки  підрозділи масово проводять закупівлі техніки та обладнання й реєструють зобов'язання в Держказначействі.

МОН України надало університету дозвіл на відкриття рахунків у банках державного підпорядкування, тож проводиться робота щодо відкриття таких рахунків. Планується, якщо їх буде відкрито, надходження від послуг від основної діяльності скеровувати на них, щоб забезпечити вчасне проходження університетських платежів.

Проводиться робота щодо визначення бюджету централізованого фонду. Майже завершилося погодження планів закупівель підрозділів у межах їхніх кошторисів – їх зводить відділ закупівель.

У зв'язку з великою кількістю придбання обладнання і товарів, необхідних для забезпечення життєдіяльності університету у період дії режиму воєнного стану, проводиться корегування університетського кошторису на 2022 рік для приведення його  у відповідність до фактичних затрат (Л.Г.Субботіна).

52.  Встановлено графік роботи Пунктів незламності Студмістечка: вони працюватимуть щодня, без  вихідних, з 8 до 22 години.

Ремонтні роботи силами служби експлуатації гуртожитків проводяться в приміщеннях гуртожитків №№3, 4, 8, 22.

У Студмістечку на базі «Клубу 13» проводилися новорічні заходи для дітей.

Соціальні працівники проводять інструктують мешканців гуртожитків щодо пожежної та особистої безпеки під час новорічних свят.  Також там, де є газові плити, доводяться правила поводження з газовим обладнанням. Крім того, студентами нагадують про необхідність дотримання комендантської години, оскільки її не скасовано, і про заборону використання піротехнічних засобів (О.А. Іщенко).  

53. Науково-технічна бібліотека надає послуги у двох режимах – дистанційному та очному.

Збільшилася кількість звернень до НТБ про підписання обхідних листів.

На платформі «Наукова періодика України» відкрито нову конференцію «В2В Маркетинг».

Триває консультування редакцій наукових періодичних видань щодо замовлення цифрових ідентифікаторів DОІ на наступний рік.

Триває перевірка наукових видань, посібників і підручників на ознаки плагіату.

21 грудня в НТБ відбувся майстер-клас з виготовлення ялинкових прикрас. 23 грудня було проведено презентацію журналу про сучасну культуру і мистецтво Луганщини «+/- Нескінченність» (Є.В.Кулик).

54. Студрада Студмістечка минулого тижня провела «благодійну барахолку» на користь ЗСУ і зібрала 5 тисяч гривень.

Активісти Студради та Студради Студмістечка через чат-бот надають студентам консультації щодо вирішення їхніх нагальних питань (В.Галятін).   

55.  Профком студентів 20 грудня провів для дітей студентів і працівників університету, які мешкають у Студмістечку,  традиційне відзначення Дня Святого Миколая з врученням подарункових наборів. Крім того, спільно з працівниками ДНВР такі ж святкування студентський Профком провів для дітей тимчасово-переміщених осіб та дітей-вихованців школи-інтернату, розташованого поруч з університетським кампусом.

            У приміщенні студентського Профкому продовжував працювати пункт підзарядки гаджетів і надання інтернету. З середи до п'ятниці пункт працював з ранку до вечора. Для його роботи «КПІ Телеком» надав Профкому термінал Starlink. Головна потреба в плані забезпечення роботи цього пункту – це пальне і подовжувачі, оскільки студентів і навіть працівників, які приходили туди працювати, було доволі багато. Є сподівання, що це питання буде вирішене   (І.Степанюк).

Дата події