Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 21 листопада 2022 року

21 листопада під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, В.Л.Ходаківський, ОМ.Бруй, О.І. Шейко, В.Галятин, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Освітній процес в університеті здійснюється в дистанційному режимі – синхронному та  асинхронному, з використанням різних навчальних платформ,  спілкування студентів із  викладачами за допомогою усіх можливих засобів зв'язку тощо. Проведено аналіз здійснення освітнього процесу в такому режимі. Для цього, передусім, використано результати, отримані під час першої атестації, – вони є приблизно такими, як і торік у цей період.  Окрім того, оцінювалася активність студентів на різних платформах – попри несприятливі обставини, у тому числі регулярні відключення електропостачання, вони залишалися стабільними, Відвідування  викладачами і студентами «Електронного Кампусу» (ЕК) також було стабільним. ЕК працював без збоїв, точніше було одне його відключення на добу, пов'язане з перевантаженням однієї з баз, у якій були помилки. Використання викладачами форми ZOOM-конференцій також практично не зменшувалося, за  винятком днів масованих ракетних обстрілів 10 і 11 жовтня та 15 листопада. Невелике зниження кількості студентів, які беруть участь у навчальному процесі, трохи зменшувалося (приблизно на 10-15%%) у години вимкнення  світла. Відтак пропонується продовжувати освітній процес у дистанційному (синхронному та асинхронному) режимах (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко).

2. Триває процес акредитації освітніх програм (ОП). Минулого тижня отримано ще 8 звітів про за результатами виїзної експертизи (113 спеціальність  – «Прикладна математика», 136  – «Металургія», 101 – «Екологія», три програми з «Менеджементу» та дві зі спеціальності «Право»). Отож з 31 експертизи, що  було проведено в жовтні та листопаді по 18 програмах, уже отримано звіти експертних груп – усі позитивні. Матеріали по всіх подано для подальшого розгляду до галузевих експертних рад, причому по шести з них вже отримано позитивні оцінки (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

3. 18 листопада на виконання доручення МОН Україні повністю завершено завантаження комплектів документів для переведення студентів-контрактників, які належать до окремих пільгових категорій,  на бюджетну форму навчання – на 103 осіб (88 з них – це студенти з особливо небезпечних територій,  1 – який втратив через бойові дії одного з батьків, 14 – ті, які служать у ЗСУ). Для остаточного переведення цих студентів на бюджет очікується наказ МОН України (О.А.Жученко, Н.В.Семінська).

4. Моніторинг освітнього процесу  проводиться постійно, в разі звернень чи-то з боку студентів, чи-то з боку викладачів, стосовно якихось проблем, одразу надається потрібна допомога щодо їхнього подолання (А.А.Мельниченко).

5. Частину інформаційних систем університету вже переведено в хмарне середовище. Вже повністю працюють у «хмарі» система «Деканат», система «MyKPI», завершується переведення  порталу КПІ та сайтів університету тощо. Що ж до платформи «Sikorsky Distance», то більша її частина розташована в хмарному середовищі за замовчуванням, менша – на серверах університету. На серверах працює і ЕК. Будь-які невеличкі збої в його роботі одразу виправляються, понад те, нині проводиться робота щодо розширення його функціоналу. Триває робота й над концентруванням інформаційних потужностей та ресурсів університету на одному майданчику (А.А.Мельниченко, В.А.Кондратюк, КБ ІС).

6. Проректор з навчальної роботи взяв участь у «Форумі безпеки», що відбувся в Тернополі. На ньому було розглянуто питання формування безпечного середовища в університетах і питання подальшої інтеграції українських вишів в європейське освітнє середовище як в освітніх, так і в наукових аспектах. Українським університетам поставлено завдання розширювати і поглиблювати зв'язки з науково-освітніми установами країн Європи, доповнювати освітні програми інформацією про європейські інституції та особливості європейського законодавства тощо. В КПІ для цього готуються вибіркові дисципліни, сертифікатні програми. Також окремі блоки з цієї тематики вже імплементовано  в деякі освітні програми (А.А.Мельниченко).

7. 16 листопада в КПІ прочитав лекцію учасник Київського міжнародного економічного форуму, один із провідних фахівців у сфері  управління стратегічними ризиками, виконавчий  директор Інституту управління стратегічними ризиками Девід Рубенс. Лекція проводилася в залі Адмінради в корпусі №6 і, водночас, у YouTube. Вона відбулася в межах початку реалізації освітнього проєкту Ukrainian Global Faculty, метою якого є залучення до читання лекцій для українських студентів найкращих науковців і викладачів з усього світу. Вже почалася реєстрація студентів для участі в цьому проєкті. Записи лекцій українською будуть розміщуватися на одному з ресурсів університету (А.А.Мельниченко).

8. Проведено щорічне опитування щодо якості освітнього процесу. Результати його розміщено на ЕК,. Опитування стосувалося усіх без винятку освітніх програм і складників  навчання (А.А.Мельниченко).

9. Минулого тижня з університету за власним бажанням відраховано 5 осіб (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

10. Проведено перемовини щодо можливої співпраці у сфері соціальних проектів зі спікеркою фестивалю ТехноАрт Міжнародний Мартою Пачокою, проф. кафедри політології Інституту міжнародних досліджень Варшавської вищої школи економіки та Центру дослідження міграції Варшавського університету. Окрім того, в рамках ТехноАрт Міжнародний забезпечено модерацію зустрічі з Мартою Пачокою на тему «Вимушена міграція та її наслідки – як протидіяти наслідкам? Кейс війни в Україні та роль Польщі» (О.П.Демиденко, Н.М.Пожарська).

11. Проведено відбір за проєктом «Еразмус» з Університетом Лотарингії та Лодзькою Політехнікою, а також за програмою «Подвійний диплом» до Університету ENSTA PARIS Tech (О.П.Демиденко).

12. Проведено Дні відкритих дверей в НН ІАТЕ та НН ІМЗ (Н.М.Пожарська).

13. Впродовж тижня погоджено 6 Договорів про співпрацю:

- щодо навчання та працевлаштування студентів з Енергоатом Південноукраїнська АЕС (НН ІАТЕ);

- з ТОВ «Будфорс» (ФММ);

- з Державною судовою адміністрацією України (ФСП);

- з ГО Харківський ІТ-кластер (РТФ);

- щодо організації дуальної форми здобуття освіти з ТОВ «Едвансіс» (НН ІАТЕ);

- приватне підприємство «Фотоніка Плюс» (ПБФ) (Н.М.Пожарська).

14. Представники Центру розвитку кар'єри КПІ взяли участь у відкритому заході в офісі компанії «SoftServe» для представників центрів кар'єри університетів Києва. Проведено зустрічі з представниками Агрохолдингу «Кернел» та обговорено можливості співпраці факультетів з компанією, відкриті програми практики та навчання. Представники компанії відповіли на запитання факультетів/інститутів (Н.М.Пожарська).

15. За запитом КЦМК в КПІ проведено День донора (кров здали 40 донорів) (Н.В.Семінська).

16. ДНВР надав сприяння у проведенні факультетами/навчально-науковими інститутами таких заходів: 

- лекції у Хабі ФІОТ від провідних ІТ компаній;

- квартирника ФІОТ, на якому зібрано 20 тис. грн. Кошти відправлено до благодійного фонду «Повернись живим» (Н.В.Семінська).

17. До Міжнародного Дня студента у залі Вченої ради організовано та проведено відзначення студентів, які завжди готові прийти на допомогу, люблять, цінують свою Альма Матер і підтримують під час воєнного стану її життєдіяльність. Всього навчальні підрозділи  представили до відзнаки 485 студентів. Окрім подяк студентам, їхнім батькам передано листи подяки  зі словами вдячності за виховання дитини (Н.В.Семінська).

18. МОН України оприлюднило наказ про проведення Конкурсу НДР (держбюджетні роботи). Строки подачі заявок: на внутрішній конкурс (в КПІ) – до 02.12.2022; внутрішня експертиза (в КПІ) – до 5 – 8.12.2022; експертиза НТР КПІ – до 09.12.2022; завантаження в систему – 12.12.2022. Серед особливостей – відсутність обмежень по кількості поданих тем. У 2022 році в КПІ завершується 24 теми (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

19. МОН України оголошено проведення конкурсу проєктів наукових робіт молодих вчених. Повідомлення про участь приймалися до 18.11.2022 Подано 14 повідомлень про проєкти від таких підрозділів: ФСП, ФБМІ, ННФТІ, ННІАТ, ННІЕЕ, ННІАТЕ, ННВПІ, ХТФ, ІХФ, ННІМЗ (2), НДІ ЕМСТ, ФЕЛ, ФММ). Оформлені проєкти приймаються до 28.11.2022. Проведення експертизи НТР КПІ – 29.11.2022, подача проєктів до МОН – 01.12.2022 (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

20. НФДУ звернувся до університету з листом про можливість фінансування проєктів у 2023 році лише з певними обмеженнями (скорочення на 20-25%). Лист доведено до керівників проєктів НФДУ (всього 6 проєктів). Всі керівники висловили готовність продовжувати виконання проєктів в умовах скорочення фінансування (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

21. Відбулося чергове засідання Координаційної ради Комплексної космічної програми університету, на якому обговорено питання виконання договору базового фінансування, звітування за договором базового фінансування, планування змісту робіт на 2023 рік (Ю.М.Сидоренко).

22. 16 листопада відбулася зустріч з керівництвом Національного інституту хірургії та трансплантологіїї ім. О.О. Шалімова Національної академії медичних наук України. В ході зустрічі уточнено та узгоджено питання майбутньої співпраці за 5 напрямами: технології 3Д-біопринтингу; технології штучного інтелекту в медицині; цифровізація медичного обладнання; інноваційні рішення в біомедичній інженерії; підготовка кадрів (В.А.Пасічник, О.Ю.Галкін).

23. Представники КПІ взяли участь у заході на тему «Підвищення стійкості МСП Дунайського регіону», організованого Steinbeis Europa Zentrum у рамках співпраці з EU Strategy for the Danube Region. На заході презентовано можливості КПІ ім. Ігоря Сікорського щодо наукових досліджень, надано інформацію про DIH KPI, обговорено питання участі в проекті, пов'язаному з технологіями штучного інтелекту (В.А.Пасічник, М.О.Кравченко).

24. Експерт Центру 4.0 (НН ММІ) провів вебінар для представників МСП, членів Українського кластерного альянсу на тему «VOJEXT – грантові можливості для рішень з робототехніки» (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

25. Отримано одне свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір (ФММ). З метою підвищення якості творів, які подаються на реєстрацію авторського права, розпочато процедуру перевірки на плагіат рукописів, які надходять до Відділу трансферу технологій ДІТТ (О.Я.Юрчишин).

26. Комісія Вченої ради КПІ ім. Ігоря Сікорського з освітньої діяльності в порядку громадського обговорення розглянула та підготувала пропозиції до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання виконання Рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій "Горизонт Європа"». Оформлені належним чином пропозиції відправлені до МОН України (М.Ю.Ільченко, В.І.Тимофєєв).

27. На виконання розпорядження Про організаційні заходи щодо створення ювілейної книги «КПІ. Друге століття, продовження традицій» проведено:

  • нараду групи з відбору фото- та відеоматеріалів до ювілейного видання «КПІ. Друге століття, продовження традицій». Визначено орієнтовну кількість фотографій (80-100) до першого розділу (традиції КПІ);
  • розпочато нову ітерацію підготовки матеріалів Державного політехнічного музею. Рекомендовано створити електронні посилання з QR – кодами на фотографії персоналій з циклу «Видатні конструктори України» (за матеріалами наукових читань в ДПМ в 2001-2022 рр.).;
  • нараду з начальником науково-дослідної частини Ю.М.Сидоренком стосовно підготовки розділу до ювілейної книги, що стосується космічної програми університету (М.Ю.Ільченко)

28. Розпочато підготовку до чергового засідання Вченої ради, яке планується провести 12 грудня цього року (М.Ю.Ільченко).

29. Відбулося представлення колективу ЦМО КПІ новопризначеного в.о. директора С.С. Мауліка. Проведено установчі зустрічі з ректором М.З. Згуровським та проректорами А.А. Мельниченком, Н.В. Семінською та С.І. Сидоренком. Заступником директора ЦМО призначено О.О.Олійника (С.І.Сидоренко).

30. На завершення процедури прийому КПІ до Альянсу CESAER ДМС працював над пропозицією  Генерального секретаря Альянсу CESAER д-ра Маттіаса Бйорнмальма щодо надання маніфестної редакційної статті для зимового бюлетеня CESAER для 1500 керівників 56 університетів - членів Альянсу, у якій має бути висвітлена вражаюча історія КПІ, нинішні виняткові обставини та питання вступу КПІ до Альянсу як нового члена (С.І.Сидоренко).

31.Продовжувалася робота над отримання статусу партнерства КПІ в Альянсі ECIU – Європейському консорціумі інноваційнних університетів (European Consortium of Innovative Universities). На пропозицію ректора Лодзинської політехніки (Польща) професора Кшиштофа Йозвіка до Альянсу направлено лист-відповідь про зацікавленість КПІ у співпраці із Альянсом (С.І.Сидоренко).

32. Спільно з проректорами університету ДМС залучає магістрантів і аспірантів до участі у прослуховуванні циклу лекцій, читання яких для КПІ розпочинає Познанський університет технологій. Тематика лекцій присвячена біомедичній діагностиці, керуванню роботами, перспективі «зеленого виробництва», безпеці механічних структур у конструюванні, інженерії для охорони навколишнього середовища, електронній мікроскопії, інтеграції людини і машини в індустрії 4.0, синтезу наноматеріалів з впорядкованою пористістю, комп'ютерним інструментам в умовах зміни клімату (А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, С.І.Сидоренко).

33. Головні результати міжнародної проєктно-грантової діяльності у 2022 році: виграно 18 проєктів; подано і до кінця року планується ще подати 39 проєктних пропозицій. Фінансування проєктів упродовж 2022 року зросло у 7 разів (у порівнянні з 2021 роком) і складає 718 тис. євро (С.І.Сидоренко).

34. Минулого тижня представники ДСНС надали дозвіл на використання  укриття в Науково-технічній бібліотеці. Якщо спочатку передбачалося, що там можна буде розміщувати 500 осіб, то після проведення в ньому певних робіт дозвіл надано на 550 місць. Також отримано акт-дозвіл на використання частини укриття в Центрі культури і мистецтв, робота над дообладнанням ще однієї частини приміщення в ЦКМ завершується. Триває робота щодо атестації та отримання відповідного акту на укриття в корпусі №30 та Розпочато підготовку до підписання відповідних документів (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко, О.М.Бруй, М.Ю.Ільченко, М.М. Галушко).  

35. Завершено встановлення дублюючої системи оповіщення про тривоги, що не потребує електроживлення, в корпусі №1, і такої ж установки на гуртожитку №15 (В.А.Кондратюк).

36. Проведено навчання з пожежної та техногенної безпеки з залученням представників ДСНС і використанням спецтехніки в гуртожитку №5 у Студмістечку. Участь у ньому взяли відповідальні особи у гуртожитках і студенти (В.А.Кондратюк, О.А.Іщенко).

37. Працівники департаменту господарської роботи відремонтували і налаштували системи автоматичного пожежної сигналізації в НТБ та кількох навчальних корпусах – загалом на 14 об'єктах. На цю роботу було витрачено приблизно 200 тисяч гривень. Для порівняння: якщо б на виконання цієї роботи було залучено підрядні організації, то, за їхніми розцінками, на ці роботи довелося б витратити 1 млн. 800 тис. гривень  (В.А.Кондратюк). 

38. Продовжується робота на території новоствореного парку: підготовлено місця для встановлення електричних опор. До університету вже завезено світильники та самі електричні опори. Планується встановити їх до кінця тижня. Крім того, якщо дозволять погодні умови, буде встановлено ще й урни (В.А.Кондратюк). 

39. Спроможності насосного обладнання, що забезпечує постачання теплоносія в Києві, через пошкодження, нанесені ворожими обстрілами, не завжди дозволяють обігрівати навіть об'єкти соціальної сфери. Тому наряди на підключення тепла до корпусів КПІ отримувати доводиться зі значними складнощами. Утім вже досягнуто домовленостей на підключення тепла  в корпусі №5 (частково), в НТБ, ЦКМ, Державному політехнічному музеї, корпусах №№12. 18,19, 20, 31,32  (В.А.Кондратюк). 

40. За інформацію, що її отримав університет від «Укренерго» та «Київенерго», в Києві частково полагоджено системи електропостачання й ближчим часом, якщо не буде наступних пошкоджень, стабілізаційні відключення електроенергії триватимуть до 4 годин на добу  (В.А.Кондратюк). 

41. Проведено засідання Технічно-будівельної комісії, на якій розглянуто питання  використання котлів, які можуть працювати на нетехнічній сировині, за проєктом, що цього року виграв конкурс інноваційних проєктів  «Sikorsky Challenge». Автори проєкту запропонували подарувати університету один такий котел потужністю на 250 кВт теплової енергії, майданчик для нього вже підібрано.  Компанія може виробляти й котли більшої потужності, тож у разі ефективної роботи першого, встановленого в КПІ, таке обладнання можна буде закупити додатково для використання як резервного джерела опалення критично важливих для університету об'єктів (В.А.Кондратюк).   

42. Підготовлено і подано в Управління Держпраці м.Києва матеріали для проведення навчань з працівниками з охорони праці для осіб, які працюють в умовах підвищеної небезпеки (В.А.Кондратюк).

43. Розгортає роботу університетський Фонд підтримки ЗСУ «Київський політехнік». Упродовж останнього тижня від працівників КПІ до нього подано ще приблизно 200 заяв на перерахування коштів на його рахунки, розроблено перелік документів, згідно з якими з нього надаватиметься допомога, практично завершено роботу над його сайтом (В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, ФІОТ).

44. На поточному тижні буде завершено оголошення процедур закупівель товарів на 2022 рік. Починається робота з формування річного плану закупівель на 2023 рік (В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна).

45. Розпочато підготовку місць для встановлення ще 14 камер відеоспостереження  (В.А.Кондратюк, КПІ Телеком).

46. Проведено навчання за участю представника ДСНС з черговими корпусів, де розташовані пожежні гідранти.  Чітко розписано порядок дій таких працівників у разі виникнення надзвичайних ситуацій  (В.А.Кондратюк).

47. Минулого тижня на території університету відбувся інцидент з застосуванням пневматичної зброї, участь якому брали особи, які не мають стосунку до КПІ: громадянин поранив у руку свою дівчину. Працівники департаменту безпеки його затримали й  передали поліції. Загрози життю дівчини нині немає (В.А.Кондратюк).

48. З 18 листопада на території університету збільшено кількість патрулів (В.А.Кондратюк).

49. Університет отримав фінансування на листопад у повному обсязі. До закінчення бюджетного року здійснюється аналіз кошторисів за загальним бюджетом. Надходження до Спеціального фонду йдуть, хоча і в менших, ніж у мирний час обсягах. Проплат з Держказначейства на минулому тижні майже не було, через що аванс затримується. Укладено багато договорів на закупівлю певних товарів, але їх також не профінансовано. Тож кредиторська заборгованість в університету залишається, частина її, швидше за все, перейде і на наступний рік (Л.Г.Субботіна).

50. Минулого тижня відбулося засідання бюджетної комісії. Вона запропонувала продовжити на листопад терміни виплати надбавок у межах жовтня, а також виплатити молодшому обслуговуючому персоналові, адміністративно-управлінському персоналові, науково-допоміжному персоналові матеріальну допомогу в розмірі 50% від посадового окладу (Л.Г.Субботіна).

51. Наближається термін захисту бюджетів підрозділів. Нині ДЕФ готує відповідні форми і з 25 листопада захисти розпочнуться (Л.Г.Субботіна).   

52. Працівники Студмістечка проводять ремонтні роботи місць загального користування в 4-х гуртожитках, один гуртожиток (№ 9) ремонтує Виробничо-експлуатаційний комбінат.

З території Студмістечка було вивезено будівельне сміття та листя тощо.

Фахівці з виховної роботи провели додатковий інструктаж студентів по правилах пожежної безпеки. Ці знання було закріплено на навчанні за участю представників ДСНС із застосуванням пожежної спецтехніки та обладнання біля 5 гуртожитка (В.Л.Ходаківський).

53.   Науково-технічна бібліотека обслуговує читачів і науково-педагогічних працівників  у штатному режимі.

У зв'зку з наближенням захистів дипломів проведено зустріч з завідувачами кафедр, заступниками деканів і деканами за участю проректора А.А.Мельниченка, на якій обговорено питання перевірки студентських кваліфікаційних робіт на плагіат.

Співробітники НТБ зустрілися в дистанційному режимі з колегами з Шеффілдського університету  (Велика Британія).

18 листопада відбулася зустріч Національної комісії з державної мови з уповноваженими особами, на якій прийнято рішення щодо подальшої взаємодії та інших робочих питань. Участь у ній  взяли і представники НТБ.  

Минулого тижні відбулася координаційна зустріч Консорціуму ORCID, членом якого є і КПІ. Оголошено, що кожен його учасник отримує доступ до 5 баз даних (О.М.Бруй).

54. Студенти університету взяли участь у конкурсі Фонду допомоги армії «Повернись живим» для університетів для збору 1 млн гривень на тренажер для протитанкового ракетного комплексу. Університет, який переможе в цьому конкурсі, отримає можливість  зустрітися з директором Фонду Тарасом Чмутом. На першому місці станом на ранок 21 листопада був КПІ. Щоб виграти у конкурсі, організовувалися благодійні розіграші і заходи. Розіграно 4 традиційні українські прикраси ручної роботи, яка робить студентка КПІ, та унікальну колекцію марок.

На вихідних Студрада Студмістечка організувала благодійні кінопокази українських фільмів.

Також Студрада ФІОТ спільно зі Студрадою Студмістечка провела благодійний гітарний вечір і перерахувала на збір 21 тисячу гривень (В.Галятін).

55. Профком студентів готує благодійний турнір з кіберспорту, метою якого є збір коштів на придбання автомобілю для підрозділу, де служить студент ІЕЕ. Підрозділ воює на Бахмутському напрямку. На День студента Київська організація профспілки виділила студентській профспілковій організації КПІ значну суму грошей, які одразу перераховано на цей збір.

Представники студпрофкому 20 листопада виїхали до звільненого Херсону з вантажем гуманітарної допомоги. Це, здебільшого, продукти.   

Гуманітарний штаб Профкому студентів продовжує свою роботу. Щодня виготовляються сотні окопних свічок (І.Степанюк).

Дата події