Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 31 жовтня 2022 року

31 жовтня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, О.А.Іщенко, Є.В.Кулик, Є.Малкіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Попри проблеми з роботою серверного обладнання та регулярне відключення в місті електроенергії освітній процес в університеті триває. Утім прийнято рішення щодо можливості проведення навчання в асинхронному режимі (за необхідності). Однак живе спілкування  при цьому не скасовується, при цьому для спілкування між викладачем і студентами мають використовуватися усі можливі засоби комунікації. У зв'язку з вказаними проблемами термін проведення календарного контролю подовжено на тиждень (О.А.Жученко).

2. Триває процес акредитації освітніх програм (ОП). 31 жовтня  розпочала роботу експертна група за ОП  «Комп'ютерна інженерія». Загалом на поточному тижні в університеті працюватимуть 8 експертних груп за 14 ОП. На минулому тижні в університеті працювало ще 7 експертних груп за 13 ОП магістерського рівня. На рівні університету вони свою роботу завершили, висновки позитивні. Зокрема,  особливо відзначено розвиток у КПІ матеріально-лабораторної бази, проведення і врахування результатів опитувань здобувачів вищої освіти та роботодавців щодо якості забезпечення освіти (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

3. Хоча вступну кампанію вже завершено, триває робота щодо переведення на бюджетну форму навчання студентів-контрактників, які належать до пільгових категорій.  З МОН України проводиться робота щодо виділення КПІ додаткових бюджетних місць для першокурсників відповідних категорій. У Міністерстві минулого тижня відбулося засідання конкурсної комісії, на якій за запитом КПІ та поданими документами університету було додатково виділено 37 бюджетних місць – 35 для студентів 1 курсу бакалаврату, 2 – для першокурсників магістратури. Це місця надано поки що лише для студентів – дітей учасників бойових дій, наступний етап, якщо будуть фінансові можливості,  стосуватиметься й інших категорій – робота над вирішенням цього питання триває. Також планується, що конкурсна комісія розгляне й питання студентів-пільговиків  старших курсів (О.А.Жученко, Н.В.Семінська).

4. Продовжується конкурс по заміщенню вакантних посад НПП. Минулого тижня Експертно-кваліфікаційна  комісія університету провела 2 засідання, на яких було розглянуто конкурсні справи викладачів на посади професорів і трьох деканів факультетів (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко).

5. Розпорядження про можливі режими проведення занять в умовах, що склалися, погоджено з відповідними департаментами та студентськими організаціями. До викладачів і студентів воно доведено через університетські та факультетські ресурси та канали. Крім того, воно буде доведено на засіданнях кафедр (А.А.Мельниченко, О.А.Жученко, Н.В.Семінська).

6. На випадок відключень електроенергії для забезпечення акредитаційних процедур, навчального процесу в дистанційному режимі та роботи Data-центру відпрацьовано кілька сценаріїв і підходів. Перший – значну частину університетських ресурсів, які потрібні для акредитації, переведено на сайт kpi.ua та в  хмарне середовище. Крім того, університет активно співпрацює з компанією Data-груп, яка має сертифікати на хмарні сервіси, в питанні переведення в хмару системи «Деканат», що зв'язана з ЄДБО, забезпечує відображення руху контингенту тощо, туди ж переводитиметься ще частина сервісів КПІ. Що стосується платформи «Сікорський», то для неї зручніше (якщо немає світла) використовувати пакет Google Workspace, оскільки він також має можливість розміщувати інформацію в хмарі. Також розглядається питання придбання для університету генераторів та перенесення частини серверів на майданчик, який має резервні лінії та необхідні умови для їхньої роботи (А.А.Мельниченко, В.А.Кондратюк).

7. Триває робота з оновлення освітніх програм. Триває їхнє громадське обговорення, після чого з урахуванням висунених на обговореннях пропозицій у грудні планується їхнє затвердження  (А.А.Мельниченко).

8. Подовжено термін проведення першого календарного контролю осіннього семестру до 5 листопада 2022 р. НПП рекомендовано провести додаткові контрольні заходи в асинхронному режимі для студентів, які з різних причин не змогли їх пройти в період проведення контрольних заходів в синхронному режимі. Перенесення занять чи контрольних заходів допускається в межах робочого часу, передбаченого Правилами внутрішнього розпорядку університету (Н.В.Семінська).

9. Проведено засідання Ради з поселення, розглянуто поточні заяви, подовжено термін проживання студентським сім'ям до кінця поточного навчального року (Н.В.Семінська).

10. Співробітники ДНВР взяли активну участь у проведенні ХІ Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Сhallenge. Вперше у межах Фестивалю організовано та реалізовано нову ініціативу – «Sikorsky Challenge Junior», в рамках якої проведено осінню школу креативності. Основний акцент школи спрямовано на проєктний менеджмент, таймменеджмент та інвестиції. У заході взяли участь 7 спікерів та більше 20 учасників школи з різних спеціальностей. Керівник школи Іван Загорулько разом зі своєю командою представив стартап-ідею створення платформи технологічної креативності студентства «Creativity Valley» та отримав грант у розмірі 1000 дол. США від Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» на реалізацію платформи (ДНВР, Н.В.Семінська).



11. Проведено школу ораторського мистецтва «Дебаторіуму», надано допомогу у притулку тварин «Hatul Madan Shelter», організовано донації. До участі залучено понад 300 студентів (Н.В.Семінська).

12. Завдяки підтримці партнерів з Університету Ройтлінгена (Німеччина), отримано підтвердження щодо поставки до КПІ ім. Ігоря Сікорського гуманітарної допомоги - орієнтовно 15 плоттерів для видавництва «Київська політехніка» та медичних засобів (О.П.Демиденко).

13. Працівники ДНВР спільно з представниками ФММ взяли участь у проведенні тижня семінарів для вчителів «UTS», який проходив з 24 по 28 жовтня 2022. У заході взяли участь 43 вчителя з м. Києва та Київської області, м. Кривий Ріг, м. Хмельницького та області, Дніпропетровської області, м. Суми (Н.В.Семінська).

14. Спільно з Відділом академічної мобільності здійснювали зворотній зв'язок з університетами-партнерами, щодо участі студентів у InternationalTechnoArtKPI, проведення якого заплановано на осінній семестр 2022/2023 навчального року. До бажаючих брати участь окрім студентів ЗВО України доєдналися студенти Польщі, Німеччини, Китаю (Н.В.Семінська, О.П.Демиденко).

15. Минулого тижня погоджено 8 договорів про співпрацю з компаніями-партнерами/організаціями (Н.В.Семінська).

16. За ініціативи КПІ спільно з 10 провідними університетами України продовжується підготовка профорієнтаційного проєкту, провести який планується 7-11 листопада 2022. У межах проєкту відбудуться такі заходи: проведення воркшопів та майстер-класів; підготовка анонсів, HR-сесій. Загалом до участі зареєстровано 36 компаній та 1030 студентів (Н.В.Семінська).

17. Успішно завершилося проведення ХІ Міжнародного інноваційного фестивалю інноваційних проєктів “Sikorsky Challenge”. Основне навантаження в організації та проведенні фестивалю лягло на Холдінг “Sikorsky Challenge”. Активно працювали відповідні служби університету в частині адміністрування заходу, забезпечення електроенергією та Інтернет-зв'язком. Великий і дуже важливий обсяг роботи виконали студенти-волонтери. Ректор КПІ презентував Платформу інноваційної трансформації України на базі “Sikorsky Challenge - Україна”. У фестивалі взяли участь представники  11 країн світу, 502 учасники (змішаний формат онлайн- і офлайн). На фестивалі було представлено нову ініціативу Sikorsky Challenge Junior - нову платформу активності студентства - “Creativity Valley”. Особливу активність та участь у фестивалі проявили представники Політехнічного ліцею КПІ їм. Ігоря Сікорського. Запропоновано, щоби представлена платформа креативності молоді у майбутньому охоплювала не лише студентів, але й заохочувала школярів брати участь в інноваційних процесах (І.Г.Малюкова, В.А.Пасічник, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Кондратюк, Д.І.Ільченко, П.В.Кучернюк).

18. Минулого тижня успішно здійснено інтеграцію в пусковий контейнер університетського супутника PolyITAN-HP-30 з наступним його виведенням на навколоземну орбіту (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

19. Триває підготовка матеріалів до видання «125-річчя від дня заснування КПІ», що стосується наукових шкіл. Надано інформацію по всіх сучасних наукових школах університету. Сформовано інформацію по 4-х із 12 засновницьких наукових школах з відповідними інформаційними QR кодами і допоміжними матеріалами (В.А.Пасічник).



20. Триває робота з підготовки патентів. Минулого тижня подано одну заявку, отримано дві відповіді від ДП Укрпатент, отримано 9 свідоцтв про патенти і свідоцтва авторського права на твір (О.Я.Юрчишин).

21. Проведено низку нарад з авторським колективом ювілейного видання «КПІ. Друге століття, продовження традицій» (Д.Л.Стефановичем, В..В.Татарчук, С.І.Сидоренко, Н.В.Семінська).

22. Проведено наради з керівниками, що мають входити до складу засновницьких наукових шкіл (Р.В. Антипенко, В.Я. Жуйков, Ф.Ф.Дубровка).

23. Забезпечено надання протокольної підтримки у проведенні ХІ Фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2022» 26-27-28 жовтня 2022 р. (Д.І.Ільченко).

24. За пропозицією ректора Університету Вааса (Фінляндія) триває підготовка проєкту Угоди між нашими університетами, до якої увійдуть напрями співпраці, окреслені у липні 2022 року під час зустрічі ректорів М.З. Згуровського та Ярі Куусісто (С.І.Сидоренко).

25. Продовжуються перемовини з Посольством Італії в Україні щодо безкоштовної передачі до КПІ та церемонії відкриття скульптурної композиції Паоло Койя «Італійська творча ДНК» (С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк,В.Й.Котовський).

26. Минулого тижня подано 2 проєктні заявки на конкурси програми «Горизонт Європа»(ФБТ).

27. Продовжено проведення індивідуальних бесід з керівниками наукових шкіл стосовно подання ними проектних пропозицій до щойно оголошених конкурсів програми «Горизонт Європа» (С.І.Сидоренко, РТФ, НН ІМЗ).

28. Опубліковано світовий рейтинг університетів ТНЕ World University Rankings 2023 by Subject. За предметною категорією Engineering («Інженерія») проаналізовано 1306 університетів світу. КПІ покращив свої позиції: у 2021 році КПІ посідав місце 1001+, у 2022 році – місце в інтервалі 801-1000 та увійшов до 1000 кращих університетів світу.  За предметною категорією Computer Science КПІ покращив свої позиції, посівши місце в інтервалі 601-800 (у 2021 році було місце 801+). За предметною категорією Business & Economics КПІ посів місце в інтервалі 601-800 (601+ у 2021 році), тобто підтвердив свої позиції в першій 1000. За предметною категорією Physical Science КПІ утримав свої позиції: місце 1001+ як і у 2021 році (С.І.Сидоренко).

29. Спільно з інспекторами Шевченківського районного управління ДСНС університет забезпечив атестацію ще 50 місць в укриттях корпусу 325 (на вулиці Володимирівській). Отримано відповідні акти, що укриття відповідають усім вимогам ДСНС (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко).

30. Триває робота щодо створення сучасного укриття в Науково-технічній бібліотеці. Минулого тижня проведено розширену нараду за участю виконавців і представників відповідних підрозділів. Відпрацьовано питання, передбачені новими вимогами, що ставить  ДСНС до таких об'єктів (В.А.Кондратюк, О.М.Бруй, Ю.В.Нестеренко).

31. На попередньому тижні завершено другий етап монтування автоматичної пожежної сигналізації в ЦКМ та його укритті на 600 осіб. Таку ж само систему  змонтовано в гуртожитку №9 (В.А.Кондратюк, М.М.Галушко, О.А.Іщенко).

32. Роботу служби Головного енергетика через постійні відключення електроенергії значно ускладнено. Проте університету вдається за взаємодії з ДТЕК зберігати електроживлення його об'єктів критичної структури. які забезпечують його життєдіяльність. Отож без збоїв пройшов і Фестиваль Sikorsky Challenge. Водночас адміністрація спільно з технічно-будівельною комісією напрацьовує можливі варіанти забезпечення роботи  університету в зимовий період (В.А.Кондратюк).

33. На минулому тижні до теплопостачання  підключено житлові будинки, які стоять на території кампусу. Після отримання нарядів на пуск підключатимуться до опалення й  гуртожитки та навчальні корпуси і на магістралях, де вже проведено капітальні ремонтні роботи й динамічні випробування. Підключення здійснюватиметься спочатку в заселених гуртожитках, а після цього – в корпусах (В.А.Кондратюк).

34. Благоустрій. Завершено процедури закупівлі зелених насаджень та електричних опор. Переможців визначено. До п'ятниці будуть підготовлені ділянки до висадки й, виходячи з прогнозу погоди, визначено дату висадки (В.А.Кондратюк).

35. Майданчики на території університету, на яких проводилися ремонти інженерних мереж, заасфальтовано. Також на них проведено роботи з благоустрою (В.А.Кондратюк).

36. Розпочато ревізію  хімічних реактивів, які зберігаються в корпусі №4 і підлягають утилізації (В.А.Кондратюк).

37. На прохання МОН України минулого тижня було організовано лекцію для керівників закладів вищої та передвищої фахової освіти, присвячену питанням підготовки навчальних корпусів і будівель, у яких проживають студенти. Лекцію, яку читав В.А.Кондратюк, слухали 328 осіб. Презентацію залишено на сайті.

38. Формуються групи студентів, які відвідуватимуть заняття спортивних секцій Центру фізичного виховання та спорту. Це і студенти, які відвідуються заняття в спортивних секціях, і працівники низки організацій  (В.А.Кондратюк, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

39. Центр студентського харчування через періодичні відключення електроенергії працює в маневреному режимі. Його співробітників поселено у студмістечку, і це дозволяє готувати їжу для курсантів ІСЗЗІ за потреби навіть вночі.  Харчування забезпечується безперебійно (В.А.Кондратюк).

40. Університет спільно з працівниками поліції підготував низку заходів, спрямованих на забезпечення безпеки людей та збереження матеріальних цінностей університету в періоди відключення світла в темну пору доби. Також готується встановлення  нових камер відеоспостереження на вже визначених для цього місцях (В.А.Кондратюк).

41. Центральний пункт спостереження університету обладнано додатковими акумуляторними батареями для забезпечення його безперебійної роботи (В.А.Кондратюк).

42. Триває набір слухачів на додатковий курс навчання в системі доуніверситетської підготовки. Продовжується рекламна кампанія

Центр тестування на цьому тижні розпочне комплексний моніторинг знань (М.М.Перестюк).

43.  Укладено перший контракт на проведення на території університету платних зйомок (М.М.Перестюк).

44. Фінансування за загальним бюджетом університет отримав у повному обсязі. Зарплату працівникам нараховано. Обсяг фінансування стипендії для здобувачів вищої освіти в КПІ МОН України збільшив, тож її перераховано в повному обсязі. Більша частина платежі зі спецкоштів за кредиторською заборгованістю КПІ Держказначейство перераховувало. Залишилася кредиторська заборгованість за певними проплатами лише за 8, 9 і 10 місяці (Л.Г.Субботіна).

45. Оголошено тендер на закупівлю програмного продукту для бухгалтерії ДЕФ. Торги оголошено (Л.Г.Субботіна).

46. Фонд підтримки Збройних Сил України КПІ зареєстровано, рахунок в банку відкрито, Фонд отримав статус неприбуткового. Інформацію про нього розміщено в «Мегаполісі»,  вона дублюватиметься на університетських ресурсах, готується відповідний відеосюжет. Кошти на його рахунок почали надходити (Л.Г.Субботіна, В.А.Кондратюк, М.М.Перестюк).

47. Поселення до гуртожитків Студмістечка завершено, заселено всіх, хто цього потребував.  Було підготовлено 5 тисяч місць в укриттях Студмістечка. Нині в гуртожитках проживають 4050 людей. Фахівці з виховної роботи зосередили свою роботу на роз'ясненні правил безпечного користування електроприладами, що є особливо актуальним у зв'язку з настанням холодної пори року, а також на необхідності ощадливого використання таких приладів для економії електроенергії. Також, з огляду на початок сезону захворювань на ГРВІ, студентам регулярно нагадують правила особистої санітарної безпеки. Певний сплеск захворюваності в Києві на Covid 19 Студмістечко пройшло вдало, епідемії в гуртожитках вдалося уникнути. Нині захворілих немає.         

Силами студентів-волонтерів і працівників перед настанням холодів були ущільнено вікна старого зразка в усіх гуртожитках. Очікується, що у першій половині тижня КП «Київтеплоенерго» надасть Студмістечку наряди на підключення до гуртожитків опалення й розпочнеться їхнє підключення.  

Ремонтні роботи проводяться на 4 об'єктах – ремонтуються місця загального користування (О.А.Іщенко).  

48. Науково-технічна бібліотека обслуговує читачів у штатних очному та дистанційному режимах.  

Минулого тижні в Бібліотеці відкрилася конференція « Навчання і викладання без кордонів» на базі Open Conference System. Також минулого тижня в рамках Міжнародного тижня відкритого доступу в Бібліотеці проведено 2 вебінари за відповідною тематикою. Крім того,  на минулий тиждень припав Тиждень медійної грамотності. НТБ як партнер Української бібліотечної асоціації, яка спільно ГО «Не бути овочем» проводить низку заходів з цієї тематики, долучилася до участі та інформування про них.

Також минулого тижня проходила Міжнародна конференція з відкритої науки «Інновації в Україні 2022» за участю ДНТБ, МОН і УкрНТІ. Директорка НТБ О.М.Бруй виступила там з доповіддю про розроблену в КПІ політику відкритої науки (КПІ - перший український виш, де таку політику розроблено).  Окрім того, О.М.Бруй взяла участь у роботі Франкфуртського книжкового ярмарку, де була модератором заходу, присвяченого українським книжкам в закордонних бібліотеках, а також зав'язала контакти з низкою українських видавництв, зустрілася з представниками давного партнера КПІ Goethe-Institut і відвідала бібліотеку  Франкфуртського  університету (О.М.Бруй).

49. Комісія з аудиту приміщень і навчально-наукового обладнання КПІ має вивчити можливість виділити у майбутньому для Політехнічного ліцею КПІ приміщення в одному з корпусів  університету (В.Й.Котовський).

50. На минулому тижні об'єднаний Профком зробив третій зріз потреб співробітників, які служать у ЗСУ. Потреб у матеріальному забезпеченні стає менше, водночас зростають потреби в забезпеченні лікування та відновлення після поранень, травм і хвороб тощо (М.О.Безуглий).

51. Студрада за гроші, що їх зібрали студенти, придбала снайперську гвинтівку для студента ІХФ, який воює у складі  ЗСУ і пройшов підготовку як марксмен. Гвинтівку куплено зі знижкою (за собівартістю), тож на залишок коштів  придбано шолом для його командира. Тепер розпочато збір коштів для студента ФПМ, який також воює у складі ЗСУ, на придбання тепловізора.

Відбувся набір нових членів Студради, після чого для них проведено тімбілдинг (він проходив в укритті).

Активісти Студради спільно з ініціативою «Сміливі відновлювати» здійснили поїздку на Київщину. Там 42 студенти взяли участь у відбудові знищених будинків. Такі акції проводитимуться і надалі (Є.Малкіна).

52. Активісти Профкому студентів займалися питаннями організації турніру з кіберспорту та закупівлі жіночого спорядження для кіберспорту. Крім того, завершився благодійний аукціон з метою збору коштів на придбання автомобіля для підрозділу ЗСУ, в якому служать студенти ІЕЕ. Гуманітарний штаб Профкому студентів працює практично щоденно (І. Степанюк).

Дата події