Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 13 червня 2022 року

13 червня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.М.Пожарська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, О.А.Іщенко, Л.Г.Субботіна, О.М.Бруй, М.О.Безуглий, Є.Малкіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Триває робота щодо завершення навчального року. У системі «Електронний кампус» сформовано усі відомості для викладачів. У визначений період вони мають можливість проставити результати семестрового контролю, причому по всіх дисциплінах він здійснюється у формі заліків. Видано розпорядження про терміни та порядок ліквідації студентами академічних заборгованостей за результатами семестрового контролю.   Ліквідація заборгованостей студентами відбуватиметься з 4 по 6 липня (перше перескладання) та з 7 по 9 липня (друге перескладання) без права претендувати на академічну стипендію (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

2. Проводиться підготовка до нового навчального року. Розглядаються різні варіанти його початку, але основним станом на тепер вважається початок навчання в очному режимі – його буде реалізовано, якщо безпекова ситуація не погіршуватиметься. Водночас, цей варіант у нинішніх умовах з точки зору підготовки є найбільш складним, отож робота проводиться за кількома головними напрямами:1) перевірка стану та належна підготовка необхідної кількості укриттів  з дообладнанням їх у разі відсутності електромережею, водопостачанням, каналізацією, додатковими виходами тощо; 2) перевірка стану та підготовка навчально-лабораторної бази, більша частина якої впродовж останніх 2 років практично не використовувалася; 3)  підготовка викладацького складу до повернення до роботи в очному форматі; 4) створення системи поєднання можливостей очного та дистанційного навчання для формування гнучкої індивідуальної освітньої траєкторії для тих студентів, які служать у лавах ЗСУ та інших силових структурах, або з різних причин не мають змоги повернутися до Києва  (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, проректори за напрямами).

3. З метою забезпечення та координації управлінського впливу на формування показників університету, які входять до міжнародних рейтингів, проведено нараду з деканами факультетів, на яких здійснюється навчання в галузі «Computer Science» (ТЕФ, ФМФ, ФПМ, ФІОТ, ІПСА, ФБМІ, ФТІ, ІЕЕ, ІТС) за результатами предметного рейтингу THE 2022 «Комп’ютерні науки». Обговорено як короткотермінові завдання, виконання яких може поліпшити позиції КПІ в рейтингах, так і складніші алгоритми роботи, які потребують додаткового опрацювання. Окрім того, відповідні показники, які враховуються в міжнародних рейтингах, включено до числа показників профілів підрозділів, тому керівники цих підрозділів відповідають за їхній рівень особисто (О.А.Жученко, С.І.Сидоренко, А.А.Мельниченко, декани факультетів/директори інститутів).

4.  Минулого тижня відбулося засідання Галузевої експертної ради щодо освітньої програми КПІ  «Фізика» рівня PhD. Ухвалене рішення позитивне з рекомендацією до затвердження і акредитації на 5 років. Остаточне рішення прийматиме Колегія НАЗЯВО на засіданні 21 червня.  Крім того, на нарадах у НАЗЯВО розглянуто питання підготовки сценаріїв акредитації ОП у наступному навчальному році. Одним із головних  є перехід на акредитацію ОП в очному режимі, у разі поліпшення ситуації з безпекою. Це потягне за собою додаткові фінансові  витрати для університетів – на оплату відряджень, приміщень, проживання експертів тощо – до 15 тис. грн. на одну ОП (О.А.Жученко).

5. У межах підготовки до нового навчального року проводиться моніторинг курсів, які розміщено на платформі «Сікорський», та інших інструментів, які дозволятимуть  проводити навчання в очному режимі з використанням найкращих напрацювань, отриманих піж час навчання дистанційного (А.А.Мельниченко).

6. Триває оновлення складу Науково-методичних комісій зі спеціальностей, які забезпечують гарантування, зміст, наповнення й модернізацію всіх освітніх програм, з метою їхнього подальшого супроводу. Вже є пропозиції щодо впровадження нових ОП (від ІАТ) (А.А.Мельниченко).

7. Третій тиждень триває прийом документів до аспірантури. Станом на тепер документи надійшли від 60 осіб. Основна фаза кампанії розпочнеться після захисту дисертацій магістрами-науковцями (А.А.Мельниченко). 

8. Проводиться аналіз використання студентами можливостей платформи «Coursera». На ній зареєстровано понад 5,5 тисяч користувачів КПІ. Серед 5-ти найпопулярніших серед студентів курсів 3 – це курси з вчення англійської мови для інженерів,  а  2 – це курси з галузі «Computer Science»   (А.А. Мельниченко).

9. Тривають два опитування. Одне,  важливе для акредитації, серед НПП. До нього, крім традиційних запитань, які стосуються освітнього процесу, включено й запитання щодо роботи в режимі воєнного стану. Друге – це традиційне опитування через систему ЕК «Викладач очима студентів», у якому студенти оцінюють викладачів за 5-ма критеріями. Оцінки ці  відображаються і у викладачів, і в завідувачів кафедри, причому за роками, що дозволяє  відстежити динаміку змін (А.А.Мельниченко).

10. Фахівці Українського центру оцінювання якості освітив межах підготовки до проведення в КПІ зовнішнього незалежного оцінювання випускників шкіл (мультитест) провели тестування 83-х комп’ютерів, встановлених в 5-ти  комп’ютерних класах КПІ, і працездатність та пропускні спроможності мереж. Вся техніка готова до проведення тестування (А.А.Мельниченко).

11. Дані про навчання  цьогорічних випускників курсів доуніверситетської підготовки НН ІМЯО передаються до Приймальної комісії КПІ. Також НН ІМЯО працює в напрямі профорієнтації випускників курсів. Це приблизно 1500 майбутніх абітурієнтів. Також триває рекламна кампанія з набору слухачів курсів доуніверситетської підготовки на наступний період і, власне, сам набір. Він триватиме до кінця жовтня. З 1 липня розпочнуть навчання перші 5 груп слухачів. У роботі два рекламні відеоролики щодо навчання на курсах  (М.М.Перестюк).

12. Медіалабораторія КПІ спільно з ДНВР завершує роботу над серією відеороликів «Чекаємо на тебе в КПІ» та працюють над проєктом «Хочу бути», який також має привертати увагу потенційних вступників до КПІ та можливостей, які відкриває молодим людям навчання в ньому (М.М.Перестюк, Н.В.Семінська, А.А.Мельниченко).

13. Протягом останнього тижня збільшилася кількість наданих академічних відпусток – їх оформили 44 студенти. Всього з 04.04.2022 надано 199 академічних відпусток, з них у зв'язку зі службою у ЗСУ – 20 (Н.В.Семінська).

14. Списки на соціальну стипендію за червень передано до Управління соціального захисту населення, а також до бухгалтерії для нарахування. Також підготовлено та передано до бухгалтерії наказ на: 1) харчування сиріт у червні; 2) подовження виплати академічної стипендії у червні науковим магістрам; 3) призначення стипендії студентам, які реалізують право академічної мобільності  (Н.В.Семінська).

15.  13 червня стартує ТехноАртКПІ в режимі онлайн. Для участі і презентації на ньому своїх проєктів відібрано 42 особи з різних регіонів України (Н.В.Семінська).

16. ДНВР спільно з ДООП з ініціативи громадської організації WOW Ukraine провело для вступників шкіл та для слухачів Української академії лідерства (м. Львів) презентацію КПІ ім. Ігоря Сікорського (Н.В.Семінська).

17. Завершено проведення тижня семінарів UTS для вчителів. Семінар  вже вдруге проводився на базі ФМФ. Упродовж 6 днів проведено 18 вебінарів за 7 спеціальностями КПІ – ФМФ, ФЕЛ, НН ІМЗ, ІХФ, ХТФ, НН ФТІ. У роботі взяли участь також Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, Центр освітнього консультування. Було зареєстровано 70 освітян з 8 регіонів України (Н.В.Семінська).

18. ДНВР 10 червня організував проведення вебінару на тему «Медіаграмотність – твоя зброя в інформаційній війні» від Центру розвитку кар'єри та кар'єрного порталу «Happy Monday». Спікерка Альона Романюк – журналістка, комунікаційниця, засновниця проєкту «НотаЄнота», головна редакторка проєкту «По той бік путінської брехні» (Н.В.Семінська).

19. Завершено акцію «КПІ без наркоадрес». Загалом за 5 днів зафарбовано графіті на 15 корпусах, а також сходах та інших забудовах (Н.В.Семінська).

20. До європейських університетів-партнерів направлено листи з проханням підтримати КПІ шляхом передачі університету дослідницького обладнання (В.А.Пасічник, С.І.Сидоренко).

21. МОН оголосило конкурс спільних українсько-латвійських науково-дослідних проєктів для реалізації у 2023-2024 роках. Інформацію разом з шаблонами типових документів, необхідних для участі у конкурсі, розіслано по підрозділах. Шаблони документів продубльовано на сайті science.kpi.ua. Дедлайн подачі заявок – 2 вересня 2022 р. (В.А.Пасічник).

22. На черговому плановому засіданні координаційної ради комплексної космічної програми обговорені питання підготовки документів для запуску університетського наносупутника «PolyITAN-НР-30», створення супутника «PolyITAN-3-PUT», а також кадрового забезпечення навчально-наукової лабораторії термовакуумних випробувань космічних апаратів (В.А.Пасічник).

23. Науково-технічна рада МОН України підтримала всі 4 проєктні заявки від КПІ ім. Ігоря Сікорського. У зв'язку із необхідністю скорочення обсягів на 4 млн. грн у 2023 році, з керівниками проєктів погоджено нові обсяги фінансування та отримано згоду щодо виконання проєктів зі скороченим фінансуванням (В.А.Пасічник).

24. З МОН погоджено планову калькуляцію договору базового фінансування та отримано першу частину коштів базового фінансування в розмірі 880,4 тис грн (В.А.Пасічник).

25. Відбулося засідання круглого столу НДЧ та НТБ, під час роботи якого напрацьовано основу Положення про відкриту науку в КПІ ім. Ігоря Сікорського (В.А.Пасічник, О.М.Бруй).

26. Відбулося засідання координаційної ради ТехноХаб КПІ з залученням представників студентських організацій. Розглянуто запит і обґрунтування керівників гуртків та прийнято рішення про розміщення студентських гуртків «Екотранспорт» і «Формула Студент КПІ» у ТехноХАБ КПІ (В.А.Пасічник).

27. У межах фандрейзингової програми, організованої Центром 4.0 КПІ та АППАУ, експерти з НН ІМЗ та ФІОТ на черговому засіданні зробили для представників малого і середнього бізнесу презентацію про особливості грантових проєктів з лазерних технологій та штучного інтелекту (В.А.Пасічник).

28. На запит МОН здійснюється експертне тестування та технічне дослідження Національної електронної науково-інформаційної системи «URIS», розробленої ДНТБ України на замовлення МОН (В.А.Пасічник).

29. До ДП «Укрпатент» від КПІ подано 2 заявки на корисні моделі (ТЕФ, ХТФ), одну заявку на винахід (ХТФ) а також 15 заяв на реєстрацію свідоцтв авторського права на наукові твори (3 – ТЕФ, 2 – ХТФ, 7 – ННФММ, 3 – ННІМЗ). Отримано 1 патент на корисну модель (ПБФ) та 1 патент на винахід (ННІЕЕ) (В.А.Пасічник).

30.  Комісія Вченої ради КПІ імені Ігоря Сікорського з атестації наукових кадрів (Л.О.Уривський) розглянула та проаналізувала проєкт «Правил та процедур захисту докторів наук відповідно до нових нормативних документів». Щодо Порядку присудження та позбавлення наукового ступеня доктора наук напрацьовано 2 зауваження. Щодо Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, напрацьовано 5 пропозицій (М.Ю.Ільченко).

31. 9 червня в Державному політехнічному музеї імені Бориса Патона проведено Наукові читання, присвячені 80-річчю від дня народження видатного політехніка Михайла Антоновича Павловського (М.Ю.Ільченко, Н.В.Писаревська).

32. У процесі входження КПІ до Європейського Альянсу університетів «EPICUR», делегація КПІ взяла участь у зустрічі Альянсу з представниками європейських університетів. Під час зустрічі запропоновано прийняти новий формат партнерства: альянси європейських університетів у взаємодії з українськими ЗВО здійснюватимуть проєкти співробітництва з мобілізації коштів і, насамперед, – у межах  програм ERASMUS+ 2023 і Horizon Europe (С.І.Сидоренко).

33. До Секретаріату Альянсу «CESAER» надіслано анкету-заяву щодо вступу КПІ до цього Альянсу (С.І.Сидоренко).

34. Триває співпраця із доктором Я.Фуксою щодо реалізації плану заходів університету з відзначення 100-річчя діяльності Секції вихованців КПІ в Польщі. Силами Українсько-Польського центру КПІ та Секції вихованців КПІ в Польщі готується виставка до  ювілейної дати. (С.І.Сидоренко, Н.В.Писаревська, О.М.Бруй, М.М.Перестюк, Д.Л.Стефанович).

35. 13 червня університет прийняв від Секції вихованців КПІ в Польщі 15 саджанців винограду. Студенти НН ММІ засновують відповідний куточок в кампусі КПІ (С.І. Сидоренко, В.А.Кондратюк).

36. Завершено підготовку 29 слухачів за програмою курсу підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників «Міжнародні проєкти: написання, подання, виконання», яка тривала з 4 травня по 10 червня 2022 року. Підготовлено 11 проєктних заявок. З них 7 відібрано для подальшої підготовки і подання за відповідними конкурсами, зокрема «Горизонт Європа», білатеральнх проєктів, Еразмус+ (С.І.Сидоренко, І.Г.Малюкова).

37. Центр міжнародних проєктів «Евроосвіта» в партнерстві з групою експертів IREG  оприлюднив результати діяльності КПІ в 16-му академічному рейтингу «ТОП-200 Україна 2022». В рейтингу 2022 року КПІ покращив позиції за індексами QS, Webometrics у частині кількості отриманих патентів та заяв вступників. І погіршив позиції за індексами SCOPUS, кількості переможців Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, премій Президента України та Верховної Ради України для молодих вчених (С.І.Сидоренко).

38. Оголошено результати глобального рейтингу QS World University Rankings 2023, в якому Україну представляють 11 університетів. КПІ четвертий рік поспіль посів у ньому 701-750 місце (С.І.Сидоренко).

39. Триває співпраця КПІ з ДСНС. Фахівці університету пройшли навчання з радіаційної та хімічної безпеки. Проводиться підготовка до початку нового навчального року в очному режимі. Фахівці ДСНС протягом тижня мають здійснити перевірку протипожежного обладнання в навчальних корпусах і гуртожитках. Акти про готовність університету до навчального року підписуватиме керівник військово-цивільної адміністрації та представники ДСНС.  Тому, окрім технічних засобів, нині готуються відповідні інструкції для посадових осіб, правила  користування обладнанням та інші документи (В.А.Кондратюк).

40. Минулого тижня відбулися зустріч-нарада з представниками Штабу цивільного захисту Солом’янського району. Підготовлено та погоджено план робіт з підготовки до нового навчального року.  До 15 червня має бути проведене повне обстеження всіх укриттів, які є на території університету та студмістечка, і підготовлено план робіт з їхнього дообладнання  впродовж літніх місяців. Також оновлюються інструкції про порядок дій в разі тих або інших надзвичайних ситуацій. Готується до розміщення на Інтернет-ресурсах оновлена 3-d мапа укриттів на території університету (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко,Н.В.Семінська).

41.  Тривають роботи зі вирубки аварійних сухих дерев  у парковій     зона та на парковій алеї університету згідно з актами на знесення від КО «Київзеленбуд». Вже зрізано 36 таких дерев, на їхньому місці планується висадити нові. Після надходження чергових актів робота продовжуватиметься (В.А.Кондратюк).

42. Минулого тижня виконано аварійні ремонті роботи на системі холодного водопостачання в 1-у, 4-у та 23-у навчальних корпусах.  А 12 червня було ліквідовано аварію на високовольтній лінії електропередачі, яка живила 9 навчальних корпусів. Їх було оперативно переключено на резервні лінії і за кілька годин все було відремонтовано (В.А.Кондратюк).

43. У межах підготовки до нового навчального року проведено перевірку і здійснено запуск всіх ліфтів у навчальних корпусах. На поточному тижні ця робота продовжуватиметься в гуртожитках студмістечка (В.А.Кондратюк).

44. Університет спільно з представниками КП «Київтеплоенерго» розпочав роботу з підготовки до нового опалювального сезону. Розпочато профілактичні огляди системи централізованого теплопостачання. Першими оглянуто житлові будинки, у другій поливні червня розпочнуться роботи на навчальних корпусах  (В.А.Кондратюк).

45. Представники АТП університету на вимогу райвійськкомату передали на потреби ЗСУ один автомобіль. Усі відповідні документи щодо прийому-передачі  транспортного засобу належним чином оформлено (В.А.Кондратюк).

46. На виконання приписів, отриманих від Головного управління держпраці в м. Києві під час планової перевірки, в університеті проведено навчання та інструктажі персоналу, який працює з електротехнічним обладнанням і високовольтними лініями електропередач (В.А.Кондратюк).

47. У четвер 16 червня відбудеться третій благодійний турнір з футболу на користь і для підтримки ЗСУ та наших співробітників, які нині захищають Батьківщину. Під час попередніх двох турнірів вдалося зібрати приблизно 10 тисяч гривень. Вже сформовано 6 команд. Для участі в турнірі запрошуються студенти  (В.А.Кондратюк).

48. Проводиться профілактичний огляд систем охоронної сигналізації навчальних корпусів.  Проведено зустріч зі студентами-волонтерами університетської тероборони з ІТС щодо впровадження деяких технічних рішень студентського КБ цього інституту в систему забезпечення безпеки університету, зокрема тих, які пов’язані з застосуванням штучного інтелекту (В.А.Кондратюк).

49. Працівники господарських служб спільно з представниками «КПІ Телеком» провели профілактичний ремонт центрального пульту охоронної сигналізації університету. Розпочато підготовку до нового навчального року, формується та оновлюється база даних для системи контролю та управління доступом  (В.А.Кондратюк).

50. Фінансування на червень університет за основними програмами (підготовка кадрів і фінансування науки) отримав у повному обсязі. ДЕФ надав пропозиції МОН щодо отримання студентами, які навчаються за контрактом, кредитів на оплату навчання, але Міністерство надіслало у відповідь листа, в якому повідомило, що програму такого кредитування призупинено.  Державне казначейство  провело майже всі заплановані проплати. Залишилося лише 3 позиції, робота над ними триває. Надходження спецкоштів на рахунки університету дещо збільшилися (Л.Г.Субботіна)

51. Заробітну плату за першу половину місяця нараховано виходячи з посадових окладів. Співробітники університету починають оформлювати відпустки, тож ДЕФ в межах наявних коштів нараховує відпускні. Підготовлено наказ про індексацію заробітної плати та стипендій. Готуються матеріали на засідання Бюджетної комісії. Серед них і питання про стажування викладачів в закордонних університетах і документів, які при цьому слід оформляти (Л.Г.Субботіна). 

52. Кількість мешканців гуртожитків з початком літного період упочала зменшуватися. Нині в студмістечку проживають 1585 студентів. Ремонти місць загального користування проводяться в 3-у, 12-у, 14-у і 15-у гуртожитках. У гуртожитку №19 проводяться роботи з підвищення рівня пожежної безпеки (переобладнання низки приміщень, які тимчасово використовувалися для різних цілей, у передбачені проєктом світлові кишені). Ремонтується вхідна група в гуртожитку №22, а також силами Виробничо-експлуатаційного комбінату проводиться капітальний ремонт гуртожитку №9 (О.А.Іщенко).

53. Фахівці з виховної роботи студмістечка взяли участь у тренінгах з мінної безпеки й отримали знання та початкові навички, як слід поводитися в разі виявлення мін. Крім того, проведено благодійну акцію «Янгол-охоронець» для студентів, які захищають Батьківщину. Психолог студмістечка проводить індивідуальні консультації для студентів, які потребують психологічної підтримки  (О.А.Іщенко).   

54.  Працівники студмістечка розпочали підготовку гуртожитків до нового навчального року. Окрім традиційних питань, значна увага при цьому приділяється питанням безпеки і, зокрема, перепускному режимові та належному облаштуванню укриттів (О.А.Іщенко).

55. Науково-технічна бібліотека КПІ працює у штатному режимі. Проведено ознайомчий вебінар, де представниця Консорціуму ORCID (Open Researcher and Contributor ID) розповіла учасникам про його важливість та інструменти. Визначено  представниць Державної науково-технічної бібліотеки України, які в нашій країні виконуватимуть функції уповноваженої особи ORCID. Регламент взаємодії організацій, які зголосилися брати участь у роботі Консорціуму, нині напрацьовується. Кожній такій організації (КПІ в тому числі) буде надано 5 ключів для інтегрування в 5-и базах даних цього ідентифікатора (О.М.Бруй).

56. Профком співробітників продовжує підготовку до сприяння в організації проведення факультетських конференцій трудових колективів. Більшість їх буде проведено у третій декаді червня.  Більше 25-b працівників уже отримали путівки на дитячий відпочинок в Україні. На запрошення Варшавської політехніки готуються списки на відпочинок дітей у Польщі (М.О.Безуглий).

57. Продовжує працювати студентський «Speaking Club». На середу 15 червня заплановано проведення його чергової онлайн-зустрічі. Представники студради взяли участь у міжнародному конкурсі з поширення ідей донорства. На 14 червня у Всесвітній день донора  планується взяти участь в акції здачі крові в Міському центрі крові. На  минулому тижні студенти зібрали приблизно 20 кг електронних сигарет і відправили їх на  переробку з метою використання їхніх комплектуючих при створенні дронів  (Є.Малкіна).

58. Профком студентів організував трансляцію двох матчів за участю збірної команди України з футболу. Крім того, було організовано збір гуманітарної допомоги для жителів зруйнованих рашистами сіл одного з районів Чернігівської області – її буде відправлено на поточному тижні. Також представники студентського профкому взяли участь у тренінгу з мінної безпеки (І.Степанюк).

Дата події