На нараді вже традиційно були присутні представник Офісу Президента України Світлана Кретович, генеральний директор Директорату фахової передвищої, вищої освіти Олег Шаров, керівництво ДСЯО, а також взяли участь в. о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко, проректор з навчальної роботи КПІ Анатолій Мельниченко та інші.

Значна частина уваги була присвячена питанням вступної кампанії.

Зокрема, наголошено, що критерії оцінювання мотиваційного листа, який передбачено подавати під час вступної кампанії 2022 року, розроблятиме самостійно кожен заклад вищої освіти, втім МОН планує надати окремі рекомендації.

Пільговим категоріям вступників, для яких не передбачалося складання ЗНО, цьогоріч нададуть деякі пільги, зокрема планується, що значна частина з них проходитиме індивідуальну усну співбесіду.

Цього року середній бал за шкільним атестатом не буде перераховуватися в ЗВО, як було в попередні роки, що розвантажить приймальні комісії від цієї роботи.

Зважаючи на численні звернення щодо термінів реєстрації на проходження національного мультипредметного тесту (НМТ), УЦОЯО подовжив цю реєстрацію до 19 квітня. Передбачено кілька сесій проведення НМТ та ЄФІ: основна, додаткова й спеціально організована. Сам процес реєстрації максимально спрощено. У травні буде додаткова процедура щодо уточнення місця перебування особи, щоб урахувати бажання щодо місця проходження тесту.

Результати ЗНО минулих років передбачено враховувати водночас з результатами мультипредметного тесту за окремо прописаною в нормативних документах процедурою.

Кількість заяв, які подає вступник до ЗВО, не передбачено змінювати.

Творчі конкурси під час вступу на спеціальності, де це передбачено, зможуть проводити дистанційно, за умови, що ЗВО бере на себе відповідальність за об’єктивність проведення.

Зберігається система розподілу бюджетних місць на основі широкого конкурсу, втім вона буде дещо скорегована.

Поінформовано про окремі особливості виходу у відпустку НПП у період воєнного стану. Зокрема, наголошено: щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю лише 24 календарні дні; якщо тривалість щорічної основної відпустки працівника перевищує 24 календарні дні, різниця днів відпустки не втрачається, а має бути надана після закінчення дії воєнного стану.

Повідомлено, що через можливий брак фахівців, яких потребуватиме Україна для післявоєнного економічного відновлення й зміцнення обороноздатності, нині вивчаються питання можливого скорочення терміну підготовки фахівців (наприклад, скорочення в окремих випадках терміну підготовки бакалавра з чотирьох до трьох років).

Дата події