4 квітня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. На ньому було розглянуто низку питань, важливих для відновлення освітнього процесу, а також забезпечення життєдіяльності університету та його безпеки.
Виступили М.З.Згуровський, Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, О.А.Іщенко, Л.Г.Субботіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено.

1. З 4 квітня в КПІ розпочалося відновлення освітнього процесу. За інформацією, наданою керівниками підрозділів, на факультетах і в інститутах підготовку до відновлення навчання проведено. Протягом першого тижня навчання з 4 до 8 квітня триватиме реєстрація студентів за формами навчання: 1) ті, хто може дистанційно навчатися в синхронному режимі; 2) ті, хто може навчатися в асинхронному режимі; 3) ті, хто може навчатися за індивідуальним графіком; 4) ті, хто буде змушений оформити академічну відпустку (Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко, декани факультетів і директори інститутів).

2. Відпрацьовано і доведено до підрозділів процедури оформлення індивідуальних графіків, академічних відпусток, перенесення дисциплін, заповнення семестрових відомостей. Матеріали надано як заступникам деканів, так і студентам. Окрім того, для студентів сформовано та поширено через інформаційні мережі інформацію у форматі «запитання-відповідь» з основних питань поновлення навчання в режимі воєнного часу (Н.В.Семінська).

3. Проведено низку зустрічей і нарад з відповідальними особами факультетів/інститутів і студентства щодо відновлення освітнього процесу. Відпрацьовано відповідні методичні матеріали та алгоритми. Проведення зустрічей з представниками підрозділів триватиме і на поточному тижні. Департамент організації освітнього процесу і департамент навчально-виховної роботи розробили і скерували до кожного підрозділу рекомендації та додаткові роз’яснення щодо цієї роботи. У деяких підрозділах вже відпрацьовано ефективні моделі і практики організації освітнього процесу (А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

4. За інформацією керівників факультетів/інститутів готовність викладацького складу до відновлення освітнього процесу в деяких підрозділах є стовідсотковою. Крім того, були випадки, коли після спілкування кураторів груп з їхніми студентами виявлялося, що повертатися до навчання готові навіть більше людей, ніж це показало опитування. На окремих факультетах мова йде про 80% студентів, а загалом по університету таких 60%, тобто разом зі студентами заочної форми навчання це приблизно 12 тисяч осіб (Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

5. Після проведених консультацій з підрозділами за 58-ма відсотками освітніх програм бакалаврського рівня з 123 програм, які є в університеті, обрано атестаційний іспит. Визнання бакалаврських дипломів і їхня нострифікація з цим жодним чином не пов’язані, тож такі документи про освіту будуть дійсними, оскільки стандарти вищої освіти затверджено МОН, так само, як Міністерство власним наказом затвердило і форми та дозвіл на зміни форми підсумкової атестації. Тобто все це перебуває в правовому полі. Проте на ММІ після активних комунікацій з кафедрами ухвалено рішення про збереження бакалаврських робіт (Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, керівники факультетів/інститутів).

6. Відпрацьовано питання підтримки функціонування платформи дистанційного навчання «Сікорський», створено реєстраційну форму для здобувачів вищої освіти для спрощення процедури долучення до проходження відповідних навчальних курсів студентів КПІ та інших українських вишів. Окрім того, з огляду на досягнуті домовленості щодо можливості безкоштовно долучитися до навчання на платформі «Coursera», умовою чого є наявність у студентів e-mail адреси з доменним ім’ям .kpi.ua, КПІ Телеком такі адреси їм надає. Ці курси здобувачам вищої освіти також зараховуватимуться за затвердженою в КПІ процедурою (А.А.Мельниченко).

7. У разі крайньої потреби за наказом МОН в КПІ дозволено перенесення частини освітнього процесу (дисципліна, курсова робота тощо) на наступний семестр за рішенням кафедр (А.А.Мельниченко).

8. Відновлюватиметься не лише навчальний процес, але й повноцінна діяльність університету в усіх напрямах – освітньому, науковому, міжнародному, господарському тощо (Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко В.А.Кондратюк, керівники підрозділів).

9. Департамент науки та інноватики спільно з ДМС, ДООП, відділом академічної мобільності ДНВР встановлює зв'язки з НПП, які виїхали за кордон. Надіслано 165 персональних звернень. Отримано 44 змістовні відповіді, які містять низку конкретних пропозицій (В.А.Пасічник, С.І.Сидоренко, О.П.Демиденко).

10. У Міністерстві освіти і науки України протягом минулого тижня проведено дві наради щодо повернення вишів до повноцінної роботи. Серед розглянутих на них питань – питання фінансування наукової діяльності. Повідомлено, що базове фінансування науки в університетах за рахунок коштів державного бюджету секвестроване – обсяг такого фінансування зменшено зі 105 млн. гривень до 22 млн. гривень, тож відповідно зменшиться і фінансування за рахунок бюджету наукової діяльності КПІ. Заплановано видатки лише на оплату праці (В.А.Пасічник, Л.Г.Субботіна).

11. До ДП «Укрпатент» від КПІ подано 7 заявок на реєстрацію свідоцтв авторського права (ММІ). Підготовлено до подачі 1 заявка на винахід (ХТФ) та 2 заявки на корисні моделі (ВПІ, ПБФ) (В.А.Пасічник).

12. Європейський консорціум проєкту оголосив 4-х переможців конкурсу (малі і середні підприємства з України), які в травні отримають кошти на підтримку і розвиток своїх інноваційних цифрових технологій. Команда проєкту і Департамент науки та інновацій протягом року здійснюватиме супровід цих проєктів (В.А.Пасічник).

13. Сформовано банк даних на проєкти, які впродовж останніх двох років подавалися до НФД (більше 30 проєктів), і розпочато індивідуальну роботу щодо переформатування цих проєктів для участі у європейських конкурсах. У роботі 13 проєктів (С.І.Сидоренко, В.А.Пасічник).

14. Повноваження Вченої ради КПІ продовжено до закінчення дії в країні правового режиму воєнного стану плюс три місяці. Підготовка до відзначення 125-річчя КПІ поновлюється і після корегування його програми тривати надалі (М.Ю.Ільченко).

15. Триває робота з іноземними громадянами щодо їхнього залучення до навчання в дистанційному режимі. Результати персонального опитування свідчать, що 62% іноземних студентів підтверджують своє бажання брати участь продовжити навчання за дистанційною формою. Не готові навчатися 2% від опитаних, переводяться в інші університети 0,5%. Очікується відповідь ще від 140 (25,5%) іноземців (С.І.Сидоренко, ЦМО).

16. 1 квітня в МОН розглянуто цьогорічні умови прийому на навчання. Вони наберуть чинності за місяць. Головна відмінність – ЗНО замінюється на міждисциплінарний тест з 3 дисциплін: українська мова, математика та історія України (Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко).

17. У зв’язку з внесенням до обов’язкового міждисциплінарного тесту питань з історії України ІМЯО в межах доуніверситетської підготовки розпочало роботу з безкоштовної підготовки за цим напрямом потенційних абітурієнтів КПІ (М.М.Перестюк).

18. Опубліковано позитивні звіти щодо проходження процедури акредитації освітніх програм для рівня PhD по спеціальностях 151 (Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології), 161 (Хімічні технології), 163 (Біомедична інженерія). На цьому тижні буде подано програму з журналістики. Попри нинішні обставини, всі PhD-програми університету мають бути акредитованими (Ю.І.Якименко, О.А.Жученко).

19. Оновлено склад НАЗЯВО. Його керівник С.М.Квіт став ректором Національного університету «Києво-Могилянська академія». 1 квітня на засіданні Кабінету Міністрів України було призначено нового керівника Агентства. Ним став Андрій Петрович Буденко. До нового складу Колегії НАЗЯВО введено представника КПІ О.А.Жученка.

20. Минулого тижня на підставі розрахунку контингенту і навчального навантаження проведено розподіл коштів для викладачів за роботу з контрактними студентами. Інформацію передано керівникам підрозділів для подальшої роботи (Л.Г.Субботіна, О.А.Жученко).

21. Університет отримав фінансування на квітень за програмою 1160 (підготовка кадрів) і програмою 1140 (фінансування науки). ДЕФ провів аналіз фінансової діяльності університету в першому кварталі поточного року. Відзначено, що нині із зрозумілих причин значно скоротилося надходження коштів до спеціального фонду бюджету (кошти за навчання студентів-контрактників, за проживання в гуртожитках та інші). Почалося нарахування заробітної плати за першу половину квітня. Формуються накази і табелі з урахуванням тих, хто перебуває у вимушених простоях, працює в дистанційному режимі тощо. До 16 квітня керівники підрозділів згідно з наказом про деякі зміни в оплаті праці мають надати службовці записки щодо встановлення надбавок співробітникам, які будуть розглядатися 18 квітня на засіданні бюджетної комісії університету. Триває робота щодо нарахування стипендії – як академічної, так і соціальної (Л.Г.Субботіна).

22. Спільно з Національним Еразмус-Офісом України організовано і проведено всеукраїнський вебінар «Особливості виконання проєктів з мобільності під час війни та додаткові можливості підтримки працівників та студентів університету». Відеозапис події представлено на сайті Національного Еразмус Офісу України та ресурсах відділу мобільності (Н.В.Семінська).

23. Систематизовано і виставлено на інформаційних ресурсах університету пропозиції зарубіжних партнерів про стипендії, гранти студентам, аспірантам, викладачам (С.І.Сидоренко, Н.В.Семінська).

24. Сформовано перший список з 57-и студентів КПІ для надання їм академічних довідок у зв'язку з плануванням виїзду до університетів Німеччини, Чехії, Польщі, Іспанії у межах програм академічної мобільності (Н.В.Семінська).

25. Для чергових департаменту безпеки та чергових, які працюють у студмістечку, представників територіальної оборони та студентів-волонтерів розпочато проведення підготовки з надання невідкладної медичної допомоги. Навчання проводять військові медики. Таке навчання пройшли вже 120 осіб. На цьому тижні буде проведено ще 3 таких заняття. Далі проводитиметься навчання з тактичної підготовки та особливостей роботи таких осіб. Після цього вони зможуть безоплатно пройти навчання з вогневої підготовки (В.А.Кондратюк).

26. Підготовлено документи для створення в КПІ добровільного формування територіальної громади, що дозволить надати студентам і працівникам, які ввійшли до складу територіальної оборони, офіціальний статус і належним чином оформити їхню діяльність на території університету (В.А.Кондратюк).

27. Здійснено обхід території університету і визначено плани і порядок робіт в межах проведення робіт з благоустрою території університету, насамперед продовження облаштування нового парку за корпусом №28 і вздовж лінії швидкісного трамваю. Місячник з благоустрою розпочинається на поточному тижні (В.А.Кондратюк).

28. В університеті у березні порівняно з лютим поточного року забезпечено певне заощадження енергоресурсів: по теплоенергії економія склала 8,5 млн. гривень (тобто 56%); по водоспоживанню – 510 тисяч гривень (35%), по електроспоживанню – 3,2 млн. гривень (57%). Загалом економія складає понад 12 млн. гривень. Окрім того, оскільки КМДА завершило опалювальний сезон у всьому місті, всі будівлі університету від’єднано від теплопостачання (В.А.Кондратюк).

29. На попередньому тижні сталася аварія на міській тепломережі, яка живила 2 житлових будинки на території університетського кампусу. Представники «Київтеплоенерго» її вчасно ліквідували, станом на тепер залишається провести роботи з благоустрою. Окрім того, триває робота з ліквідації наслідків буревіїв, яка пронеслися над Києвом протягом минулого тижня (В.А.Кондратюк).

30. Університет постійно перебуває в контакті з військовим госпіталем у питаннях надання медичної допомоги і медикаментів людям, які постійно перебувають в університеті чи в його укриттях. Допомогу отримали 5 таких осіб (В.А.Кондратюк, Н.В.Семінська).

31. Співробітники літнього віку, особи з інвалідністю, матері з маленькими дітьми, які постійно перебувають в університеті та в його укриттях, забезпечуються медикаментами, продуктами харчування і предметами першої необхідності (Н.В.Семінська).

32. Кількість мешканців гуртожитків протягом останнього тижня не змінилася. Вони забезпечені всім необхідним для життя – як місцями для укриття, так і комунальними послугами. Завдяки частковому відновленню транспортного сполучення працівники гуртожитків починають надавати заяви щодо виходу з режиму простою. На території студмістечка цілодобово працює аварійно-диспетчерська дільниця, яка виконує профілактичні заходи і в разі потреби усуває аварії (О.А. Іщенко).

33. П’ятнадцяти сім'ям співробітників КПІ, які через бойові дії залишилися без житла, надано можливість розміщення у гуртожитках університету (Н.В.Семінська, О.А. Іщенко).

34. Науково-технічна бібліотека повертається до звичайного режиму забезпечення освітнього процесу. Надаються послуги за зверненнями НПП по віддалений доступ до баз даних «Research for life». В стандартному режимі складаються списки для акредитації. Найцінніші видання, що зберігаються в фондах бібліотеки, убезпечено від знищення або незаконної конфіскації (О.М.Бруй).

35. Профспілка працівників КПІ організувала накопичення і передачу коштів для Збройних Сил Україні в обсязі 1 млн. гривень. Профспілка також передала кошти на більш як 500 літрів пального господарським службам для потреб КПІ й працює над виконанням запитів співробітників і студентів, які нині несуть службу в підрозділах територіальної оборони, щодо постачання їх обладнанням і необхідними речами. Список таких речей оновлюється, а їхнє постачання здійснюється в постійному режимі (М.О.Безуглий).

36. Студентська профспілка постійно надає відповіді на звернення студентів щодо надання тієї або іншої інформації. Окрім того, спільно з ДНВР забезпечено організацію збору і передачі гуманітарної допомоги студентам НТУ «Харківський політехнічний інститут» та також відпрацьовуються запити студентів, які служать у ЗСУ, щодо забезпечення їх певними ресурсами та здійснюють заходи щодо підтримки студентів КПІ, які потрапили в скрутне становище (І.Степанюк).

Дата події