28 березня відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету під головуванням ректора М.З.Згуровського.

Було розглянуто низку питань, важливих для забезпечення повернення до освітнього процесу, а також забезпечення життєдіяльності університету та його безпеки.

Виступили М.З.Згуровський, Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, О.А.Іщенко, Л.Г.Субботіна, І.Войтюк

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що були ухвалені.

1. Низка державних структур України запрошує цьогорічних випускників більшості факультетів та інститутів КПІ імені Ігоря Сікорського на роботу, що відповідатиме набутому в університеті фаху. Серед випускників проводитиметься відповідна інформаційна робота (А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

2. Триває робота щодо підготовки до відновлення з 4 квітня освітнього процесу. Його проведення – це статутна діяльність університету. Головне питання – організаційно-кадрове, яке стосується реальної змоги науково-педагогічних працівників забезпечити дистанційне навчання в повному обсязі. Проводиться активне спілкування з усіма факультетами/інститутами і кафедрами щодо можливості їхніх НПП повернутися до викладацької роботи (Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко).

3. Здобувачі освіти з урахуванням реальної ситуації та їхньої можливості стати до навчання мають бути розділені по 4-х категоріях-групах: 1) ті, хто може дистанційно навчатися в синхронному режимі; 2) ті, хто може навчатися в асинхронному режимі; 3) ті, хто може навчатися за індивідуальним графіком; 4) ті, хто буде змушений оформити академічну відпустку. Почалася реєстрація студентів за цими категоріями. Вона триватиме і протягом першого тижня проведення навчання – з 4 квітня і до 8 квітня. Університет надавати всіх здобувачам вищої освіти максимальне сприяння в організації їхнього освітнього процесу. Застосовуватимуться гнучкі підходи до організації навчання кожного студента. При цьому питання якості освіти з порядку денного не зніматимуться (Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

4. У зв’язку з ухваленням Верховною Радою України законопроєкту 7132 щодо організації цьогорічної вступної кампанії і скасування на цей рік ЗНО нині в МОН України розробляються умови прийому і на цьому тижні очікується їхнє оприлюднення, після чого в міністерстві буде проведено присвячену цьому питанню нараду (Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко).

5. Роботу ЄДБО поновлено в повному обсязі. Ліцензійні справи приймаються і відпрацьовуються. Акредитація освітніх програм проводитиметься відповідно до Постанови КМУ від 16 березня «Про особливості акредитації освітніх програм, за якими здійснюють підготовку здобувачі вищої освіти, в умовах воєнного стану» (Ю.І.Якименко, О.А.Жученко).

6. Організаційно-фінансове забезпечення освітнього процесу і виплати заробітної платні вимагає чіткого дотримання фінансової дисципліни з урахуванням умов, які диктуються воєнним станом і ситуацією, яка складається. Рішення щодо конкретних особливості фінансування, заробітної платні й надбавок з 1 квітня прийматимуться після надання пропозицій бюджетною комісією та після розгляду Адміністративною радою (Ю.І.Якименко, Л.Г.Субботіна).

7. Департамент організації освітнього процесу підготував для керівників факультетів/інститутів а також НПП рекомендації щодо планування і здійснення взаємодії, починаючи з першого дня відновленого освітнього процесу. Також було підготовлено і видано розпорядження щодо організації функціонування платформи дистанційного навчання «Сікорський» з передбаченою можливістю долучення до навчання в канікулярний період студентів КПІ та інших українських вишів, які не мають нині змоги повноцінно навчатися (А.А.Мельниченко)

8. КПІ увійшов до переліку ЗВО, які готові надавати студентам, що опинилися в складному становищі, можливостей для вивчення курсів, розміщених в системах Moodle та Google Workspace. Розроблено спеціальну реєстраційну форму, що дозволяє пришвидшити процес реєстрації на дистанційні курси (А.А.Мельниченко).

9. Оприлюднено графік навчального процесу для різних категорій здобувачів вищої освіти – для студентів випускних курсів, невипускних курсів, студентів заочної форми навчання (А.А.Мельниченко).

10. Напрацьовано алгоритм того, в який спосіб для студентів останнього курсу бакалаврату можна замінити кваліфікаційну роботу на атестаційний іспит. Утім не на всіх факультетах після спілкувань зі студентами ухвалено такі рішення, оскільки доволі багато студентів уже підготували свої роботи, або завершують їхню підготовку. Отож частина факультетів уже визначилася з тим, інші приймають рішення. Кваліфікаційні роботи для магістрів наукового напряму в нас поки що залишаються обов’язковими, оскільки основною формою підсумкової атестації для таких магістрів є проведення наукових досліджень з оформленням їх результатів у магістерській дисертації (Ю.І.Якименко, А.А.Мельниченко).

11. Опитування студентів щодо їхньої можливості повернутися до навчання триває. Участь у ньому взяли вже 13153 студенти. Станом на ранок 28 березня проміжні результати опитування такі: стабільний доступ до Інтернету мають 49,5 % студентів невипускових курсів, 55,8% – 4 курс, 62,3% – 2-й курс магістратури (А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

12. Жодної відмови від студентів, які пройшли опитування, щодо неправомірного зарахування їх до числа тих, хто має можливості та готовий повернутися до освітнього процесу в дистанційній формі, не надійшло (А.А.Мельниченко).

13. Виходячи з актуальності, потреб і можливостей реалізації активізується виконання науково-дослідних робіт. Завершено оформлення наукових працівників, які отримують зарплату за виконання наукових досліджень. На запит МОН науковцями університету проведено експертизу проєктних заявок конкурсу прикладних досліджень з розроблення наукових засад державної політики у сфері освіти і науки. Підготовлено англомовні інформаційно-рекламні матеріали щодо Космічної програми КПІ для їхнього розміщення спільно з матеріалами ДКАУ на стенді Польської космічної агенції на профільній виставці в Чілі, що відбудеться на початку квітня (В.А.Пасічник).

14. Оголошено про відкриття 224 конкурсів за програмою «Горизонт Європа». Протягом ближчого часу буде відкрито ще 153 конкурси. Станом на 26 березня в роботі 5 проєктних пропозицій від КПІ (С.І.Сидоренко).

15. Проміжні результати опитування іноземних студентів щодо їхнього бажання повернутися до навчання свідчать, що 90% від опитаних, планують продовжити навчання в дистанційному режимі. Також бажання продовжити навчання виявили майже всі слухачі підготовчого відділення для іноземців. Одна група іноземців підготовчого відділення продовжує навчатися в дистанційному режимі (С.І.Сидоренко, В.О.Коваль).

16. На території університету забезпечується цілодобове чергування за участю працівників поліції та автопатрулів. На цьому тижні для студентів-волонтерів, представників територіальної оборони, чергових департаменту безпеки та чергових, які працюють у студмістечку, проводитимуться заняття щодо надання невідкладної медичної допомоги (вівторок і четвер) та щодо питань забезпечення правопорядку в залежності від оперативної безпекової ситуації в Києві (середа і п’ятниця) (В.А.Кондратюк).

17. Для забезпечення офіційного статусу особам, які забезпечують безпеку і правопорядок на території університету, в університеті згідно з чинним законодавством створюватиметься добровільне формування територіальної громади (В.А.Кондратюк).

18. Готуються заходи щодо організації роботи з благоустрою, для чого формується список відповідальних осіб від факультетів/інститутів (В.А.Кондратюк).

19. Починаючи з 28 березня, згідно з розпорядженням голови КМДА, в місті починається відключення опалення. Виходячи з погодних умов, першими відключатимуться від постачання теплоенергії ті корпус і гуртожитки, де люди не перебувають постійно. Робота проводитиметься впродовж наступних 5 днів (В.А.Кондратюк).

20. Працівники департаменту господарської роботи ліквідовують наслідки буревію, який пронісся над територією університету 27 березня: відновлюють пошкоджені електроопори, вуличне освітлення, елементи прикрашання будівель тощо (В.А.Кондратюк).

21. Для студентів, які перебувають в укриттях, створено умови для навчання: встановлено столи, підключено Інтернет тощо. Також для осіб, які перебувають в укриттях, організовано надання медичних послуг у разі потреби. Вони забезпечуються харчуванням і необхідними медикаментами за рахунок гуманітарної допомоги і коштів Фонду допомоги КПІ (В.А.Кондратюк, Н.В.Семінська).

22. Всі гуртожитки забезпечено комунальними послугами, їхні мешканці забезпечені місцями безпечного перебування на час повітряних тривог. У студмістечку цілодобово працює аварійно-диспетчерська дільниця: будь-яка аварія чи пошкодження ліквідовуються в будь-який час доби. Відключення опалення розпочнеться з порожніх гуртожитків і завершиться гуртожитками сімейного типу, де живуть родини з дітьми (О.А.Іщенко).

23. На запит студентів опрацьовано процедуру дистанційного виселення з гуртожитків через ситуацію, яка склалася. Підготовлено відповідний алгоритм (Н.В.Семінська, О.А.Іщенко).

24. Триває акредитація освітніх програм, які були подано до НАЗЯВО і перебувають на різних етапах розгляду. Минулого тижня по 3-х PhD освітніх програмах було підписано не відкладену, а повну акредитацію терміном на 5 років (О.А.Жученко).

25. Студентам своєчасно нараховано і перераховано на картки соціальну і академічну стипендію за березень 2022 р. Крім того, заробітну плату нараховано і перераховано на картки працівникам університету (Л.Г.Субботіна).

26. Поновлено доступ до всіх рахунків профспілкового комітету КПІ. З 1-го березня до профкому надходять кошти від працівників, організацій з-за межам України. Ці кошти, кошти профкому будуть скеровано 15-тьом працівникам університету, які за даними профкому внаслідок бойових дій втратили житло. На поточному тижні планується поновлення роботи з електронними лікарняними листками (М.О.Безуглий).

Дата події