10 грудня 2021 року КПІ ім. Ігоря Сікорського відвідав нещодавно призначений Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі. Його супроводжували аташе з питань культури Посольства Японії в Україні Хаяші Айко та співробітник відділу культури та інформації посольства Кирило Ярошик.

З гостями зустрілися ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, проректор з міжнародних зв'язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, директорка Українсько-Японського центру (УЯЦ) Катерина Луговська. Саме в цьому Центрі і проходило спілкування. Мацуда Кунінорі ознайомився з його ресурсами і діяльністю, після чого відбулося обговорення нагальних питань співпраці КПІ ім. Ігоря Сікорського з Посольством Японії в Україні, японськими закладами вищої освіти, а також компаніями та підприємствами.

Під час дружньої та зацікавленої розмови учасники зустрічі торкнулися виконання спільних проєктів у минулому і подальших перспектив співпраці. Сергій Сидоренко окреслив основні напрями взаємної активності – це спільні заходи з культурної, наукової та інноваційної тематики, тренінги, міжуніверситетське співробітництво, реалізація спільних наукових і освітніх проєктів. Він, зокрема, висловив надію, що візит посла сприятиме тому, що близько 20 фірм і компаній Японії, які нині працюють в Україні, посилять взаємодію за інноваційним напрямом з Київською політехнікою, причому майданчиком для такої взаємодії має бути Українсько-Японський цeнтр.

Зі свого боку, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні продемонстрував чудову обізнаність в організації співпраці УЯЦ і КПІ з партнерами в Японії, в діяльності Інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine" і заявив, що його головним завданням в Україні стане сприяння розвитку економічних відносин Японії і України через науково-технічну та інноваційну співпрацю. Понад те, він визначив і п'ять найбільш перспективних для розвитку партнерських відносин напрямів. Це IT, космічна сфера, медицина і фармакологія, агропромисловий комплекс, а також дослідження та виробництво електромобілів, з огляду на те, що Україна є значним світовим видобувачем літію і розробником літієвих технологій, акумуляторних батарей для електрокарів. Отож Кунінорі Мацуда вважає цілком реальним залучити японських інвесторів до співробітництва з українською наукою та бізнесом. Він також пообіцяв підтримати розвиток співпраці КПІ з Бізнес-асоціацією Японії в Україні та з офісом JICA в Києві.

Окрім того, посол висловив готовність прочитати лекції студентам КПІ з історії міжнародних відносин, стародавнього Риму і Греції (зокрема, Пелопоннеські війни), які він вивчав як фахівець-дослідник.

Під час спілкування з представниками університетської преси посол Японії звернувся з таким меседжем до студентів і викладачів КПІ ім. Ігоря Сікорського: "КПІ – дуже відомий і сильний університет, зі стін якого вийшло дуже багато знаменитих вчених, винахідників і взагалі відомих людей. Я бажаю студентам і викладачам мати це на увазі і зробити все можливе, щоб студенти отримували якомога більше знань і виходили з його стін дуже сильними науковцями. Нині у світі пандемія, але я сподіваюся, що ситуація поліпшиться, і українські студенти зможуть потрапити до Японії, а японські студенти зможуть побувати в гостях у КПІ".

Дата події