У КПІ ім. Ігоря Сікорського 4 листопада укладено меморандум про співпрацю з Міжнародною громадською організацією "Рада з екологічної безпеки".

Документ було підписано  під час візиту до університету делегації представників керівних органів Ради, до складу якої входили її голова Сергій Орєхов, його перший заступник Валерій Цибух, секретар Ради Едуард Рябий, член її правління Михайло Корнієнко та інші.

Зустріч з партнерами розпочалася з екскурсії по університету, яку провів для них ректор КПІ академік НАН України Михайло Згуровський. Певним прологом цієї екскурсії став огляд кімнати в історичному корпусі №1, де працював перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, і покладання квітів до його барельєфу. І невипадково – Леонід Костянтинович був, і за рішенням Ради, назавжди залишився її Почесним  президентом. Гості також пройшли алеєю видатних інженерів і вчених, життя і діяльність яких були пов'язані з КПІ, ознайомилися з експозиціями Державного політехнічного музею КПІ та його відділу авіації та космонавтики імені Ігоря Сікорського. Таке попереднє знайомство стало преамбулою подальшої розмови, під час якої обговорювалися напрями та перспективи співпраці  між університетом і Радою з екологічної безпеки. Головними з них, звісно, були визначені сфери, що безпосередньо стосуються питань захисту довкілля і впровадження в життя відповідних проєктів і технологій.

"Підписання угоди з Радою екологічної безпеки для КПІ є важливою стратегічною справою. Ми хотіли б запропонувати свій внесок у діяльність у цьому напрямі науковими дослідженнями, інноваційними розробками та усіма напрацюваннями наших наукових шкіл, – сказав, відкриваючи засідання, Михайло Згуровський. – Підписання сьогоднішньої угоди ми пропонуємо  провести з, так би мовити, окремим крилом нашого середовища – інноваційним, яке представляє Інноваційна екосистема "Sikorsky Challenge Ukraine".

Для повнішого розкриття потенціалу КПІ в роботі з екологічної тематики та інформування про його можливості у справі реалізації новітніх інноваційних розробок ректор зробив для гостей докладну презентацію Всеукраїнської інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine", створеної на базі університету, розповів про її структуру, сфери активності та окремі проєкти. А керівниця цієї екосистеми Інна Малюкова поінформувала представників Ради екологічної безпеки про реальні перспективи подальшої співпраці й представила програму спільної роботи на 2022 рік. Серед передбачених заходів – проведення в лютому-березні наступного року локального конкурсу стартап-проєктів і науково-технічних розробок, а також панельної дискусії "Екологічна безпека Донецької та Луганської областей" у Краматорську,  проведення в травні-червні такого ж конкурсу, а також Форуму "Декарбонізація промисловості Карпат" в Івано-Франківську, спільна участь у підготовці та проведенні Фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2022" тощо. При цьому пропонується, щоб Рада взяла участь у формуванні експертної комісії, яка відбиратиме проєкти-фіналісти за напрямом "Зелена енергетика, екологія", та у формуванні Міжнародного журі, а також у Форумі "Sikorsky Challenge: екологічна безпека", що пройде в межах програми фестивалю, та залученні інвесторів, фондів і спонсорів.  Ну і, певна річ, в організації взаємодії між інвесторами, підприємствами, замовниками та командами-переможцями фестивалю.

Не можна не помітити, що особливий наголос у пропозиціях зроблено на роботі зі східними та західними регіонами нашої держави як такими, що мають значний, але ще не зовсім розкритий потенціал потужного економічного зростання через активізацію інноваційної діяльності і, водночас, – серйозні екологічні проблеми, які потребують негайного вирішення. На цих аспектах зосередив свою увагу і Сергій Орєхов. "Мені дуже подобається ваша позиція щодо потреби "витягнути з глибинки" професіоналів, розумних і талановитих людей, у тому числі й студентів, які могли б брати участь у таких проєктах, і допомогти їм впровадити в життя їхні ідеї, – наголосив він. – Тож ми готові підтримати цю програму і фінансово, і  ресурсно.  Люди є, є й підтримка на тих територіях, і гріх нею не скористатися".

Після перемовин меморандум підписали директор Інноваційного холдингу "Sikorsky Challenge" Олексій Струцинський та голова Ради з екологічної безпеки Сергій Орєхов. У документі визначено основні напрями співпраці, щодо яких дійшли згоди учасники обговорення, та її форми.

"Сьогодні величезне значення має об'єднання зусиль усіх, для кого небайдужим є розвиток нашої країни. У різних напрямках, – підбив підсумки зустрічі Валерій Цибух. – Дуже важливим є поєднання в конкретиці. І  меморандум, який сьогодні було підписано, дуже конкретно розставив пріоритети в нашій роботі й передбачив усі ті шляхи і кроки, які мають зробити і Холдинг "Sikorsky Challenge", і Рада з екологічної безпеки".

…Згідно зі ст. 50 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" екологічна безпека – це такий стан навколишнього природного середовища, при якому "забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров'я людей". При цьому, згідно з тим само законом, екологічна безпека "гарантується громадянам України здійсненням широкого комплексу взаємопов'язаних політичних, економічних, технічних, організаційних, державно-правових та інших заходів". Насправді ж, до виконання цієї норми поки що далеко. Тож об'єднання зусиль університету та Ради з екологічної безпеки – один із кроків задля її впровадження в життя.

Дата події