5 травня виповнилось 90 років одній з найвідоміших українських жінок-математиків, заслуженому професору НТУУ "КПІ", професору кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей д.ф.-м.н. Ніні Опанасівні Вірченко.

Ніна Опанасівна народилася 5 травня 1930 року у працелюбній, дружній, патріотичній українській родині. Батько, Опанас Іванович, був агрономом, мати – Олена Митрофанівна – фельдшером. У 1946 р., у віці 16 років, Ніна Вірченко закінчила із золотою медаллю Житомирську середню школу №36 і стала студенткою механіко-математичного факультету Київського державного університету ім. Т. Шевченка. Навчалась захлинаючись. "Із тих перших студентських літ, – згадувала вона, – найбільше пам'ятаю: радість невимовну, неймовірну насолоду від занять Математикою і нестерпне почуття голоду! Це ж був голодний в Україні 1947-й рік! На лекціях формули змішувалися перед очима зі шматочками хліба…"

Але не одна математика була пристрастю юної Ніни. Вона з дитинства мріяла про незалежну Україну, і в університеті говорила про це з найближчою подругою. А подруга донесла "куди слід"… За доносом, Ніну було заарештовано у 1948 р. Її звинуватили в політичній змові, заколоті, який таємно готувався.

Шість страшних років юна дівчина провела в тайшетських таборах (Іркутська область, Східний Сибір). Виснажлива робота в жорстоких умовах, лісоповал, каменярні, знущання наглядачів, голод, люті морози до 40 градусів... Але вона не зламалась. Там знайшла своїх посестер – дівчат із Західної України, теж засуджених "за націоналізм". Вони, хоча і коротко та крадькома, але і співали, і вишивали, і віршували... Поезія Тараса Шевченка, Івана Франка, повстанські пісні… А Ніна для товаришок проводила усні уроки математики. Бо папір і олівці були заборонені.

У 1954 р. Ніна Вірченко була звільнена, повернулася в Україну, але аж до 1990 року перебувала під наглядом КДБ. Реабілітована в 1991 р.

Два роки навчання в університеті їй не зараховують, на стаціонар не приймають. Вона вступає на заочне відділення КДУ, викладає математику в сільських школах Житомирської та Київської областей. Улітку 1958 р. дозволили перевестися на стаціонар механіко-математичного факультету КДУ, який вона закінчила з відзнакою в 1961 р. КДБ не дає дозволу на вступ до аспірантури, та українські вчені-патріоти професори Г.М.Положій, І.І. Ляшко, академік І.Т. Швець, доцент Н.О. Пахарєва беруть її "на поруки" під свою відповідальність, і Ніна Вірченко стає аспіранткою кафедри математичної фізики КДУ. Достроково закінчує аспірантуру, захищає в 1964 р. кандидатську дисертацію "Розв'язання деяких змішаних крайових задач в класі p-аналітичних функцій" (науковий керівник Н.О.Пахарєва), працює асистентом, старшим викладачем, доцентом.

У 1964 р. одружилася з Ростиславом Доценком, що відбув 10 років ув'язнення "за націоналізм", а нині відомий як автор численних перекладів українською англійських та американських авторів. Вони виховали двох чудових дочок – Олену та Марію.

Навесні 1973 р. Ніну Опанасівну звільнили з університету через неблагонадійність. Восени того ж року вона стає доцентом кафедри вищої математики КПІ, де й працює дотепер (з 1988 р. на посаді професора). Через ту саму неблагонадійність докторську дисертацію "Нові типи парних (потрійних) інтегральних рівнянь зі спеціальними функціями" Н.О. Вірченко захистила лише в 1988 р., у 1990 р. одержала звання професора.

За понад півстоліття плідної педагогічної діяльності в КПІ Н.О. Вірченко розробила й викладає чимало різних математичних курсів: вища математика для інженерів, математичний аналіз, спецкурси, методика викладання математики та методи наукових досліджень для студентів фізико-математичного факультету. Тисячі студентів, яким Ніна Опанасівна дала путівку в життя, озброївши знаннями, чітким математичним мисленням, любов'ю до свого предмету та оптимістичним патріотичним ставленням до рідної України, завдячують їй своїм професіоналізмом, наснагою до творчості та наукової діяльності.

Коло наукових інтересів Н.О. Вірченко – теорія узагальнених аналітичних функцій, теорія змішаних крайових задач, сингулярні диференціальні рівняння із частинними похідними, інтегральні рівняння, спеціальні функції, інтегральні перетворення, історія та методика математики. У її творчому доробку понад 500 наукових, науково-методичних та науково-популярних праць, поміж них понад два десятки книг, виданих українською, російською, англійською та японською мовами. Серед них "Graphs of elementary and special functions" (2001), "Generalized associated Legendre functions and their applications" (2001), "Нариси з методики викладання вищої математики" (2006), "Основні методи розв'язання задач математичної фізики" (2006), "Парні (N-арні) інтегральні рівняння" (2009), "Узагальнені інтегральні перетворення" (2013), "Математичні усмішки" (2014), "Узагальнені гіпергеометричні функції" (2016).

Вона активний учасник міжнародних математичних конференцій, з'їздів, конгресів, член багатьох математичних товариств. З 1998 р. – академік АН Вищої школи України (у 1998–2014 рр. академік-секретар відділення математики).

Але Ніна Опанасівна не лише видатний математик і викладач.

У вступному слові до своєї книги "Зернини з доріг життя мого…" вона написала: "Я україночкою народилася, духом батьківським вирощена та загартована, материнською ласкою випещена, рідною природою виплекана! Мужність, вірність, готовність за волю Вітчизни життя віддати, невідступність, працьовитість, прагнення до світла, шукати й бачити добро в кожній людині, неперервно збагачуватись і духовно, і фізично, і т. п. – усе це в мені плекалося й закріплювалось із раннього дитинства.

Можливо, і це все сприяло зародженню в мені з раннього дитинства думки-мрії: стати чи революціонеркою, чи розвідницею, чи отаманом (смішно!), командиром. І я все намагалась розвинути в собі хист організатора й агітатора, людини, яка здатна повести маси у бій, коли буде потреба, за Батьківщину, за Україну!..

А далі – у юнацькі, зрілі та пізніші роки – жила й живу за духовним гаслом: "Україна – понад усе!" Щодня в будь-яких умовах щось (максимально можливе) робити для України, для свого народу!"

Усі, хто знає Ніну Вірченко, може підтвердити, що всі риси, які вона виховувала у себе з дитинства, у неї є, і що кожний день свого життя вона робить все максимально можливе для України.

Один з великих результатів її подвижницької діяльності – повернення із забуття й увічнення пам'яті великого українського математика Михайла Кравчука – академіка Всеукраїнської академії наук, завідувача кафедри математики КПІ й низки київських інститутів, який загинув на Колимі в 1942 р. Завдяки ініціативі і організаторським здібностям Ніни Вірченко у КПІ починаючи з 1992 року пройшло 18 Міжнародних наукових конференцій ім. академіка М. Кравчука, учасниками стали тисячі науковців з десятків країн. Вона видала книгу про М. Кравчука "Велет української математики" (2007 і 2014 рр.), стала упорядником збірників його науково-популярних статей (2000) і вибраних математичних праць (2002), книги "Розвиток математичних ідей Михайла Кравчука" (2004). З ініціативи Ніни Вірченко на фізико-математичному факультеті відкрито аудиторію імені М. Кравчука (2002), в нашому університеті встановлено йому пам'ятник (2003), у Києві з'явилась вулиця М. Кравчука (2009), знято документальний телефільм "Голгофа академіка Кравчука" (2004, автор сценарію М.Сорока, режисер О.Рябокрис), на батьківщині великого математика встановлено пам'ятну стелу, засновано музей М. Кравчука. А ще були численні статті Ніни Опанасівни в різних газетах і часописах, радіо- і телепередачі. І сьогодні ім'я Михайла Кравчука асоціюється і в Україні, і за кордоном зі світовою славою української науки.

Н.О. Вірченко – активний діяч Всеукраїнського товариства в'язнів і репресованих, з 1999 р. очолює Науково-методичну раду товариства, яка проводить дослідницьку роботу. Вона багато років підтримує ніжну дружбу зі своїми посестрами із сибірських таборів, написала про них багато теплих сторінок.

Колектив кафедри математичного аналізу та теорії ймовірностей щиро вітає із ювілеєм професора Ніну Опанасівну Вірченко! Дорога Ніно Опанасівно, ми вдячні долі, що маємо щастя працювати і спілкуватись з Вами. Бажаємо міцного здоров'я, творчої наснаги й усіляких гараздів!

Дата події