Незвично тихо і порожньо стало в студмістечку. Із 12 тисяч його мешканців  на першу декаду квітня залишилося 2373 студенти (разом з мешканцями сімейного гуртожитку – 3021). Попри вимушені обмеження, адміністрація студмістечка адекватно реагує на зовнішні виклики й ефективно забезпечує життєдіяльність гуртожитків – їх утримання, обслуговування та експлуатацію на належному рівні, а також комфорт і безпеку мешканців.

Як розповів директор студмістечка О.А.Іщенко, із введенням транспортних обмежень стало непросто організовувати роботу чергових на вході до гуртожитків та ремонтно-обслуговуючого персоналу, оскільки  60% співробітників проживають за містом. Ці люди змушені були піти у відпустки чи оформити простій. Проблема відсутності вахтерів частково вирішується за допомогою співробітників департаменту безпеки університету, а також завдяки студентам і працівникам гуртожитків, які погодилися чергувати на вахті. Вологе прибирання і обробка дезінфікуючими засобами виконуються силами адміністрації гуртожитків. Засоби для дезінфекції закупили самі, засоби індивідуального захисту отримали від адміністрації університету. Служба експлуатації гуртожитків проводить невідкладні ремонтні роботи.

Після запровадження обмежень на пересування київським громадським транспортом виникли проблеми з виходом на роботу і місцевих працівників: представників адміністрації гуртожитків та обслуговуючого персоналу – прибиральниць, двірників, вахтерів, а також технічного персоналу – сантехніків, електриків, столярів. Кількість отриманих від КМДА перепусток для проїзду в міському транспорті для таких співробітників є недостатньою.

Фахівці із соціально-виховної роботи постійно проводять заходи для профілактики захворювання на коронавірус та контролю стану  здоров'я студентів, які на час карантину залишилися в своїх кімнатах.  Фахівці з виховної роботи щоденно спілкуються зі студентами та завідувачами  гуртожитків щодо виявлення мешканців з ознаками захворювання. Такі студенти в обов'язковому порядку звертаються до поліклінічного відділення та отримують рекомендації. Лікарі також повідомляють у студмістечко про випадки захворювання студентів. Роботу штатного психолога студмістечка переведено в онлайн-режим за допомогою програми Skype.

Задля унеможливлення поширення коронавірусної інфекції серед мешканців гуртожитків заблоковано перепустки тих студентів, які тимчасово виїхали в інші населені пункти. Після  повернення вони 14 діб перебуватимуть в ізоляторі. У більшості гуртожитків є таке відокремлене житло з побутовими зручностями й плитою та окремим виходом.

Із 1 квітня студентам, які тимчасово мешкають удома і не користуються комунальними послугами гуртожитків, але за якими зберігається там місце, надано послугу дистанційного виселення з гуртожитків на час карантину (з наступним відправленням заяви Укрпоштою). За першу декаду квітня на електронну пошту студмістечка вже надійшло близько тисячі таких заяв про призупинення оплати.

Адміністрація університету також пішла назустріч студентам, які нині мешкають у гуртожитках, і дозволила на період карантину оплату за проживання вносити не щомісяця наперед, як зазвичай, а після завершення карантину (проте не пізніше десяти днів після його закінчення).

Тож спільними зусиллями адміністрації університету, дирекції і співробітників студмістечка та при дотриманні мешканцями гуртожитків усіх карантинних вимог ми з найменшими втратами переживемо "короновану" весну 2020-го.

Надія Ліберт