Середовище Sikorsky Challenge щороку розширюється не лише в національному, а й у світовому вимірі. Сьогодні конкурс підтримують уже 28 постійних інвесторів і спонсорів із шести країн, серед яких США, Китай, Ізраїль, Польща, Азербайджан. Із Sikorsky challenge працюють 10 венчурних фондів, 5 комерційних банків і 7 індустріальних підприємств, які зацікавлені у створенні прототипів стартапів і нових серій. Під час чергової дискусійної панелі ІХ Фестивалю інноваційних проєктів учасники з країн-партнерів і представники міжнародного журі говорили про розвиток інноватики у час неминучих глобальних змін.

Ігор Пеєр – співзасновник інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge (Ізраїль) – зазначив, що саме нові технології стануть порятунком у цей складний період:

«Проблеми, які постали перед людством сьогодні і які ще доведеться зазнати, матимуть вирішення лише через інновації. Інновації є значущою основою не тільки нашого виживання сьогодні, а й настання успішного завтра. Адже після кожної кризи обов’язково має бути підйом, і для того, щоб цей підйом відбувся, необхідно створити для нього стійке інноваційне підґрунтя. Ми разом із Sikorsky Challenge досить тісно й продуктивно працюємо та окреслили свою методологію навчання створення стартапів і навчання інноваційного розвитку».

Глобальні пандемії вносять корективи й у пріоритетні напрями інвестування. Дедалі більший попит мають віртуальні майданчики, тому саме ІТ-стартапи є найвигіднішими капіталовкладеннями, переконаний представник китайської компанії Golden Egg Technology Co., Ltd Чан Ши Чао:

«Сьогодні економіка світу докорінно змінюється, а отже, змінюються й вимоги інвесторів, способи інвестування та критерії вибору проєктів. Цього року людство постало перед викликом COVID-19, з огляду на який можна сказати, що світова економіка розвиватиметься за іншими напрямами. Відповідно – інвестори оцінюватимуть стартапи за іншими критеріями. На мою думку, більше уваги привертатимуть ті проєкти, що потребуватимуть меншого капіталовкладення, й ті, що не прив’язані до офісу, а мають достатню мобільність. І надалі актуальними будуть проєкти, пов’язані з інтернет-комерцією, до прикладу онлайнові магазини та послуги, й узагалі все, що може працювати у віртуальному просторі. Саме в цьому ІТ-напрямі Україна має великі переваги, адже багата на талановиту молодь, якій не бракує ні знань, ні фантазії».

У онлайн-зустрічі брав участь і ректор Азербайджанського державного університету нафти і промисловості – Мустафа Бабанли. З огляду на останні події у своїй країні, пан Мустафа звернув особливу увагу на важливість застосування сучасних технологій в оборонній промисловості. Адже лише сучасна армія здатна захистити державні кордони:

«Я є випускником КПІ й дуже цим пишаюся. Хочу подякувати українському народові за підтримку. І хочу наголосити, що цю війну ми виграли завдяки інноваційним технологіям. Ми провадили війну 21 століття, використовуючи нові потужні технології та нові підходи. І це ще раз доводить, наскільки важливо в наш час навчати молоде покоління інноваційним технологіям. Ми з 2015 року співпрацюємо з КПІ та беремо участь у Sikorsky Challenge, і я мав нагоду особисто подякувати Михайлові Згуровському – ректору КПІ ім. Ігоря Сікорського за допомогу й знання, які нам надає університет»

На завершення ректор КПІ Михайло Згуровський підсумував головні аспекти зустрічі:

«Наші партнери із США, Австралії, Китаю, Азербайджану, Польщі обмінялися досвідом розвитку інноваційного підприємництва у своїх країнах, шляхами просування стартапів на ринки. Цей досвід є для нас надзвичайно важливим. Ми впроваджуємо окремі розробки й методології, які нам пропонує міжнародна громадськість, а це вже досвідчені, визнані інноватори й у своїх країнах, і загалом у світі. Ми сподіваємося, що наша інноваційна екосистема і наша інноваційна економіка набуватиме досить швидкого розвитку».

Дата події