Магістрантка ТЕФ Юлія Мамчич, яка цього року удостоєна стипендії ім. І. Курчатова, виросла в родині енергетиків і з "мирним атомом" знайома з дитинства: "Я не з чуток знаю про роботу атомних електростанцій, адже родом з містечка Вараш (Кузнецовськ) – це місто-супутник Рівненської АЕС. Уся моя родина працює/працювала на РАЕС, дідусь є ліквідатором наслідків аварії на Чорнобильській АЕС".

Почалося зі школи

У школі дівчина захоплювалася хімією, брала участь у "Малих Курчатовських читаннях". Вступати вирішила на хіміко-технологічний факультет КПІ ім. Ігоря Сікорського (зі слів дівчини, заяву подавала тільки в цей виш – найкращий технічний ЗВО України). Успішно навчалася на кафедрі технології неорганічних речовин, водоочищення та загальної хімічної технології, але продовжувала цікавитися атомною енергетикою. І врешті зрозуміла, що хоче пов'язати своє життя з енергетичною галуззю, тому після закінчення бакалаврату вирішила навчатись за спеціальністю "Атомна енергетика" на кафедрі атомних електростанцій та інженерної теплофізики.

Можливості для навчання

Як зазначає студентка, задля розвитку своїх компетенцій у даній сфері вона із задоволенням бере участь в енергетичних проєктах, конференціях, молодіжних конкурсах. Зокрема, останні п'ять років є призером Всеукраїнського конкурсу "Молодь енергетиці України: відкритий конкурс молодих вчених та енергетиків". Також є призером  Ukrenergo Laboratories від НЕК "Укренерго" з розробки інноваційних проєктів для впровадження в електроенергетичній галузі України. "Після участі в проєкті з'явилися нові ідеї, думки і впевненість стосовно мого подальшого розвитку і становлення як фахівця в енергетичній галузі. Новий формат дискусії бізнесу і випускників вишів відкриває можливості не тільки для працевлаштування, але й для розвитку власних проєктів, наукових ідей", – ділиться Юлія.

Допитливість молодої дослідниці та жага нових знань привели її у 2015-2019 рр. до Весняної школи НАЕК "Енергоатом". Вона успішно завершила навчання, відвідала всі діючі АЕС України (після екскурсій остаточно вирішила вступати на магістратуру "Атомна енергетика") та стала  призером конкурсу кейсів "Стратегія розвитку атомно-промислового комплексу України до 2030 року", запропонувавши власний проєкт з розвитку атомної галузі.

Громадські ініціативи

На сьогодні Ю.Мамчич є менеджеркою проєкту "FemEnergy" ГО "Молодіжна енергетична спільнота". Ця організація гуртує та підтримує молодь, яка прагне розвивати енергетичну галузь України, формує резерв з молодих фахівців-енергетиків для забезпечення сталого розвитку електроенергетики України. "У своїй роботі заохочую жінок до здобуття вищої технічної освіти, а саме енергетичного спрямування, – говорить студентка. – Проводимо лекції-семінари для школярів з різних міст України, реалізували кілька проєктів, спрямованих на популяризацію технічних STEM-спеціальностей, тощо. Вважаю, ми вже маємо певний результат, адже щороку кількість жінок, які вступають до ЗВО, збільшується, багато з них після отримання диплома продовжують свій професійний шлях за фахом".

Юлія також входить до "Жіночого енергетичного клубу" України – незалежної професійної асоціації, члени якої прагнуть збільшити відсоток жінок, зайнятих в енергетиці, та зменшити гендерний розрив у енергетичному секторі країни. Серед її колег – експертки з енергетики, представниці українських і міжнародних організацій в Україні, які працюють у галузі реформування вітчизняного енергетичного сектору, народні депутатки України та жінки, зацікавлені у справедливому сталому розвитку української енергетики.

За підсумками цьогорічного конкурсу з визнання внеску жінок у розвиток енергетичної сфери України та їх підтримки й мотивації для подальших досягнень, що його провів "Жіночий енергетичний клуб", Юлія стала однією з 8 переможниць серед 146 претенденток. Її обрали в номінації "Волонтерка". Як зазначили під час нагородження, Юлія Мамчич – менеджерка з питань гендерної політики і рівності, менеджерка проєкту "FemEnergy", інтерн у Службі аналізу безпеки (САБ) ВП "Рівненська АЕС" – заохочує жінок до здобуття вищої освіти за технічними спеціальностями та орієнтує молодь навчатися й розвиватися в STEM-дисциплінах: проводить лекції-семінари для школярів різних міст України, реалізовує проєкти від розробки концепцій до впровадження в життя, що нерідко передбачає кураторство з різних напрямів, постійно підвищує свою кваліфікацію й удосконалює компетенції в питаннях забезпечення гендерної рівності. Серед нагороджених – вона єдина студентка поряд з представниками топ-менеджменту відомих компаній та навіть в.о. міністра.

Дозвілля

Щоразу, готуючи матеріали до газети про кращих студентів чи молодих науковців, переконуюся, що особистості, здібні в чомусь одному, досягають успіхів у різних сферах. А працьовитості та наполегливості Ю.Мамчич не позичати. Відвідувачі виставок-конкурсів "Таланти КПІ" запам'ятали її ніжні та абсолютно досконалі композиції в техніці квілінгу (мистецтво виготовлення вишуканих, майже мереживних виробів методом скручування у спіралі довгих вузьких смужок паперу. – Авт.). Ось уже чотири роки майстриня є призером у номінації "Декоративно-прикладне мистецтво". Цьогорічну виставку, яка проходить онлайн, також прикрашають її паперові фантазії.

А ще вона серйозно займається плаванням. Брала участь у студентських змаганнях та всеукраїнських з міжнародною участю. "Плавання – це найбільш масовий і популярний вид спорту у світі, універсальний спосіб зберегти здоров'я і завжди бути в гарній формі. Вода позитивно впливає на зовнішній вигляд, заспокоює нервову систему, концентрує увагу, зміцнює серце та легені", – впевнена дівчина.

Важливий етап

Нещодавно завершилася переддипломна практика, яку студентка проходила на "своїй" Рівненській АЕС, тепер – написання магістерської роботи. Юлія розповідає: "Тема моєї магістерської дисертації стосується консервативного розподілу ізотопного складу в ТВЗ ВВЕР-440 для аналізу ядерної безпеки систем зберігання палива. Основна науково-технічна ідея роботи полягає в розробці підходу до визначення консервативного розподілу ізотопного складу в ТВЗ ВВЕР-440 для аналізу ядерної безпеки систем зберігання та поводження з паливом з використанням принципу "burnup-credit". Розроблені підходи призначені для використання при обґрунтуванні безпеки в частині аналізу критичності систем, в яких необхідно використовувати глибину вигоряння як параметр ядерної безпеки. Користувачами результатів можуть бути АЕС з реакторами типу ВВЕР, наукові та проєктно-конструкторські організації, задіяні в роботах з аналізу безпеки систем зберігання відпрацьованого палива".

Про свою підопічну із задоволенням говорить її науковий керівник к.т.н., асистент кафедри атомних електростанцій та інженерної теплофізики Ю.М.Овдієнко: "У своїй роботі Юлія охопила широкий спектр завдань – від створення розрахункових моделей та аналізу розмножуючих властивостей до розробки методичного підходу, що дозволить системно застосовувати принцип "burnup-credit". Розроблений підхід та рекомендації можуть бути прийнятними для різних типів палива, що дозволить застосувати результати роботи на всіх системах поводження з відпрацьованим ядерним паливом України.

Очевидно, що Юлія дуже добре орієнтується у визначеній в рамках роботи проблемі, ретельно дослідила та оволоділа основними методами досліджень. Активна науково-технічна діяльність Юлії над магістерською дисертацією свідчить про багатообіцяючі перспективи реалізації як результатів роботи, так і набутих особистих професійних навичок в атомній галузі".

У майбутньому

"У подальшому хочу працювати в паливно-енергетичному комплексі, прагну розвивати енергетичну галузь України та формувати молодий резерв з фахівців-енергетиків для забезпечення сталого розвитку електроенергетики України. Хочу доводити на власному прикладі: якщо людина працює на результат, має мету, якщо її цінності збігаються з цінностями колективу, стать людини не є значущою, тобто права на роботу в чоловіків і жінок в енергетичній галузі повинні бути рівними", – емоційно завершує магістрантка свою розповідь.