Студент РТФ Іван Загорулько створив гаджет для побутових потреб, який контролює раціональне водовикористання, моніторить температуру й рівень води, допомагає в купанні дитини тощо, й представив його на конкурсі The 7th International Young Inventors Awards 2020, що проходив в Індонезії. Проєкт Івана «Екологічно чистий багатофункціональний пристрій для ванної кімнати» виборов одразу дві нагороди: золоту медаль і приз за найкращу екологічну інновацію.

У конкурсі свої розробки представляли 15 країн світу. Змагання проходило у декілька етапів: подання тез проєкту, повна дослідницька робота й онлайн-захист англійською мовою перед міжнародним журі.

Ідея проєкту з’явилася у розробника ще під час навчання в Малій академії наук. Тоді хлопець звернув увагу, що серед технологій для розумного будинку бракує пристроїв для ванної кімнати, особливо – багатофункціональних. Уже після створення прототипу стало зрозуміло, що пристрій допомагає розв’язати набагато більше проблем, ніж очікувалося.

«Сьогодні я надаю більше уваги комерціалізації проєкту, почав співпрацю з бізнес-інкубатором для розвитку стартапів UF Incubator від МАНУ під егідою ЮНЕСКО. Опрацьовую бізнес-модель, маркетингову й фінансову частину, раджуся з менторами інкубатора та вдосконалюю винахід», – ділиться Іван.

Раніше КПІшник зі своїм пристроєм отримував нагороди у Польщі та Канаді, здобув золото на The International Invention, Innovation & Technology Exhibition у Малайзії та був запрошений на нью-йоркський конкурс Genius Olympiad 2020, який, однак, перенесли через пандемію.

«Для мене особисто це важливі конкурси, бо, по-перше, це захист перед міжнародним журі, по-друге, можливість показати свою розробку всьому світові й потенційним інвесторам і, по-третє, представлення України як інтелектуальної країни», – зазначає винахідник.

Дата події