Про нову зелену економіку та участь у ній фахівців з КПІ ім. Ігоря Сікорського говорили на зустрічі з представниками промисловості.

У масштабній, так званій зеленій угоді, яку презентували цього літа у Брюсселі, Україна постала як пріоритетний партнер ЄС. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав цю ініціативу історичною подією:

«Європейська воднева стратегія започатковує нову технологічну революцію в Європі. Європейський Союз покладає сподівання на Україну як одного з пріоритетних партнерів у постачанні водню до Європи. Ми працювали саме на цей результат, адже він відповідає потенціалу та європейським амбіціям України».

Європейська воднева стратегія у рамках проєкту Green Deal покликана до 2050 року перетворити Європу на перший кліматично нейтральний континент. Для цього ЄС планує щороку скорочувати кількість вуглецевих викидів і, зрештою, відмовитись від викопних джерел енергії.

Для ефективної співпраці з міжнародними партнерами в Україні почали створювати консорціуми за участю бізнесу, влади, представників науки та освіти. Згідно зі стратегією в Україні планують побудувати щонайменше три десятки нових заводів з виробництва водню. Тому стратегічним завданням профільних університетів є підготовка спеціалістів – переконаний один з ініціаторів створення консорціуму, генеральний директор «Т.М.М.» Микола Толмачов:

«Для Київської політехніки – це великий сектор: підготовка кадрів, участь у програмах, наукове співробітництво. Створення нової галузі відбувається протягом десяти років, і питання підготовки кадрів є актуальним вже сьогодні. До 2030 року в Україні планують побудувати 35 нових заводів. Для роботи одного необхідно якнайменше пів сотні спеціалістів різного профілю».

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський зазначив, що більшість факультетів та кафедр університету ментально ще живуть в індустріальному суспільстві й готують спеціалістів для великих підприємств, які не зважають на забруднення довкілля. І саме нині час змінювати ключові цінності:

«Наша розмова відбувається саме тоді, коли КПІ перебуває у стані переорієнтації з ідеології індустріального суспільства на нове, так зване зелене суспільство. Тому ми вважаємо, що сьогоднішня зустріч є своєрідним запрошенням нашого університету в консорціум – і ми радо приймаємо його. Адже робота за таким стратегічним напрямом, як виробництво водню, є для нас дуже важливою».

У результаті зустрічі сторони домовились підготувати необхідні правові документи для підписання генеральної угоди про співпрацю. Крім того, профільні відомства університету розпочинають роботу над новою освітньою програмою, спрямованою на вивчення особливостей виробництва водню та зеленої економіки загалом. До того ж запланували виділити тематику водню в окремий конкурс Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge та провести його уже в січні наступного року.

Дата події