Вчені Світового центру даних «Геоінформатика і сталий розвиток» оприлюднили результати наступного прогнозу поширення пандемії COVID-19 в Україні на початку нового навчального року. За їх даними ситуація продовжує погіршуватися. У більшості країн Європи зберігається тенденція до зростання нових випадків захворювання коронавірусом. Україна швидкими темпами наближається до числа країн Європи з найбільшими щоденними показниками захворюваності. Разом з Німеччиною, Великобританією, Італією та Румунією вона потрапляє до групи з високими показниками нових щоденних випадків: 1000 - 2500 тисяч на добу. Кількість регіонів, що не відповідають карантинним нормам в Україні досягло 16 і продовжує зростати. За показником завантаженості ліжок в лікарнях кількість регіонів, які останнім часом не відповідають критерію «50%» збільшилась до 10, що змушує МОЗ розгортати додаткові місця у лікарнях другої хвилі.

Новий виклик Україні несе початок навчального року. Очікується 2-3 кратне зростання комунікацій і мобільності (ймовірно без строгого дотримання проти епідеміологічних заходів) в середовищі освітян і їх родин (усього 12-15 млн людей). Міністерство охорони здоров’я України представило список протиепідемічних заходів у закладах освіти, а щоденний контроль за їх виконанням поклала на керівників закладів. Рішення, які приймаються закладами освіти різних рівнів мають суттєві відмінності і погано скоординовані.

Не дивлячись на запропоновані заходи, нові обставини можуть призвести до подальших сплесків хвороби в осінньо-зимовий період, які будуть підсилюватися сезонним грипом і респіраторними захворюваннями. У такій ситуації перед особливим викликом постає система охорони здоров’я України, яка вже зараз досягла своїх граничних можливостей в ряді регіонів України.

Використовуючи метод подібності в математичному моделюванні, рекурентну нейронну мережу із довгою короткостроковою пам’яттю типу LSTM і багатошарову нейронну мережу Back Propagation на основі механізму «ковзного вікна» вчені прогнозують, що станом на першу половину вересня 2020 року відбудеться зростання кількості нових виявлених хворих людей в Україні приблизно до рівня 150 тисяч, а до кінця вересня – до 190-200 тисяч, щоденне зростання нових інфікованих людей може коливатися в діапазоні 1500-2600 осіб, щоденна кількість одужалих людей буде складати 40%-60% від кількості інфікованих. Коефіцієнт вразливості України (смертність) на цьому відрізку часу коливатиметься в діапазоні 2.2% – 2.38%.

Подальше поширення COVID-19 буде залежати як від системних, ефективних дій влади, так і від соціальної дисципліни населення, що набуває особливої ваги, зокрема з огляду на початок навчального року і осінньо-зимового періоду, з його ризиками нових сплесків хвороби на фоні сезонного грипу і респіраторних захворювань.

Дата події