Стан і перспективи розвитку співпраці між КПІ ім. Ігоря Сікорського та університетами Франції обговорили учасники зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Французької Республіки в Україні Етьєном де Понсеном під час його візиту до університету 15 листопада.

Це перший візит Етьєна де Понсена до КПІ ім. Ігоря Сікорського, адже він прибув до нашої країни лише в серпні цього року. Тож ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський ознайомив високого гостя з історичною частиною кампусу та експозиціями Державного політехнічного музею й розповів йому та співробітницям Посольства Франції в Україні, які його супроводжували, про історію, сьогодення та перспективи розвитку КПІ.

Після короткої екскурсії університетом гості зустрілися з представниками його адміністрації. Окрім ректора, з української сторони участь у зустрічі взяли перший проректор університету академік НАН України Юрій Якименко, проректор університету з міжнародного співробітництва член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко та інші. З французької сторони – радниця з питань культури та співробітництва, директорка Французького інституту в Україні, керівниця відділу культури та співробітництва Наталi Берас та аташе з університетського та наукового співробітництва Алікс де Гассар.

Співробітництво між КПІ та французькими освітніми та науковими установами має доволі давню історію. Скажімо, ще в 2006 році ректор Михайло Згуровський та тодішній посол Франції в Україні Жан-Поль Клод Везіан підписали угоду про створення при КПІ Французького інформаційного центру. В 2008 році університет приєднався до Асоціації Франкофонії і постійно бере участь в її заходах. У 2010 році в КПІ створено ще й Українсько-Французький центр. Понад те, нині Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» має 13 університетів-партнерів, причому з двома з них – Університетом Ле Ман (Universite de le' Mans) та з всесвітньо відомою Політехнічною школою Еколь Політекнік (École Polytechnique) – працює за програмами подвійного диплома. КПІ також співпрацював і успішно співпрацює нині з французькими університетами в окремих проєктах. Таким чином ґрунт для поглиблення партнерства за різними напрямами створено дуже гарний.

Насамкінець, посол Франції поздоровив першого проректора Юрія Якименка з недавнім нагородженням його орденом Академічних Пальм і присвоєння титулу офіцера цього ордена, який надається членам викладацької та наукової спільноти, що активно сприяють зміцненню культурних зв'язків між Францією та їх рідними країнами. Він також відзначив, що КПІ є лідером у сфері співпраці українських університетів з французькими (зауваживши при цьому, що партнери з Франції оцінюють її дуже високо), і наголосив, що посольство зацікавлено в подальшому розширенні цієї практики.

Дата події