23 квітня 2019 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбулися щорічні загальні збори Асоціації користувачів Української науково-освітньої телекомунікаційної мережі УРАН (URAN – Ukrainian Research and Academic Network).

Головував на зборах голова ради Асоціації, перший проректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Юрій Якименко. Учасники заслухали доповіді про діяльність Асоціації, обговорили результати роботи та намітили плани на найближче майбутнє і перспективу. Як завжди, особливу увагу приділили інтеграції до Європейського інформаційного простору у співпраці з мережею GEANT, оскільки саме цей напрям роботи є дуже важливим для країни.

Мережа УРАН об'єднує найбільші заклади вищої освіти України, в яких навчається понад мільйон студентів, та є єдиним представником України у пан'європейській Асоціації науково-освітніх мереж GEANT. Завдяки співпраці з GEANT, УРАН надає своїм користувачам унікальні сервіси, розроблені спеціально для потреб науково-освітнього співтовариства, які не може запропонувати жодна інша телекомунікаційна мережа. Це надзвичайно цінують користувачі мережі УРАН, адже для сучасної науки вже не достатньо лише "звичайного" доступу до Інтернету – нинішні науковці та освітяни мають потребу в надійних інструментах для впровадження спільних міжнародних проектів та досліджень.

Одним з найпоширеніших з них є eduroam – безпечний доступ до Wi-Fi мережі, розроблений для міжнародного наукового і освітнього співтовариства. Безкоштовний для користувачів і доступний по всьому світу: понад 80 регіонів, більш ніж 10 000 точок доступу. Послуга eduroam стрімко розвивається, точки доступу є вже не тільки в університетах і наукових центрах, а й у багатьох бібліотеках, музеях, аеропортах, вокзалах і навіть у кафе. Захищене підключення відбувається автоматично, логін і пароль надаються "домашнім" закладом, у якому навчається або працює користувач. Просто відкривайте ноутбук, вмикайте телефон/планшет – і користуйтеся Інтернетом.

Серед інших сервісів УРАН – технологія понадбезпечного доступу в Інтернет eduVPN, незамінна для захищеної передачі даних при використанні безкоштовного Wi-Fi у громадських місцях (кафе, торговельних центрах, аеропортах, вокзалах, готелях тощо). Зазвичай таке з'єднання дуже вразливе: відправлені через нього повідомлення, мейли, платіжні дані, логіни стають відкритою книгою для допитливих очей різного роду зловмисників. За допомогою eduVPN створюється тунель, який захищає потік даних. Студенти та співробітники можуть користуватися всіма ресурсами свого "домашнього" закладу – і не турбуватися про безпеку.

Система видачі та використання електронних посвідчень eduGAIN надає доступ до різноманітного науково-освітнього контенту. Асоціація УРАН є координатором Федерації посвідчення електронних акаунтів для науки та освіти "ПЕАНО", яка спрощує доступ до контенту, сервісів та ресурсів для міжнародного наукового і освітнього співтовариства. Якщо установа, де ви навчаєтесь або працюєте, входить до федерації "ПЕАНО", вам не потрібно створювати окремий акаунт для доступу до кожного онлайн сервісу. Один раз за сесію введіть логін та пароль, видані вашим "домашнім" закладом, – і отримайте доступ до унікальної інформації з спрощеною процедурою, не виходячи з власного дому чи офісу.

Популярністю користується система проведення та організації відеоконференцій WebClass, оновлення якої було анонсовано на загальних зборах. Сервіс має два режими: онлайн – для проведення інтерактивних відеоконференцій (як відкритих, так і закритих) та офлайн – для перегляду записів з архіву проведених заходів.

Серед інших популярних сервісів УРАН, список яких поступово поповнюється, – сервіс перевірки кібербезпеки локальної мережі Penetration test, сервіс пересилання великих обсягів даних FileSender, iнфраструктурний хмарний сервіс і хмарне сховище Clouding (OpenStack), хостінг, віддалена підтримка Інтернет-сервера абонента тощо.

Мережа УРАН також забезпечує участь України в дослідженнях на Великому адронному колайдері у ЦЕРН, має новий потужний дата-центр та бере активну участь у проекті ЄС EaPConnect разом з Асоціацією GЕANT та науково-освітніми мережами країн Східного партнерства. Загальні збори підтвердили попередню домовленість з НАН України про залучення до проекту Академічної мережі обміну даних (АМОД, оператор – ДП НТЦ "УАРНет").

Зборами також призначений новий виконавчий директор Асоціації УРАН. Ним став Є.В. Преображенський, досвідчений фахівець, який більше 10 років працював в УРАН головним системним адміністратором та керівником технічного відділу.

Вичерпну інформацію про Асоціацію УРАН та її сервіси можна отримати на сайті www.uran.ua, на сторінці у Фейсбук та від працівників Асоціації за телефонами, що є на сайті.

Тетяна Преображенська

Дата події