17 квітня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відкрито Центр Індустрії 4.0. Після урочистостей відбулася конференція та низка публічних дискусій про стан і розвиток Індустрії 4.0 в Україні.

Концепцію Центрів 4.0 в 2018 році ініційовано Асоціацією підприємств промислової автоматизації України (АППАУ). Її підтримало Міністерство освіти і науки України. Кожен Центр має 4 головні напрями діяльності: нетворкинг, створення нових навчальних курсів, просвіта ринку та розвиток R&D.

Розвиток мережі Центрів 4.0 є частиною портфелю проектів національної стратегії Індустрії 4.0. Такі Центри розглядаються як головний інструмент у розвитку інноваційної екосистеми промислових хайтек. У 2018 році в Україні відкрились 2 регіональні Центри 4.0 – в Харкові та Одесі. Центр 4.0 в КПІ ім. Ігоря Сікорського позиціонується як Національний, який забезпечує покриття широкого спектру технологій 4.0.

На відкритті зі вступним словом та привітанням його учасників виступив проректор академік НАН України Михайло Ільченко. З вітанням виступили також представники «High-Tech Office Ukraine» і МОН.

Центр 4.0 має власні напрями діяльності, але він може інтегруватися в Інноваційну екосистему Sikorsky Challenge, створену в Науковому парку «Київська політехніка». Тож під час відкриття Центру Індустрії 4.0 було підписано Меморандум про співпрацю Асоціації підприємств промислової автоматизації України та Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Від імені КПІ ім. Ігоря Сікорського його підписав Михайло Ільченко, від імені Асоціації підприємств промислової автоматизації України – її генеральний директор Олександр Юрчак.

Що ж до форм та інструментів синхронізації напрямів руху закладів вищої освіти та учасників ринку - лідерів Індустрії 4.0 , то вони обговорювалися в 3-х панельних дискусіях – «Нові навички персоналу в епоху 4.0. розвиток співпраці з ВНЗ», «ОБ’єднання ОТ та ІТ: виклики для спільноти 4.0» та «Співпраця ЗВО з ринком – спільні цілі та програми дій».

Довідково. Індустрія 4.0 – це сучасні технології та моделі промислового виробництва, які стають підґрунтям 4-тої промислової революції. Характерними рисами Індустрії 4.0 є повністю автоматизовані виробництва, на яких управління всіма процесами здійснюється в режимі реального часу і з урахуванням мінливих зовнішніх умов. Кіберфізичні системи створюють віртуальні копії об'єктів фізичного світу, контролюють фізичні процеси і приймають децентралізовані рішення. Вони здатні об'єднуватися в одну мережу, взаємодіяти в режимі реального часу, самоналагоджуватися і самонавчатися. Важливу роль відіграють інтернет-технології, що забезпечують комунікації між персоналом та машинами. Підприємства виробляють продукцію відповідно до вимог індивідуального замовника, оптимізуючи собівартість виробництва.

Дата події