Ювілейна Всеукраїнська олімпіада "Механотроніка в машинобудуванні" пройшла в листопаді в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Започаткована за ініціативою професорів О.М.Яхна та О.П.Губарєва, олімпіада вже вдесяте відбулася на кафедрі прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки (ПГМ)  Механіко-машинобудівного інституту (завідувач кафедри О.Ф.Луговський, директор ММІ М.І.Бобир) спільно з ДП ФЕСТО (ген. директор А.М.Харченко, завідувач відділу дидактики Є.С.Риженко). Як відзначив у вітальному слові перший проректор Ю.І.Якименко, за 10 років через олімпійський вишкіл пройшло понад 500 студентів з 24 університетів України. Більшість із них обрали механотроніку як напрям подальшої професійної майстерності. Так, серед переможців минулих років чимало засновників фірм, є кандидати наук, викладачі університетів, конструктори авіаційної техніки та майстри механотроніки, які працюють в Україні та за її межами. За 10 років олімпіада не тільки перетворилася на школу розробників інтелектуальної механіки, але й отримала продовження у вигляді Літньої школи для студентів та Осінньої школи для абітурієнтів, випускники яких щорічно поповнюють і ряди переможців олімпіади, і лави студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Етапи становлення

Це просто неймовірно, але маю змогу особисто спостерігати за розвитком олімпіади починаючи з найпершої 2009 року. Тоді у складі команди КПІ, будучи студенткою 5-го курсу, отримала медаль переможця, а тепер перебуваю в олімпійській спільноті механотроніки уже як учасниця журі олімпіади та викладач університету. Хочу відмітити: щороку кожен із членів оргкомітету прагне організувати і провести олімпіаду все краще і краще, щоб втілити надії і сподівання учасників, з якими вони приїздять до нас з багатьох ЗВО України. В учасників олімпіади – студентів і керівників – прагнення різні: чи здобути перемогу, чи потрапити до десятки кращих команд, чи бути кращим хоча б на одному з етапів, чи взяти участь і познайомитися з іншими студентами, викладачами, науковими школами та, перш за все, – побачити і відчути безкомпромісний дух і ритм олімпіади, дізнатися нове і цікаве. Ми уважно дослухаємося до порад і побажань учасників, змінюємо завдання і тривалість етапів, але понад усе зберігаємо неупередженість і об'єктивність. На питання керівників команд щодо перевірки та оцінки запропонованих схем чи алгоритмів відповідь журі тільки одна: система працює – рішення правильне, і так уже протягом 10 років. Саме це є запорукою безкомпромісних змагань усіх команд, незалежно від кінцевого результату. 

Олімпіада – 2018

В ювілейній олімпіаді 2018 р. взяли участь 17 команд з 15 університетів України, загалом у командних та особистих змаганнях взяли участь 68 студентів 1–6 курсів з 9 спеціальностей, які представляли університети Києва, Харкова, Одеси, Вінниці, Запоріжжя, Дніпра, Львова, Бердянська та Хмельницького. Спостерігачами, які придивлялись до круговерті змагань, були представники університетів Покровська й Мелітополя.

Особливістю ювілейної олімпіади стало те, що вперше змагання проходили в п'ять етапів. Відповідно, разом з ФЕСТО, було облаштовано 25 робочих місць з комплектами технічного забезпечення для командних змагань і особистого конкурсу. У завданнях були задіяні засоби пневмоавтоматики, гідроавтоматики, електроприводу та три мови програмування контролерів. Тож у командах з трьох студентів зникла вузька спеціалізація, яка була притаманна змаганням у три чи чотири етапи. Графік змагань охоплював три дні і був розрахований по хвилинах. Рух цього майже годинникового дійства забезпечувала група асистентів з числа кращих студентів КПІ ім. Ігоря Сікорського, тренування яких розпочались задовго до початку змагань. Тож через щільний графік та напружені тренування командам-учасницям і їхнім керівникам не вдалось удосталь насолодитись не тільки краєвидами Києва, але й красою Київської політехніки.  

Переможці

Під час змагань дванадцять команд мали у своєму здобутку досконалі рішення, що отримали найвищу оцінку, але тільки чотири з них дійшли до останнього етапу з максимальними балами. Команди-переможниці визначив мінімальний час, який характеризує злагодженість у командній грі. Отже, перемогу в командному заліку здобула команда студентів НУХТ (м. Київ) у складі Івана Глущенка, Даніїла Філозофа та Олександра Семена під керівництвом Миколи Володимировича Якимчука; почесне друге місце посіла команда КПІ ім. Ігоря Сікорського у складі Дмитра Поліщука, Софії Косминої і Олександра Суховія (керівник – Костянтин Олександрович Бєліков). Олімпійську бронзу  вибороли представники КНУТД (м. Київ) у складі Олександра Зленка, Сергія Ножки, Назара Куця під керівництвом Ігоря Леонідовича Ківи. Приз "Олімпійська етика", запроваджений журі за спортивну поведінку і повагу до суперників, отримала команда ХАІ: Сергій Крамаренко, Анна Кривомлин, Артем Черв'як, керівник – Микола Петрович Благодарний. 

В особистому заліку до суперфіналу увійшли представники семи університетів. Зокрема, Даніїл Філозоф (НУХТ, м. Київ), Сергій Кравченко (ХАІ, м. Харків), Катерина Голіченко (КПІ ім. Ігоря Сікорського), Юрій Дронов (ОНАХТ, м. Одеса), Юрій Литвин (НАУ, м. Київ), Сергій Шульженко (ЗНТУ, м. Запоріжжя), Анастасія Хрущ (ХНУ, м. Хмельницький). Перемогу здобув Дмитро Поліщук (КПІ ім. Ігоря Сікорського), який є відмінником навчання та одним з кращих студентів кафедри прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки. Друге місце в особистому заліку посів Іван Глущенко, (НУХТ, м. Київ), третє місце здобула Анна Кривомлин (ХАІ ім. М.Є.Жуковського, м. Харків). За підсумками олімпіади відбулось нагородження: переможців – медалями і призами, номінантів – грамотами і призами.

За лаштунками

Підготовка олімпіади такого рівня зайняла півроку. Для організації, налаштування обладнання, підготовки комплектів завдань, задач, супровідних документів та іншого було задіяно весь склад кафедри ПГМ та дидактичний відділ ФЕСТО. Тож усім учасникам змагань, студентам-асистентам, представникам ДП ФЕСТО та викладачам кафедри ПГМ організаційний комітет висловлює щиру подяку.

Бажаємо всім успіхів та творчого натхнення. Чекаємо на вас уже в листопаді на олімпіаді "Механотроніка в машинобудуванні'2019". Новації змагань та нові завдання в робочому комітеті вже зареєстровано.

А.М. Муращенко, старший викладач кафедри ПГМ

Дата події