Важливим складником інформаційного середовища сучасного вишу є цифровий медіапростір. Не виняток і КПІ ім. Ігоря Сікорського. Невід'ємною частиною його медіапростору має стати створений нещодавно Медіацентр (рішення Вченої ради університету від 10 вересня 2018 р., наказ №7/94). Це платформа, на якій активно співпрацюватимуть усі наявні в університеті медіа-ресурси (зокрема, відділ зв'язків зі ЗМІ, газета "Київський політехнік", відділ технічних засобів навчання тощо).

Слід зауважити, що перші спроби системного використання в навчальному процесі відеоматеріалів керівництво університету зробило ще в далекому 1982 році. Завдяки допомозі японських колег, які надали необхідне обладнання, з 1 вересня 1982 року в КПІ почав діяти Телецентр під керівництвом О.Р. Рослого. Він працював над пошуком нових форм і методів роботи з інформацією.  Відзняті творчою групою відеоматеріали призначались для використання в навчальному процесі. Зокрема, було підготовлено декілька відеофільмів: "Слово про нарисну геометрію", "Фізика у відеодослідах", науково-популярна стрічка про проблеми і перспективи розвитку робототехніки тощо.  На жаль, у буремні 90-ті роки Телецентр припинив своє існування і мало що з відзнятих матеріалів залишилося. І лише завдяки зусиллям невеликої групи ентузіастів ВТЗН, які всі ці роки зберігали архів, знімали нові матеріали і фіксували всі події університету, не все з цього спадку втрачено.

Презентація нового Медіацентру відбулася 9 жовтня 2018 року. "У першу чергу, ми прагнемо зробити освітній процес максимально цікавим і зрозумілим для студентів", – зазначила доктор економічних наук, професор факультету менеджменту та маркетингу Наталія Семенченко, яка очолила нову медіаструктуру. В нашій команді ми зібрали висококваліфікованих професіоналів та спеціалістів своєї справи, які мають величезний досвід викладацької діяльності, а також роботи на телебаченні. Більшість із них – колишні випускники КПІ або його нинішні співробітники, а отже, розуміють усю специфіку роботи у ЗВО. Для студентів на базі Медіацентру також буде організовано проведення практичних занять. У цьому напрямку заплановано співпрацю з Видавничо-поліграфічним інститутом,  Інститутом телекомунікаційних систем, факультетами електроніки, інформатики та обчислювальної техніки, радіотехнічним, а також менеджменту та маркетингу.  

Співробітники Медіацентру прагнуть створити умови для реалізації креативних студентських ідей та реалізації ними власних медійних проектів. Тут можна буде навчитися критично мислити та творити медійний контент. З цією метою при центрі також відкрито медіашколу, де студенти матимуть змогу опановувати медійну справу, працювати з кращими режисерами, операторами-постановниками, сценаристами та іншими творчими особистостями, розвиваючись і осягаючи новинки динамічного світу. З презентацією цього проекту виступив колишній випускник КПІ, оператор-постановник Сергій Лук'янець: "На сьогоднішній день найдорожчий і найбільш затребуваний контент – це відеоролики. Ми навчимо вас, як їх знімати, монтувати відзнятий матеріал. Ви набудете практичних умінь та навичок у режисурі, сценарному мистецтві, операторській та акторській майстерності. На сайті Медіацентру наступного тижня вже буде розміщено графік занять. З радістю запрошуємо всіх охочих!"

Медіацентр має свою сторінку на Facebook (https://www.facebook.com/media.centre.kpi) та канал на Telegram (@media_kpi), де висвітлюватимуться основні події життя університету, розміщуватись найцікавіші матеріали студентських проектів, різноманітні кейси, лекції викладачів, а також відеоролики про кожен факультет КПІ для надання необхідної інформації майбутнім абітурієнтам. Нині стартують зйомки 11 проектів, 7 з яких належать студентам, проводиться кастинг ведучих студентських програм, знімається відеоролик до 100-річного ювілею ФЕА. Центр завжди готовий до плідної співпраці з усіма, у кого є цікаві ідеї та пропозиції!

Марина Ларченко, головний редактор Медіацентру

Дата події