3 жовтня Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» та Холонський інститут технологій (ХІТ, м.Холон, Держава Ізраїль) уклали Меморандум взаєморозуміння щодо розвитку наукового співробітництва.

Від імені КПІ ім. Ігоря Сікорського документ підписав ректор академік НАН України Михайло Згуровський, від імені ХІТ – його президент професор Едуард Якубов.

Холонський інститут технологій є одним із провідних технічних вишів Ізраїлю. Навчання в ньому здійснюється на п’яти факультетах: інженерному, науково-прикладному, дизайну, технологічного управління та освітніх технологій. Кожен із факультетів має по кілька напрямів підготовки з найактуальніших спеціальностей: комп’ютерних наук, промислової (прикладної) математики, промислового та інтегративного дизайну, електроніки, електротехніки, технологічного менеджменту та інших. Інститут має надсучасне обладнання і працює в тісній сув’язі з провідними інноваційними підприємствами своєї країни.

Перед підписанням Меморандуму Едуард Якубов та директор трибологічної лабораторії ХІТ професор Лев Рапопорт ознайомилися з роботою кількох факультетів та інститутів КПІ ім. Ігоря Сікорського, їхніх лабораторій та науково-навчальних центрів, відкритих на їх базі. Крім того, під час зустрічі з керівництвом КПІ, для них було проведено презентації Наукового парку «Київська політехніка», Фізико-технічного інституту та факультету біомедичної інженерії. У свою чергу, Едуард Якубов докладно розповів про очолюваний ним інститут, його підрозділи, наукові проекти, які в них реалізуються, та принципи і особливості підготовки фахівців, впроваджені в цьому навчальному закладі. Уже під час перемовин їхні учасники вийшли на обопільно цікаві теми як в організації освітнього процесу, так і в проведенні наукових досліджень та реалізації інноваційних проектів. Таких напрямів кілька. Це, передусім, біомедичні технології, кіберзахист, створення нових матеріалів, авіабудування, організація спільної інноваційної діяльності тощо. Михайло Згуровський під час розмови порушив і питання запровадження програм подвійного диплому з окремих споріднених спеціальностей, за якими навчаються студенти ХІТ і КПІ ім. Ігоря Сікорського, а також запропонував створити на базі університету Центр Холонського інституту технологій та КПІ ім. Ігоря Сікорського, який координуватиме усі спільні проекти і програми, що реалізуватимуться в Києві. На обидві пропозиції гості охоче пристали, тож насамкінець учасники зустрічі домовилися про визначення напрямів подальшої роботи й обмін листами з конкретними пропозиціями щодо спільної освітньої, дослідницької та інноваційної діяльності.

На фото: учасники перемовин і церемонії підписання Меморандуму

Дата події