26 вересня в Науково-технічній бібліотеці ім. Г.І.Денисенка КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся Міжнародний науково-практичний семінар "Цифрові інновації для наукових досліджень", організаторами якого виступили НТБ КПІ ім. Ігоря Сікорського, Видавнича служба УРАН та компанія Clarivate Analytics. У заході взяли участь близько 100 учасників – представники наукових установ, редакційних колегій наукових журналів, керівники університетських бібліотек та видавництв, а також охочі дослідники та бібліотекарі.

З вітальним словом до присутніх звернулася директор НТБ Оксана Бруй, яка наголосила на важливості гармонізації наукових ініціатив України з міжнародним дослідницьким та інноваційним простором.

"Ми працюємо для того, щоб зробити наукову комунікацію кращою", – сказала Рейчел Ламмі, директор департаменту інформаційного розвитку Реєстраційної агенції Crossref (Велика Британія, Лондон), сформулювавши водночас простий, зрозумілий і місткий лейтмотив не лише семінару, а й кожного дня дослідників, видавців, бібліотекарів –  усіх, хто причетний до становлення та розвитку нової моделі наукової комунікації в межах установи, міста, країни, світу задля відкритої науки та прискорення інноваційного розвитку. Понад десять років триває співпраця українських видавництв з Реєстраційною агенцією Crossref, яка надає сервіси, пов'язані з реєстрацією та функціонуванням цифрових ідентифікаторів DOI на статті, а також програмою Cited-by Linking, що дозволяє з'ясувати інформацію щодо цитування публікацій видання. Впродовж тривалої співпраці представник агенції вперше завітала до України. Рейчел Ламмі у своєму виступі "Сервіси Crossref для видавництв та інших організацій" детальніше зупинилася на вже згаданому сервісі Cited-by Linking, ініціативі CrossRef Similarity Check на допомогу запобіганню науковому і професійному плагіату, сервісі Funding Data для повідомлення про фінансування опублікованих наукових досліджень. Доповідач також акцентувала увагу на нових розробках агенції, зокрема сервісі Event Data для відстеження веб-активності, пов'язаної з окремими дослідженнями, що дозволить оцінювати поширення і впливовість елементів наукового контенту.

Жваве обговорення під час семінару викликала доповідь "Чому і як ми повинні підтримати Open Ukrainian Citation Index?" Сергія Назаровця, кандидата наук з соціальних комунікацій, заступника директора з наукової роботи Державної науково-технічної бібліотеки України, який наголосив на практичній користі від надання Crossref пристатейної бібліографії для того, аби відкривати свої метадані для всіх, оскільки це допоможе дізнатися, де в Україні і у світі є потреба в інформації від конкретного видавця.

Не залишилася поза увагою і актуальна нині тема публікаційної активності, яка є одним із важливих показників наукової діяльності установи. Ірина Тихонкова, кандидат біологічних наук, фахівець з інформаційно-аналітичних ресурсів та навчання компанії Clarivate Analytics під час доповіді "Публікаційна стратегія установи: створення, оптимізація, оцінка результатів" поділилася інформацією, чому установи за однакових фінансових можливостей мають абсолютно різні результати, як можна підвищити рівень публікацій дослідників, за яких умов організації варто мати власне видання.

Окрема увага під час роботи семінару була зосереджена на засобах підвищення впливовості та якості наукових видань за допомогою відкритого доступу – цю тему розкрили Кшиштоф Шиманський, менеджер компанії Elsevier (Польща) та Денис Солов'яненко, кандидат історичних наук, директор ТОВ "Видавнича служба УРАН".

Усі охочі, хто не мав змоги відвідати семінар, можуть подивитися доповідь Рейчел Ламмі на youtube-каналі КПІ ім. Ігоря Сікорського https://www.youtube.com/watch?v= WOIuQ0qFyzA.

Євгенія Кулик, зав. відділу інформаційної підтримки освіти та досліджень НТБ КПІ ім. Ігоря Сікорського, канд. наук із соціальних комунікацій
На фото: Виступає Сергій Назаровець

[26.09.2018] Міжнародний науково-практичний семінар «Цифрові інновації для наукових досліджень»

Бібліотека КПІ запрошує до участі у міжнародному науково-практичному семінарі «Цифрові інновації для наукових досліджень», що відбудеться 26 вересня 2018 р. на базі Науково-технічної бiблiотеки ім. Г. І. Денисенка Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» (м. Київ, пр. Перемоги, 37).

Основні питання:

Розбудова цифрової інфраструктури взаємної цитованості наукових публікацій
Сервіси Crossref для видавництв та інших організацій
Наукометричні та бібліометричні інструменти оцінки наукових досліджень

Докладна інформація на сайті бібліотеки - http://library.kpi.ua/node/1008

Дата події