18 травня 2018 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшла Науково-практична конференція "Відновлювана та воднева енергетика – 2018". Організували й провели її Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", Інститут відновлюваної енергетики НАН України, Інститут матеріалознавства ім. Францевича, Енергетична асоціація "Українська Воднева Рада" та Мала академія наук України. Конференцію було присвячено 100-річчю заснування Національної академії наук України, 100-річчю заснування факультету електроенерготехніки та автоматики, 120-річчю заснування Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" та Дню науки в Україні.

У межах конференції проводилося дві секції. Перша секція, на якій  свої доповіді представили провідні вчені України в галузі відновлюваної та водневої енергетики, проходила у Великому конференц-залі Національної академії наук України. Зі своїми доповідями тут виступали такі відомі вчені, як академік НАНУ Юрій Солонін та член-кореспондент НАНУ Степан Кудря.

Засідання другої – молодіжної – секції, де свої доповіді представили школярі-дослідники, відбулося в 6-му корпусі, в залі Адміністративної ради КПІ ім. Ігоря Сікорського. Участь у роботі молодіжної секції конференції взяли понад 70 учасників і гостей, серед яких школярі та керівники їх наукових проектів з десяти областей України – Волинської, Донецької, Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської, Івано-Франківської, Луганської, Херсонської, Чернігівської та Київської. 

У доповідях, представлених на засіданнях молодіжної секції, школярі-члени Малої академії наук України представили результати своїх досліджень і обговорили проблеми та перспективи розвитку використання відновлюваних джерел енергії в комплексі із залученням водневих технологій для накопичення, зберігання та передачі виробленої чистої електроенергії для побутових та промислових потреб країни, використання біоенергетичних ресурсів та теплоти навколишнього середовища, енергії Сонця для вирішення питань теплозабезпечення, що в кінцевому підсумку дозволить досягнути енергетичної незалежності Україні.

На конференції виступили 26 школярів із стендовими та усними доповідями. Тези цих доповідей видано окремим збірником. Усі учасники молодіжної секції конференції отримали сертифікати учасників конференції, а їх керівники – подяки за підготовку талановитої шкільної молоді.

Доброю традицією є представлення школярами діючих макетів експериментальних установок з демонстрацією їх роботи для всіх учасників та гостей конференції. Зокрема, десятикласник Луцького навчально-виховного комплексу "Гімназія №14 імені Василя Сухомлинського" Андрій Гомон презентував енергоефективну сонячну батарею з маніпулятором орієнтації за Сонцем, який дозволяє значно підвищити виробіток електричної енергії системами даного типу.

Перед учасниками молодіжної секції конференції з вітальним словом виступили директор Інституту відновлюваної енергетики НАН України член-кореспондент НАН України, завідувач кафедри відновлюваних джерел енергії КПІ ім. Ігоря Сікорського Степан Кудря та президент Української Водневої Ради Олександр Рєпкін.

У рамках заходу молоді науковці та гості конференції ознайомилися з історією університету, відвідали цікаву та змістовну екскурсію територією навчального закладу, музей КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Марина Будько, к.т.н., старший викладач кафедри відновлюваних джерел енергії, ФЕА

Дата події