Ще одна цікава й корисна ініціатива Київського політехнічного набула втілення. 15 листопада стартувала Школа екскурсоводів КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Цей проект для студентів-політехніків започаткували активісти НТБ ім. Г. Денисенка та Державного політехнічного музею. Тож, з одного боку, слухачі набудуть нових знань і навичок, а з іншого – матимуть можливість побувати в кращих музеях Києва і стати учасником цікавих екскурсій.

Заняття Школи розраховані на 5 тижнів, триватимуть вони до 20 грудня. Лекції читатимуть запрошені спікери, які вміють володіти увагою аудиторії та навчатимуть цього слухачів. Також вони підготують блоки матеріалів для самостійного опрацювання, які будуть у відкритому доступі.

Організатори школи вирішили трохи відійти від звичного формату підготовки гідів і розробили програму, яка на 50% складається з практичних занять. Уже є домовленості з музеями про короткі майстер-класи перед проведенням оглядових екскурсій. Передбачається, що кожен учень школи після закінчення навчання вмітиме писати контрольний текст та створювати власні маршрути.

До навчання запросили всіх, кому цікава історія КПІ ім. Ігоря Сікорського та хто прагне поділитися нею зі слухачами, хто хоче навчитися якісно доносити інформацію, віднаходити її з різних джерел та правильно розраховувати маршрути екскурсій. Бажаючих виявилося вдвічі більше, аніж передбачалося. Найбільш наполегливі з них оволодіють новими знаннями, заведуть корисні знайомства, отримають інформацію з історії Києва та Київської політехніки тощо. Після закінчення Школи слухачам вручать свідоцтва про те, що вони прослухали курс з основ екскурсійної справи та можуть проводити волонтерські екскурсії територією університету.

На занятті, яке провів Олександр Устенко – аспірант Центру гуманітарної освіти НАН України, слухачі пізнали перші ази майстерності. Олександр уже кілька років веде курси з ораторського мистецтва. З політехніками він поділився секретами, як тримати увагу аудиторії, викладати свої думки чітко і з гумором.

Наступним спікером став Валерій Лисенко – член правління Ліги екскурсоводів Києва. Він розповів про методи пошуку і збору інформації та визначення тематики майбутніх екскурсій. Як зазначила одна із слухачок після занять: "Довго думала, як все, що знаю на дану тему, включити в одну екскурсію. З'ясувала, що цього робити не треба, краще розробити декілька екскурсій. Також виявила, що буклети дійсно зручна штука: краще, щоб екскурсанти більше бачили, аніж слухали. І ще деякі "дрібниці" по супроводженню групи, приміром, не ставити людей обличчям до сонця тощо".

Майбутніми спікерами Школи стануть професійні екскурсоводи з Політехнічного музею (Віталій Татарчук) та Шоколадного будиночка (Наталія Лихицька). Також 9 грудня о 13:00 Олена Олійник проведе авторську екскурсію "Країна Політех".

Анастасія Ярошик, координатор Школи екскурсоводів

Дата події