17 жовтня в бібліотеці відбулося засідання круглого столу, присвяченого ювілею Миколи Федотовича Біляшівського. Цього дня до нас завітали фахівці музейної та бібліотечної справи з різних київських культурно-освітніх установ. Серед них був і онук Миколи Федотовича – Микола Миколайович Біляшівський, співробітник музею Національного університету ім. Тараса Шевченка. Його розповідь про видатного діда була яскравою і насиченою багатьма цікавими сімейними подробицями.

Директор Державного політехнічного музею Н.В. Писаревська розповіла про велике значення діяльності М.Ф.Біляшівського для збереження української культурної спадщини.

Учасницею круглого столу стала і головний спеціаліст Державного архіву Київської області Р.Я.Коваленко, яка дослідила життя і діяльність Миколи Федотовича через особисті документи вченого (листи, анкети, заяви), що збереглися в архівних фондах.

Цікавою була і розповідь ученого секретаря Національного художнього музею України Юлії Зіновіївої про формування музейної бібліотеки, що було одним з важливих завдань Біляшівського при створенні Київського музею старожитностей і мистецтв. Велику кількість літератури подарували різні організації та приватні особи: ймовірно, що тут став у пригоді досвід заохочення дарувальників, якого вчений набув під час роботи в Політехнічному інституті.

Науковий співробітник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Анастасія Чередніченко ознайомила присутніх з діяльністю Музейного містечка на території Києво-Печерської лаври на початку 20-х років ХХ ст., а завідувач відділу історії ХХ століття Національного історичного музею України Олександр Іщук розповів про виставку "100 років Української революції. Відроджена держава", що відбулася в березні цього року в залах музею і представляла маловідомі артефакти доби Української революції 1917–1921 рр.

Дуже цікавим був виступ багаторічного активного користувача бібліотеки Київської політехніки, провідного редактора газети "Київський політехнік" к. т. н. В.М.Ігнатовича. Він розповів про значення книг з фізики, виданих у період другої половини ХІХ ст. – першої третини ХХ ст., для вирішення її сучасних проблем. Вивчення цих книг дає можливість ознайомитися з методологію класичної фізики і подивитися на її сучасні проблеми свіжим поглядом.

Наостанок засідання співробітники відділу рідкісних і цінних документів ознайомили гостей з історичними колекціями університетської бібліотеки – книгами з бібліотек професора М.І. Коновалова, видатного інженера та організатора залізничної справи в Україні О.П. Бородіна, професорів і викладачів Київської політехніки XVIII – початку ХХ ст.; продемонстрували історичні документи – інвентарні книги бібліотеки з 1898 р., звіти про діяльність інституту в перші роки існування, списки студентів і особового складу викладачів до 1917 р.

Університетська телестудія КПІtv зняла невеличкий відеоролик на згадку про видатного українського вченого.

Зустріч в бібліотеці тривала довго і пройшла плідно як для гостей, так і для співробітників університетської книгозбірні. І вже є плани на майбутнє, адже наступний рік стане ювілейним для нашого університету і у нас є ще багато цікавих тем для історичних досліджень.

Марина Мірошниченко, зав. відділу рідкісних і цінних документів НТБ ім. Г.І. Денисенка

Дата події