12 жовтня КПІ імені Ігоря Сікорського уклало Меморандум про співпрацю з компанією «IoT Україна» («Інтернет речей Україна»).

Своїми підписами документ скріпили ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський спільно з науковим керівником Інституту телекомунікаційних систем проректором з наукової роботи академіком НАН України Михайлом Ільченком. З боку компанії його підписав президент компанії Олег Стефанюк.

У церемонії підписання також взяли участь засновник компанії «IoT Україна» Петро Яцук і представники Інституту телекомунікаційних систем КПІ імені Ігоря Сікорського.

Як відомо, Інтернет речей, або ІоТ (від англ. Internet of Things) – це концепція телекомунікаційної мережі, що поєднує фізичні об'єкти, тобто «речі». Ці, пов'язані між собою через дротові і бездротові мережі, «речі» мають вбудовані датчики, виконавчі органи, а також програмне забезпечення, яке за допомогою використання стандартних протоколів зв'язку дозволяє здійснювати обмін даними між ними та комп'ютерними системами. Інформаційно-телекомунікаційні технології в цій галузі стрімко розвиваються. Компанія «IoT Україна» активно впроваджує і просуває їх на вітчизняний ринок.

Отож метою співпраці університету та компанії є налагодження відносин і створення належних умов для навчання, виховання, наукової та науково-технічної, інформаційної діяльності та професійної підготовки студентів, а також для підвищення ефективності технічної освіти у сфері телекомунікацій. Для цього вони домовилися докласти спільних зусиль в організації на базі Інституту телекомунікаційних систем КПІ імені Ігоря Сікорського сучасної освітньої лабораторії, де будуть представлені зразки телекомунікаційного обладнання («IoTUkrainelab»). В лабораторії «IoTUkrainelab» буде встановлено телекомунікаційне обладнання Інтернету речей, адаптоване для роботи з ним студентів. Тут студенти матимуть змогу знайомитися з новітніми технологіями в області IoT, а також поглиблено вивчати технології нової послуги, створювати і тестувати власні додатки й датчики, використовувати готові продукти для реалізації комерційних і соціальних проектів. Таке обладнання компанія «IoT Україна» зобов’язується встановити у виділеному університетом приміщенні протягом 2017 року. У свою чергу, КПІ імені Ігоря Сікорського забезпечить проведення в «IoTUkrainelab» навчальних занять і науково-технічних заходів. Зрозуміло, що справа ця є цікавою для обох сторін, оскільки університет отримує сучасне обладнання для роботи в галузі, яка в нашій країні тільки народжується, а компанія у недалекому майбутньому – фахівців, спроможних одразу після закінчення університету ефективно в ній працювати.

За словами Олега Стефанюка, лабораторія в Інституті телекомунікаційних систем КПІ імені Ігоря Сікорського є першою з низки лабораторій, що їх компанія планує створити в українських вишах, і керівництво «IoT Україна» хотіло б, щоб вона стала головною в організації навчально-інноваційної роботи у цій галузі.

На фото: Олег Стефанюк і Михайло Згуровський підписують Меморандум

Дата події